سيد حسن خميني:
امام ميگويند همه ما درون خودمان يك محمدرضا پهلوي داريم
يادگار گرامي امام گفت: اگر امروز جامعهمان را دچار آفتهاي تربيتي ميبينيم تنها بايد به كار تربيتي بيشتر روي بياوريم و در اين حوزه هيچ عاملي قويتر، عميقتر و تاثيرگذارتر از نهاد آموزش و پرورش نيست.
به گزارش جماران، سيد حسن خميني در ديدار معاون و مديران آموزش و پرورش سراسر كشور در حرم مطهر امام خميني با اشاره به اين تعبير كه «تزكيه بر تعليم مقدم است»، اظهار داشت: هركس كه ميخواهد خودش را بسازد بايد ابتدا نفس خود را پاك كند و پس به يك علم خود را آرايش ببخشد، همانگونه كه در بحثهاي عرفاني گفته ميشود ابتدا بايد رذايل را «تخليه» كرد و سپس نفس پاك شده را «تجليه» و «تحليه» بخشيد.
وي با اشاره به آيه شريفه «و لقد منّالله على المُومِنين إِذ بعث فيهِم رسولًا مِن أنفُسِهِم يتلو عليهِم آياتِهِ ويزكيهِم ويعلِّمُهُمُ الكتاب والحِكمة وإِن كانوا مِن قبلُ لفي ضلالٍ مُبينٍ (خداوند بر مومنان منت نهاد هنگامي كه در ميان آنها، پيامبري از خودشان برانگيخت؛ كه آيات او را بر آنها بخواند و آنها را پاك كند و كتاب و حكمت بياموزد؛ هر چند پيش از آن، در گمراهي آشكاري بودند)، به طرح اين سوال پرداخت كه چرا تربيت در بخشهايي از جامعه ما با مشكل مواجه است؟ و افزود: البته اين بدان معنا نيست كه جامعهاي كاملا غير تربيت يافته داريم؛ اما بخشى از آسيبهاي اجتماعي موجود ناشي از اشكالات در تربيتهاست. چرا آمار طلاق در كشور بالاست و سال گذشته 2/2 درصد آمار ازدواج كاهش يافته و همين مقدار نيز طلاق افزايش يافته است؟ چرا وضع مواد مخدر اين گونه است؟ چرا اين همه بيادبي و به كارگيري الفاظ ركيك در جامعه و شبكههاي اجتماعي به كار برده ميشود؟ راحت است كه منشأ تمام اين آسيبها را مشكلات اقتصادى بدانيم؛ اما مشكلات اقتصادي گرچه ممكن است به مثابه يك متغير مقتضي نقش داشته باشد اما تنها علت پيدايش بينزاكتي و آسيبپذيري اجتماعي نيست.
يادگار امام با اشاره به آمار آسيبهاي اجتماعي و توجه و پيگيري نسبت آنها در قالب تشكيل شوراهاي مربوطه، ابراز اميدواري كرد كه اين پيگيريها فروكش نكند و مانند بسياري امور كه آرامآرام به دليل حل نشدن، فراموش شدند، از دستور كار كنار گذاشته نشود. سيد حسن خميني با اشاره به اين روايت كه الناس بامرائهم اشبه من ابائهم (شباهت انسان به مسوولان بيش از شباهتش به پدر و مادر است)، يادآور شد: امام ميگويند همه ما درون خودمان يك محمدرضا پهلوي داريم (صحيفه امام جلد 13، ص200؛ جلد 9، ص13 و 18؛ جلد 14 صفحات 379 و...)؛ بدين معنا كه همه ما درون خودمان بديهايي داريم و وقتي با اين بديها الگو قرار گرفتيم جامعه هم دستخوش همين بديها ميشود.
وي در ادامه سخنان خود مهمترين شرط تربيت را «الگو» دانست و گفت: اگر الگوي صحيحي براي فرد وجود داشته باشد آنها خود به خود تربيت ميشوند و اگر الگوي بدي بر جامعه حاكم شود انسانها خود به خود بد ميشوند.
وي ادامه داد: يكي از مشكلات تلاقي نظامهاي ارزشي و ديني با جريانهاي غير ديني در اين نقطه است كه آنها براي آنچه از نظر ما ضد ارزش است، نظام به ظاهر فلسفي ساختهاند. وي با تاكيد بر اينكه جامعهاي كه الگوهاي بد داشته باشد بد ميشود، تصريح كرد: الگوها در جامعه فراوان هستند و همه ما هم الگوپذير و هم الگو هستيم؛ لذا خوبي و بهتر شدن را بايد از خودمان شروع كنيم.