• 1404 پنج‌شنبه 8 خرداد
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6054 -
  • 1404 سه‌شنبه 6 خرداد

مجري «نشست تخصصي آواز اصفهان» در گفت‌وگو با «اعتماد»

جديت و مداومت، شرط اثرگذاري نشست‌هاي موسيقايي است

گروه هنر و ادبيات| مراسم موسيقايي نخستين نشست تخصصي آواز اصفهان در موزه موسيقي ايران برگزار مي‌شود. اين آيين بناست در تاريخ 6 خرداد ساعت ۶ عصر برپا شود. در اين مراسم علاوه بر سخنراني و اجرا قرار است از چند نفر از استادان هنر آواز اصيل اصفهان نيز تجليل به عمل‌ آيد. به اين بهانه با عليرضا اميني، محقق و مجري اين طرح گفت‌وگو كرديم. اميني در گفت‌وگو با «اعتماد» درباره اهميت برگزاري اين نشست‌هاي تخصصي گفت: «در حوزه موسيقي ايراني، فعاليت‌هايي همچون اجرا، پژوهش، كنسرت و سخنراني‌هاي زيادي انجام مي‌شود، اغلب اين برنامه‌ها تاثير مقطعي و موقتي دارند و در سطح كلان، بسياري از اين فعاليت‌ها به ‌صورت بلندمدت ديده نمي‌شوند. برنامه‌هايي با اين مشخصات كه تداوم ندارند و بلندمدت نيستند طبيعتا نمي‌توانند آن‌طور كه بايد و شايد موثر باشند و تأثير قابل ‌توجهي در حوزه موسيقي داشته باشد، در نتيجه ما نياز داريم كه رويدادها و برنامه‌هايي برگزار شوند كه قابليت داشته باشند تا به يك رويداد موثر فرهنگي تبديل شوند. رويدادي كه تداوم داشته باشد و تاثيرش دامنه‌دار شود.» اميني كه برنامه‌ساز راديو نيز است، درباره اهميت مداومت در برنامه‌هاي موسيقايي توضيح داد: «اين تجربه شخصي من است كه شاهد بودم پس از پخش برنامه‌هاي كارشناسي موسيقي، سطح سليقه مخاطبان ارتقا يافت و اين مساله بسيار حائز اهميت است. من و همكارانم سعي كرده‌ايم كه با ارائه اطلاعات زمينه‌اي با زبان ساده، علاقه مردم را به مباحث كارشناسي موسيقي افزايش بدهيم تا به تدريج سليقه آنها در انتخاب آثار شنيداري  بهبود پيدا  كند.»
او نشست تخصصي آواز اصفهان را در شمار برنامه‌هايي دانست كه مي‌تواند در حوزه موسيقي با مداومت موثر باشد و عنوان كرد: « اولين برنامه‌اي كه ششم خرداد‌ماه برگزار مي‌شود، به‌طور خاص در حوزه آواز طراحي شده است.» او در ادامه درباره آواز در ايران نظراتش را اين ‌طور تشريح كرد: «حوزه آواز ايراني نياز به مطالعه و پژوهش و تحقيق بيشتري دارد؛ اول اين را بگويم كه نمي‌توان صرفا منتظر ماند تا هنرمندان، آثار خوب توليد كنند. هميشه تأكيد كرده‌ام كه ابتدا و پيش از هر چيز بايد زيرساخت‌ها را اصلاح كنيم و بعد از اصلاح زيرساخت‌ها و آماده كردن گوش موسيقايي مخاطب، هنر اصيل را به مردم ارائه بدهيم. با اين مقدمه به اين موضوع اشاره كنم كه من معتقد هستم، استفاده از واژه «مكتب» در آواز ايراني درست نيست، البته اينجا و در اين گفت‌وگو مجال صحبت درباره اين موضوع كه نياز به بحث مفصل دارد، نيست اما اين مقدمه را عنوان كردم تا بگويم به همين دليل نخستين نشست نخصصي را به اصفهان اختصاص داديم چون برخي به اين واژه «مكتب» بسيار زياد پايبند هستند و روي آن حساسيت نشان مي‌دهند و مدام اصطلاح «مكتب اصفهان» را به كار مي‌برند؛ در حالي كه نه مكتب اصفهان، نه تبريز و  نه تهران، هيچ‌كدام ساختار مكتبي به آن معنا كه گفته مي‌شود، ندارند. با تعريف كنوني كه برخي از واژه «مكتب» دارند بايد مكتبي به رشت و قم و شهرهاي ديگر هم متصف كرد  و به نظرم هيچ‌كدام از آنها درست  نيستند.»
اميني درباره هدف برگزاري اين برنامه عنوان كرد: «بنا داريم در اين نشست از چنين موضوعاتي صحبت كنيم. در اين برنامه، از شخصيت‌هاي مهم كه در آواز اصفهان هم فعاليت نظري و هم عملي داشته‌اند، ياد خواهيم كرد از جمله دكتر ساسان سپنتا كه نخستين كتاب نظري موسيقي را در بين موسيقيدانان اصفهاني معاصر نوشته است. همچنين استاد منصور اعظمي‌كيا كه مولف كتاب‌هايي چون «راه و رسم منزل‌ها» و انتشار رديف‌هاي آوازي هستند، در اين برنامه حضور خواهند داشت تا شاگردان، بتوانند از دانش ايشان بهره‌مند شوند و نيز از مقام استاد سيدرضا طباطبايي تجليل مي‌كنيم و ايشان نيز صحبت و اجرا دارند. همچنين حضور استاد حسن منصوري كه مجموعه رديف اصفهان را البته با نام مكتب اصفهان منتشر كرده را داريم كه ايشان هم سخنراني و اجرا دارند. علاوه‌بر اين كارشناساني از جمله آقاي ميرعليرضا ميرعلي‌نقي سخنراني خواهند داشت. البته استادان ديگري هم درخواست صحبت در اين نشست داده‌اند كه اميدوارم بتوانيم از محضرشان استفاده كنيم. اين مراسم با تجليل و تقدير از شخصيت‌هاي تاثيرگذار در حوزه آواز اصفهان و نيز ذكر ياد و خاطره استاد مرحوم احمد مراتب را داريم و همچنين اين برنامه با اجراي موسيقي همراه خواهد بود. اميدوار هستم كه اين نشست‌ها بتوانند گامي هرچند كوچك در راستاي بهبود بخشيدن به زيرساخت‌هاي موسيقي در بخش‌هاي مختلف باشند و همچنين مداومت داشته باشند چون تنها در اين صورت است كه شاهد اثرگذاري بيشتر خواهيم بود، ورود بخش خصوصي كه در اين اجرا حامي و همراه بودند و همراهي و همكاري بيش از پيش كارشناسان و دغدغه‌مندان مي‌تواند در اين زمينه بسيار موثر واقع شود و اينها همه نويدبخش رقم خوردن اتفاقات بهتر است هرچند كه ممكن است به سرعت نتيجه غايي ندهد اما اصرار بر آن نتيجه خواهد داد.آواز، هنر مردمي تمام ايرانيان است و بايد زمزمه‌هاي دل‌كوك به زندگي ما ايرانيان  باز گردد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون