گروه سياسي| وزارت علوم در صورت راي نياوردن وزير پيشنهادي بعدي چه سرنوشتي پيدا خواهد كرد و سكان آن تا زمان انتخاب قطعي وزير به دست چه كسي خواهد بود؟ اين سوال را در گفتوگويي كوتاه از مجيد نصيرپور، معاون هماهنگي و نظارت معاونت پارلماني رييسجمهوري مطرح كردهايم. او ميگويد كه وزير پيشنهادي علوم امروز به مجلس معرفي ميشود.
اگر مجلس اينبار هم به وزير پيشنهادي راي اعتماد ندهد، وضعيت وزارت علوم به لحاظ قانوني چگونه خواهد شد؟
بله، وقت دولت رو به پايان است و بايد سريعتر وزير پيشنهادي معرفي شود. اگر وزير پيشنهادي اينبار هم راي نياورد، اين موضوع به عنوان يك معضل به مقام معظم رهبري منعكس ميشود و ايشان يك مدتي را براي رييسجمهور تعيين ميكنند تا فرصت مجددي براي معرفي وزير بعدي ايجاد شود. البته ما اميدواريم كه اين اتفاق نيفتد و وزارت علوم از اين وضعيت بلاتكليف خارج شود اما در نهايت باز هم اگر نظر نمايندگان نسبت به پيشنهاد دولت منفي بود، قانون اين راهكار را پيش روي دولت گذاشته است.
يعني خود شخص رييسجمهور در اين مدت مسووليت وزارتخانه را بر عهده خواهد گرفت؟
بله. در مدتي كه رهبري تعيين ميكنند خود رييسجمهور مستقيما سرپرست وزارتخانه خواهد بود تا زماني كه وزير انتخاب شود.
مدت اين زمان چقدر است؟ آيا اين زمان محدوديت و بازه خاصي دارد؟
نه، اين زمان به تشخيص خود مقام معظم رهبري خواهد بود.
منتقدان ميگويند كه دولت در شناسايي آقاي نيلي كمكاري كرده است. برنامه شما براي رايزنيهاي مربوط به وزير پيشنهادي بعدي چيست؟
ما الان نميتوانيم وارد پروسه رايزني شويم، چون اصلا وزيري پيشنهاد نشده است كه بتوانيم روي آن مانور بدهيم. از زماني كه نامه معرفي به مجلس ارسال و در مجلس رسما مطرح ميشود، ما ميتوانيم رايزني خودمان را آغاز كنيم. اما انشاءالله وقتي وزير پيشنهادي معرفي شد برنامه ما براي رايزني هم آغاز ميشود. ضمن اينكه دولت هم اين دست انتقادات را چندان بجا نميداند و فكر نميكنيم كه در رايزنيها و معرفي وزير به نمايندگان كم كاري كرده باشيم.
اما نمايندگان همسو با دولت هم همين انتقادات را دارند و ميگويند دولت نتوانست حداقل در خصوص معرفي نيلي ارتباط خوبي با مجلس بگيرد.
بنده معتقدم عملكرد معاونت پارلماني هيچگونه ارتباطي با ميزان راي نمايندگان مجلس به خصوص در ماجراي راي اعتماد ندارد. در مورد عدم راي اعتماد اخير به وزير پيشنهادي علوم شرايط بسيار خاص بود چرا كه اساسا به محض معرفي آقاي نيلي به عنوان وزير پيشنهادي اكثر نمايندگان قبل از ورود به راي اعتماد و شنيدن سخنان وزير پيشنهادي، اعلام ميكردند كه به وي راي نميدهند و عمده دليل را عدم شهرت و سابقه مديريت وي بيان ميكردند. ما وقتي بيشتر به اين نقد حساس ميشويم كه قبلا برخي افراد ديگر با سابقه مديريتي كمتري توانسته بودند از مجلس براي وزارت راي اعتماد بگيرند. بايد در نظر داشته باشيم كه مجلس هم درباره راي اعتماد نيلي خيلي فرصت نداد و اگر جلسه راي اعتماد چند روز به تاخير افتاده بود قطعا ما ميتوانستيم رايزنيهاي به مراتب بهتري داشته باشيم. ولي به هر حال آنچه به نظر من مشهود بود اين بود كه روي راي منفي به آقاي نيلي در مجلس اجماع شده بود.
سياست دولت در معرفي وزير جديد چگونه است؟
حتما وزيري كه به مجلس معرفي ميشود، شاخصهاي كلي را براي همگرايي با دولت و اقتضائات دولت را بايد داشته باشد و خواهد داشت. قاعدتا وزرا در چارچوب سياستهاي كلي كه رييسجمهور ترسيم ميكنند انتخاب ميشوند و كار خواهند كرد. دولت نميتواند خارج از چارچوب خودش وزيري را وارد كابينه كند.
آيا براي وزير علوم، نمايندگان پيشنهادهايي هم داشتهاند يا خير؟
بهطور رسمي اين اتفاق نيفتاده. اما بهطور غيررسمي اين اتفاق افتاده و برخي نمايندگان گزينههايي را مطرح ميكنند. حتي برخي چهرههاي شاخص مجلس كه جزو منتقدين دولت هم هستند گزينههايي را پيشنهاد دادهاند. قاعدتا هم گزينههاي آنها مورد علاقه اين طيف و از همفكران آنها بودهاند، اما حتما در ملاحظه نهايي دولت كسي را معرفي خواهد كرد كه همگرايي كلي با دولت و آقاي رييسجمهور براي اجراي برنامههايي كه قبلا اعلام شده است در وزارت علوم داشته باشد. به هر حال دولت بر اساس اين برنامهها و شعارها از مردم راي گرفته و نميتواند از آن عدول كند. با همين نگاه هم گزينه پيشنهادي دولت در چارچوب همان سياستها و نگاه خواهد بود.