ادامه از صفحه اول
حفاظت از منافع يا ميانجيگري
امريكا مطرح نيست. سوييس فقط حافظ منافع دو كشور است؛ اين هم به آن معناست كه سوييس از منافع امريكا در تهران بايد حفاظت كند و همچنين از منافع ايران در واشنگتن، بنابرابن سوييس فقط يك كانال ارتباطي و به عبارت ديگر، نامهرسان است. سوييس در ژنو نقش يك هتلدار را بازي ميكند تا طرفهاي اختلاف در آن بتوانند با هم مذاكره كنند. سفارت سوييس در تهران تلفني از سوي وزارت امور خارجه ايران دريافت ميكند كه لطفا يك پيام كتبي است كه بياييد و آن را تحويل بگيريد. در اين مورد فقط سفير سوييس است كه بايد پيام را از طريق يك سيستم محرمانه به برن و همچنين سفارت سوييس در واشنگتن انتقال دهد.
شواهد نشان ميدهد ديپلماتهاي سوييس در سالهاي اخير چندبار تبادل زندانيان بين ايران و امريكا را با موفقيت انجام داده بودند. در سال 2016 هم چند زنداني دوتابعيتي ايراني توانستند از طريق سوييس به امريكا بازگردند و متقابلا هفت ايراني زنداني در امريكا هم آزاد و به تهران بازگشتند. اما تا زماني كه ترامپ و اطرافيانش به تهديدات خود ادامه ميدهند ميانجيگري به زمان زيادي نياز خواهد داشت. در اين شرايط پيچيده هر ميانجيگري بايد قدرت لازم براي پيشبرد امور را داشته باشد كه سوييس فاقد اين شاخصه است. در ديدار رييسجمهور سوييس با ترامپ، جان بولتون مشاور امنيتي رييسجمهور امريكا نيز حضور داشت و حضور وي باعث شد تا تئوري توطئه در سوييس مطرح شود و اينكه بولتون يك جنگطلب بوده و ميخواهد سوييس را در اختلاف با ايران فعال كند. رييسجمهوري سوييس پس از ديدار با همتاي امريكايي خود مدعي شد ترامپ يك شخصيت خيلي اجتماعي بوده كه خيلي باز عقايد خود را ابراز ميكند؛ فكر ميكنم با او خيلي آسان ميتوان همكاري كرد. ترامپ از وي سوال كرده بود كه چرا سوييس تا اين حد در جهان محبوب و دوستداشتني است؟ كه اين به آن معناست كه وي تصوير خوبي از سوييس دارد.
روابط سياسي سوييس با ايران در مقايسه با ساير كشورهاي اروپاي غربي خوب و دوستانه بوده است. در مقايسه با برخوردهاي خصمانه دول غربي، سوييس روابط متعادلتري با تهران داشت و اين روابط منجر به همكاريهاي سياسي طرفين شد. با قطع روابط ايران با مصر و آفريقايجنوبي در زمان آپارتايد، سوييس حفاظت از منافع ايران در اين دو كشور را نيز برعهده گرفت.
در پي اعمال تحريمهاي اقتصادي يكطرفه ازسوي اتحاديه اروپا بر ايران براي تعليق برنامه هستهاي، سوييس كه از جمله اعضاي اين اتحاديه بهشمار نميرود، در اين مدت تغيير محسوسي در مراودات خود با ايران ايجاد نكرد و به ارسال تجهيزات صنعتي و ساير كالاهاي تجاري به ايران ادامه داد و قراردادهاي بزرگ خريد گاز نيز با ايران امضا كرد. سوييس از تلاشها براي حل و فصل تنشها بر سر مسائل پيرامون برنامه هستهاي ايران استقبال و برجام را يكي از عناصر مهم معماري منع اشاعه هستهاي ميداند. اين كشور هميشه آماده ميزباني گفتوگوهاي طرفين بوده است. در گذشته نيز چنين نقشي داشته و گفتوگوهاي مهمي درخصوص ايران در سوييس انجام شده است. هنگامي كه بحث ميانجيگري درميان باشد براساس مقاصد دوطرف عمل ميكند. سفير سوييس در تهران نيز در جديدترين موضعگيري خود تاكيد كرده محصولات دارويي و تجهيزات پزشكي مشمول تحريمها نميشوند. با اين همه، ما هنوز فاقد يك كانال مالي قابل اتكا براي فراهم كردن اعتبارات لازم براي معاملات بينالمللي در اين حوزه هستيم. سوييس در حال كار كردن بر يك كانال مالي براي كالاهاي انساندوستانه است. در دور پيشين تحريمها، ما چنين سازوكاري را ايجاد كرديم. ما در حال گفتوگو با مقامات مربوطه، بانكها و شركتهاي سوييسي هستيم تا سازوكاري قابل اتكا پديد آوريم.
از حادثه تا فاجعه ملي!
صدا و سيما رويه معمول خود در اين زمينهها را كنار گذاشت و چنان به پخش اخبار لحظه به لحظه موضوع پرداخت و در پستوهاي بازپرسي حاضر شد كه گويي هر كس در هر جناحي اگر به خطايي دچار شود در نگاه حرفهاي و لابد عادلانه اين سازمان تفاوتي نميكند و شمشير افشاگري و اطلاعرسانياش را بياغماض از نيام بيرون ميكشد و پردهها را ميدرد تا حقيقت آشكار شود! گويي دوستان و همفكران اين سازمان تاكنون هرگز به خطايي دچار نشدهاند، گويي رييس سابق همين صدا و سيما و ماجراي بازرس ويژه او كه از قضا خانم بود و هماكنون در امريكا به سر ميبرد و آزادانه كليت نظام را تهديد به افشاگري ميكند اصلا وجود خارجي پيدا نكرده است. در اينجا نميخواهم وارد مباحث حقوقي و قضايي پيرامون آيين دادرسي شوم و اين سوال را باز كنم كه چگونه خبرنگار صدا و سيما در اولين ساعات بازداشت و در اولين جلسات بازپرسي متهم به قتل حاضر ميشود و به سادگي به آلت قتاله هم دسترسي پيدا ميكند؟ در اين زمينه جداگانه بايد بررسي شود و مقامات محترم قضايي ابهامات را برطرف كنند.
به هر حال اتفاق بسياري بدي افتاده است و همه دلسوزان متاثرند. بايد در كشف زمينههاي اين حوادث غمانگيز كوشش كنيم و ريشههايش را بخشكانيم، خدا نكند رقابتهاي سياسي در اين موضوعات دخيل شوند و در وقوع فاجعه موثر باشند، چنين تاثيري حوادث را تبديل به فاجعه ملي خواهند كرد. اگر خودسران و ماجراجويان براي رسيدن به مقاصد سياسي خود از چنين ابزار پليدي استفاده و دام پهن كنند يا بر اختلافات خانوادگي سوار شوند نتايج دهشتباري متوجه جامعه خواهد شد. اين تيغ دو دمي است كه اگر روزي به نفع يك جناح موثر افتد به سرعت روي برميگرداند و جناح ديگر را مورد هدف قرار ميدهد. بايد به خداوند پناه ببريم از شر شيطاني كه هر لحظه وسوسه ميكند و در اين شرايط فوقالعاده حساس براي كشور جداگانه خسارتهاي عميق ميزند.