سخنگوي كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس:
مجلس با خصوصيسازي مخالفت ندارد
قاسم جعفري، سخنگوي كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس از همان ابتداي كار، يكي از مخالفان سرسخت اين طرح بود. بارها در مصاحبههاي مختلف نارضايتياش را اعلام كرد و از آنجايي كه سخنگوي كميسيون بود، به نظر ميرسد بعد از همه اين مخالفتها بالاخره طرح ميخوابد كه چنين هم شد. با او درباره اين طرح صحبت كرديم.
سال گذشته سال پرتنشي بين وزارت آموزش و پرورش و مجلس بود. خودتان بهتر از ما ميدانيد. چقدر از توقف طرح خصوصيسازي كه از طرف دولت اجرايي شد، مربوط به فشارهايي است كه از طرف مجلس به وزارتخانه و دولت وارد شد؟
مجلس با خصوصيسازي مخالفت ندارد. ما از مدارس غيرانتفاعي يا غيردولتي كاملا حمايت ميكنيم. مثلا آخرين حمايت ما اين بود كه قانون مدارس غيردولتي شور اول و دوفوريتش، چهارشنبه گذشته تصويب شد. ديديد كه همه به آن راي دادند با وجود اينكه دربارهاش چندان صحبتي نشد. از طرفي مجلس با اينكه بخش خصوصي وارد عرصه آموزش و پرورش و كمك حالي براي وزارتخانه تلقي شود، مشكلي ندارد. مشكل ما چيز ديگري است. قانون گفته حمايت از مدارس غيردولتي مجاز است، به اين معنا كه مثلا مدرسهاي غيرانتفاعي ساخته شده و 100 صندلي هم ظرفيت دارد. اما فقط 50 نفر ثبتنام كردهاند و 50 صندلي خالي هنوز باقي مانده. آموزش و پرورش نياز دارد كه دانشآموزش را به كلاس بفرستد. عوض اينكه خودش ساختماني بسازد كه كلي هم بايد هزينه كند و بودجه از بين برود، ميتواند ۵۰ دانشآموز به مدرسه غيرانتفاعي بدهد كه صاحبش با كلي خرج، آن مدرسه را راه انداخته. بعد به ازاي هر دانشآموز سرانهاي به مدرسه بدهد. اين ميشود حمايت از مدارس غير دولتي كه خيلي هم بجا و خوب است و مجلس يكي از حاميان ثابت آن خواهد بود. اما كاري كه دوستان در وزارت آموزشوپرورش كرده بودند اين بود كه مدرسه دولتي را به بخش خصوصي داده بودند به اضافه اينكه سرانه هر دانشآموز را هم به آنها ميدادند تا بچهها در آن مدارس به تحصيل مشغول شوند. اين اتفاق، يكسري مشكلات جدي ايجاد كرده بود. از جمله اينكه خانواده مشكل داشتند. خيلي از جاهاي دوردست، معلوم نبود مسوول مدرسه بتواند هزينهها را تامين كند و كسي كه ميخواست سرمايهگذاري كند مشكل پيدا ميكرد. اصلا ما نميدانستيم اين مدارس به چه كساني واگذار ميشود. اينها بحثهايي بود كه مجلس اساسا با آنها مشكل داشت.
امسال كامل متوقف شده يا باز هم ادامه پيدا ميكند؟
طبق قانون واگذاري مدارس دولتي به بخش خصوصي نبايد انجام شود اما مدارس غيردولتي توقيف شود خيلي هم خوب است. منتها ممكن است بعضي دوستان قانون را طور ديگري تفسير و اجرا كنند كه آن بحث ديگري است. ما انتظارمان اين است كه آموزش و پرورش از قانون تمكين كند.
به نظر ميرسد يكي از مشكلاتي كه دراين زمينه ممكن است بروز كند، كمبود بودجه است. قبول داريد؟
بله دقيقا همينطور است. چطور ميشود با اين بودجه كمي كه در اختيار اين مدارس قرار ميگيرد انتظار داشته باشيم كه به قول خود آقايان همانقدر خوب و عالي كار جلو برود. فرض ميكنيم كه آقايان در آموزش و پرورش اين مورد را هم قانوني حل كردند اما بايد گفت اعتباري كه دولت يك سال به شما ميدهد كه براي ساماندهي اين مدارس هزينه كنيد اگر سال آينده اين اعتبار به آموزش و پرورش داده نشود چه مشكلاتي پيش خواهد آمد؟ آقايان كه نميتوانند مدارس را تعطيل كنند بلكه مجبور هستند از اوليا و دانشآموزان پول بگيرند همين است كه باعث نگراني شديد مجلس شده بود. اينكه در آينده مدارسي خواهيم داشت كه پول ميگيرند اما نه دولتي هستند و نه غيردولتي!