همهچيز درباره جشنواره لوكارنو، يوزپلنگ طلايي و «ما در بهشت» ايراني
بهار سرلك / از پنجم آگوست (14 مرداد) هشت هزار نفر در ميدان «پيزا گراند» در قلب كشور سوييس دور هم جمع ميشوند تا فيلم تماشا كنند. پرده نمايش فيلمها در ميان خانهها، كليساها و قصرهاي تاريخي و رنگين شهر قرار گرفته است. جشنواره فيلم لوكارنو كه يكي از چهار جشنواره مهم فيلم اروپايي و همپاي جشنوارههاي بينالمللي «كن»، «ونيز» و «برلين» به شمار ميرود، چهارشنبه هفته گذشته با فيلم امريكايي كمدي درام «ريكي و فلش» به كارگرداني «جاناتان دم» و با بازي «مريل استريپ» شصتوهشتمين دوره خود را آغاز كرد. «جاناتان دم» كه با فيلم «سكوت برهها» توانست جايزه آكادمي اسكار را از آن خود كند، با «ريكي و فلش» سراغ ژانر ديگري رفته است. همچنين فيلم «مردم بر عليه فريتز باور» در ميدان پيزا گراند به نمايش درخواهد آمد. در اين فيلم «برگهارد كلاوسنر» شخصيت «فريتز باور» را، يكي از چهرههاي اصلي در تعقيب و پيگيري جنايتكاران سابق نازي در دهههاي 1950 و 60 ميلادي، ايفا ميكند.
جدا از فيلمهاي «ريكي و فلش» و «مردم بر عليه فريتز باور» كه در بخش خارج از مسابقه نمايش داده ميشوند، 19 شركتكننده در رقابت نفسگير جايزه اصلي اين جشنواره «يوزپلنگ طلايي» حضور دارند. محصول مشترك ايران و مكزيك تحت عنوان «ما در بهشت» به كارگرداني «سينا عطايياندنا» يكي از مدعيان كسب يوزپلنگ طلايي امسال جشنواره لوكارنو است. فيلم «ما در بهشت» نگاهي به جامعه امروزي ايران دارد؛ جامعهاي كه در آن هانيه 25 ساله زندگي ميكند.
در دومين روز جشنواره فيلم لوكارنو، فيلم «ما در بهشت» به نمايش درآمد. اين فيلم محصول مشترك ايران و مكزيك است و گرچه در دهه 90 ميلادي اين جشنواره براي سينماي ايران جايگاه خاصي قايل بود، از سال 2009 تا به حال «ما در بهشت» نخستين فيلمي است كه توانسته با عوامل ايراني راه به بخش رقابتي اين جشنواره باز كند. «درنا ديباج»، «فريبا كامران»، «فاطمه نقوي» و «ناهيد مسلمي» از بازيگران اين فيلم هستند. «ما در بهشت» روايت زندگي هانيه در خانه خواهر متاهل خود در تهران است. رفت و آمد هانيه به مدرسهاي كه در آن تدريس ميكند، ساعتها زمان ميبرد. هانيه سعي ميكند محل كارش را به تهران منتقل كند. او خسته از تجربه روزانه واقعيت دو چهره، براي رهايي از شرايطش دست و پا ميزند. سينا عطايياندنا، سازنده نخستين فيلم روتوسكوپيك ايران با عنوان «مخصوصا موسيقي» است كه در سال ۱۳۸۸ در بيست و هفتمين جشنواره بينالمللي فيلم كوتاه تهران به صورت مشترك با فيلم كوتاه «خام، پخته، سوخته» ساخته شهرام مكري موفق به دريافت تنديس جشنواره بهترين فيلم تجربي در بخش مسابقه بينالملل شد. سينا عطاييان دنا فيلم «ما در بهشت» را روايتي از نقش خشونت در زندگي همه انسانها ميداند. او ميافزايد: «همه ما خشونت را به نوعي در زندگي روزمرهمان تجربه كردهايم. اين خشونت مثل شبحي است كه همه جا حضور دارد، در همه جوامع انساني ديده ميشود و تبديل به بخش عادي زندگي اين نوع موجودات، انسان، شده است. با خشونت كنار ميآييم. ميدانيم همه ما چه آشكارا و چه پنهاني قرباني اين خشونتها هستيم، بنابراين دوباره مسبب آن ميشويم و بعد رهايش ميكنيم. يكي كردن خود با ارزشهاي جامعه، الگوها و هنجارها، ساختارها و اخلاقيات نقشي اساسي در چگونگي شكلگيري خشونت دارد.»
جشنواره فيلم لوكارنو براي نگاهش به گذشته و بزرگداشت نامهاي بزرگ تاريخ سينما شهرت دارد. امسال اين جشنواره نگاهي به آثار كارگردان امريكايي «سم پكينپا» دارد. پكينپا در به تصوير كشيدن صحنههاي مبتكرانه خشن و اكشن و همچنين رويكرد «ريويژنيست» به ژانر وسترن تبحر داشت. پكينپا با ساخت فيلمهاي «سگ پوشالي» و «اين گروه خشن» بهيادماندنيترين آثار خشونتبار او به شمار ميروند.
اين جشنواره 15 آگوست به كار خود پايان ميدهد.