• 1404 دوشنبه 22 ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4326 -
  • 1397 يکشنبه 19 اسفند

شرايط نامناسب نگهداري از ميراث جهاني شوش

گروه اجتماعي| درحالي ‌كه محوطه باستاني شوش از جمله ميراث جهاني ما به حساب مي‌آيد اما وضعيت نگهداري اشيا در آن مناسب نيست و برخي آثار تاريخي زير پاي گردشگران يا در معرض آفتاب و باران و نيز فضله پرندگان هستند.

محوطه 400 هكتاري باستاني شوش شامل تپه‌هاي آكروپل، شهر صنعتگران و پيشه‌وران كاخ آپادانا و محوطه باستاني است كه در سال 1394 به عنوان هجدهمين اثر جهاني ايران در فهرست يونسكو به ثبت رسيد. با وجود آنكه محوطه اين ميراث جهاني مملو از آثار و اشياي منحصر به فرد از ايران باستان تا دوره اسلامي است اما اشيايي كه در محوطه و موزه شوش نگهداري مي‌شوند، شرايط مناسبي ندارند و در محفظه‌هايي هستند كه بازديدكنندگان به راحتي مي‌توانند روي آنها دست بكشند و در مواردي شاهد تغيير رنگ اشياي تاريخي به واسطه دست كشيدن‌هاي مكرر هستيم. برخي از اشيا نيز نه تنها درون محفظه قرار ندارند بلكه به راحتي قابل دسترس بازديدكنندگان هستند.

محمدحسين ارسطوزاده؛ معاون ميراث فرهنگي خوزستان درباره وضعيت نگهداري از آثار تاريخي در موزه و محوطه باستاني شوش گفت:«آثاري كه در موزه نگهداري مي‌شوند؛ يا در ويترين قرار دارند، يا دور آنها شيشه كشيده شده. اگر كسي بخواهد روي اين آثار تاريخي دست بكشد بايد روي وجدان خود پا بگذارد يا تلاش كند، دستش برسد. مثلا سرستوني كه در ورودي موزه قرار دارد فكر مي‌كنم به هيچ عنوان امكان دسترسي به آن وجود ندارد مگر اينكه جهش فوق‌العاده‌اي براي دست زدن به آن انجام شود. در اين سال‌ها سعي كرديم با ايجاد ويترين‌ها و حفاظت الكترونيكي، موزه شوش وضعيت بهتري پيدا كند. البته در سال گذشته آثاري كه بر اثر تماس دست دچار تغيير رنگ شده‌اند در يك آزمايشگاه مجهز مرمت و پاكسازي شده‌اند. اكنون نيز تعدادي از اين آثار در كارگاه مرمت سنگ در دست مرمت هستند. شرايط نگهداري اين آثار اگر صددرصد مطلوب نيست اما سعي كرديم ايده‌آل باشد. در خصوص آثاري هم كه در فضاي بيروني محوطه در قالب باغ موزه طراحي شده‌اند دو تفكر وجود دارد. تعداد زيادي از مرمتگران و باستان‌شناسان آثار تاريخي معتقدند اين آثار براي قرار گرفتن در فضاي سربسته و محصور طراحي نشده‌اند چراكه ستون‌ها از سنگ هستند و اگر در فضاي ويتريني محصور شوند، محيطي گلخانه‌اي براي آنها ايجاد مي‌شود كه ممكن است فرسايش را تسريع كند. براي آثار دوره ديگر هم كه مملو از فضله پرندگان شده‌اند درصدد طراحي پوششي هستيم تا از آنها در مقابل نزولات آسماني، فضله حيوانات و تابش مستقيم خورشيد محافظت كند. قبلا برخي از آثار در قالب‌هاي شيشه‌اي محصور شده بودند تا در برابر عوامل محيطي به جز نور خورشيد محافظت شوند اما بعد از آزمايش اتفاقات غيرمعمولي رخ داد كه كارشناسان متوجه شدند، روند فرسايش سرعت گرفته است. ايلنا

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون