چشمانداز بازار سرمايه مثبت است
هاشم باروتي٭ / شنيدهها حاكي از اين است كه طرفين مذاكرات هستهيي بهدنبال دستيابي بهتوافقي جامع هستند. علاوه بر اين مسائل، ديده ميشود كه روند مذاكرات به سمتي حركت كرده است كه دولتها از رفع برخي موانع صحبت ميكنند. بر همين اساس ميتوان نتيجه گرفت كه بخشي از توافقات حاصل شده است اما تصميم بر اين است كه بهصورت پلكاني اجرا و اعلام شود. از طرفي جمعه شب گذشته بحث سرمايهگذاري شركتهاي خودروسازي خارجي در خودروسازي ايران مطرح شده است كه خود نويدبخش اتفاقات خوب در ماههاي آتي است. پس از تمديد مدت مذاكرات بين ايران و گروه 1+5 شاهد ريزش شاخصهاي بورس بوديم. اين ريزش شاخصها در نتيجه حاكم شدن نوعي جو رواني و عاطفي در بازار است. به هر روي در كشوري مانند ايران كه مشكلات متعدد اقتصادي را از سر گذرانده است، امروزه سرمايهگذاران بياعتمادتر از گذشته هستند. همچنين يكي از شاخصههاي مهم بازار سرمايه در نقاط مختلف جهان، فرار بودن و عدم ريسكپذيري فعالانه آن است. لذا بعد از پخش خبر تمديد مدت مذاكرات كسانيكه نگاه كوتاهمدتي به سرمايهگذاري داشتند، از بازار خارج شدند و به همين خاطر با ريزش شاخصها روبهرو شديم. در كنار ريزش سرمايه نبايد فراموش كنيم كه جذب سرمايه در اين مدت كم نبوده است. جذب سرمايه در بخشهايي مانند خودروسازي رو به رشد است و ميتوان مدعي شد كه صنعت خودروسازي يكي از جذابترين صنايع براي سرمايهگذاران در مقطع كنوني است. ريزشها عموما در بخشهايي مانند پتروشيمي و صنعت نفت رخ داده كه ناشي از بياعتمادي بخشي از سرمايهگذاران به مناسبات ديپلماتيك است. اما نبايد يك طرفه به قاضي رفت و بايد پذيرفت در بخش خودروسازي اوضاع رو به بهبود است. حتي يك خبر خوب ميتواند بسياري از معادلات بازار را تغيير دهد. به همين خاطر نبايد احساس خطر كرد، بلكه بايد ادامه داد؛ چرا كه با موفقيت در مذاكرات هستهيي رونق به طور قطع به بازار باز ميگردد. به نظر ميرسد روند بازار در روزهاي آتي بهتر شود؛ چرا كه در نشست اخير وزير خارجه با 1+5 يك سري توافقات صورت گرفته است و اين مسير ميتواند به توافقات نهايي منجر شود كه به نظر ميرسد اينگونه هم بشود. مساله اصلي اين است كه دولت بايد براي بازار اعتمادسازي كند؛ زيرا براي سرمايهگذاران، جايگزين مناسبي وجود ندارد. سرمايهگذار امروز با توجه به ركود بازار زمين و مسكن نميتواند در اين عرصه سرمايهگذاري كند، علاوه بر اين بازار ارز هم وضعيت خوبي ندارد و تنها همين بازار سرمايه براي سرمايهگذاران باقي مانده است. مساله اصلي براي سرمايهگذاران به طور عمده بياعتمادي به مسائل بينالمللي است و دولت در صورتيكه بتواند اعتمادها را جلب كند، بسياري از سرمايهگذاران به بازار بازميگردند. بازار به دليل جو رواني با كاهش شاخص روبه رو شده است.
جو رواني مساله پيش پا افتادهيي نيست و ميتواند باعث دلسردي سرمايهگذاراني شود كه قصد سرمايهگذاري بلندمدت دارند. در روزهاي آينده اين جو رواني خواهد شكست و فضا بهتر ميشود. درواقع حركت بازار به سمتي بوده است كه ميتوان به آينده اميدوار بود.
به نظر ميرسد دولت و سازمان بورس بايد بازارگردانيها را كنترل كنند. اين كار راحتي نيست اما به هر ترتيب بايد منابع صندوقها گسترش و در مسير كنترل شدهيي هزينه شوند. در پايان ميتوان اين طور نتيجه گرفت كه چشمانداز بازار بعد از ريزشهاي اخير بازهم مثبت است و نقدينگي كنوني در بازار، امنيت خواهد داشت.
٭كارشناس ارشد بازار سرمايه