وحيد جعفري| برگزاري كشتي زنان با كمربند يا همان آليش شروعي است براي ميزبانيهاي بزرگتر و بهتر ورزش زنان در ايران به خصوص در رشته كشتي. اين آغاز راهي است كه كشتي كشورمان در آن قدم نهاده تا به بيعدالتيها و محدوديتها پايان دهد. اين تمريني است براي آينده و ترديدي نيست اگر تمرين را جدي بگيريم در مسابقه -كه همان رويدادهاي بزرگتر است- موفق خواهيم بود.
كشتي زنان به ميزباني تالار هفتم تير تهران آرام و بيسر و صدا با استقبال بانوان برگزار شد و همين استقبال نسبي براي نخستين ميزباني خوب بود و نقطه آغازي است براي بهتر شدن و بهتر بودن. البته ديني كه ما به زنان و ورزش زنان ايران داريم بيشتر از اينهاست و بايد آن را ادا كنيم. كشتي ورزشي است كه ريشه در فرهنگ و تاريخ ايران زمين دارد و حالا زناني كه به اين ورزش علاقهمند بودند و به ناچار سراغ ورزشهاي وارداتي چون جودو و ديگر رشتههاي انفرادي براي مبارزه رو در رو ميرفتند، ميتوانند در كشتي فعاليت كنند. ترديدي نيست كه كار نيز به اينجا ختم نشده و دير يا زود كشتي بدون كمربند را هم خواهيم داشت در كنار مردان براي زنان، همچون ديگر كشورهاي صاحب كشتي در دنيا، پس تمرين را جدي بگيريم تا روز مسابقه.
اين تمرين نه براي ورزشكاران، بلكه براي تماشاگران هم هست؛ آناني كه دغدغه حضور در ورزشگاه دارند، هرچند در نبود مردان حضور در ورزشگاه آن جذابيت كافي و لازم را ندارد؛ اما بايد تمرين كرد و آماده شد براي روزي كه همه با هم به استاديوم ميرويم. مگر نه اينكه مردان بدون زنان به ورزشگاه ميروند؟! پس زنان هم ميتواند بدون مردان تماشاگران خوبي باشند و حالا كه فرصت هست تمرين كنند براي در كنار هم به تماشا نشستن. جالب اينكه در هر شش وزن برگزاري مسابقات، نمايندگان كشورمان به فينال رسيدند؛ در پنج وزن از تيم الف و در يك وزن از تيم ب؛ اما بايد توجه كرد كه تنها در يك وزن و آن هم در وزن 70 كيلوگرم توسط عزت قرباني ثاني از تيم ايران الف و با غلبه بر نازيرا ارزوبيكوا از قرقيزستان صاحب طلا شديم و ديگر فيناليستهاي كشورمان به مدال نقره رضايت دادند. باري، بايد توجه ويژه به اين موضوع داشت و ديد دلايل شكست در ديدار پاياني چه بوده كه از شش فيناليست تنها يك نفر پيروز شده و به مدال طلا رسيده است آن هم در خانه. به هر حال اين نخستين دوره مسابقات است و از همين حالا بايد به فكر آينده -كه مسابقات با افزايش سطح كيفي و كمي مواجه خواهد شد- بود. زنان ايران از همين نخستين مسابقه نشان دادند كه استعداد و توانايي لازم و كافي براي موفقيتهاي بزرگتر را دارند و ميتوانند كشتي زنان را همچون كشتي مردان تبديل به يك قدرت جهاني كنند. به اميد موفقيتهاي بزرگتر؛ موفقيتهايي از جنس المپيك براي كشتي زنان كه لياقتش را دارند و تنها بايد حمايت شوند تا به جايگاه واقعي خود برسند. جايگاه زنان ايران بالاتر از اين حرفهاست و با ورود كشتيهاي سنتي به المپيك ميتوان تا حدودي به اين مهم جامه عمل پوشاند.
رضايت نماينده اتحاديه جهاني از ميزباني ايران
مدير توسعه اتحاديه جهاني كشتي نظم و برنامهريزي ايران در ميزباني مسابقات كشتي با كمربند را بسيار خوب توصيف كرد.
لوكاس اوكلاچين در حاشيه مسابقات كشتي با كمربند آسيا در خصوص ميزباني ايران اظهار كرد: تيم ايران ميزبان بسيار خوبي بود. وقتي ايران ميزبان يك مسابقه بينالمللي ميشود خيالمان بابت همهچيز راحت است زيرا ميدانيم كه رقابتها با نظم و برنامهريزي درستي برگزار ميشود. ايران كشتيگيران خوبي در هر دو بخش آقايان و بانوان كشتي با كمربند دارد و چنانكه ديديم ايران در هر دو بخش نيز قهرمان آسيا شد. اوكلاچين با اشاره به تلاشهاي رسول خادم براي راهاندازي كشتي با كمربند آسيا گفت: مسوولان فدراسيون كشتي ايران و شخص رسول خادم زحمات زيادي براي فعال كردن كشتي كمربند آسيا انجام دادند و در حال حاضر كشورهاي آسيايي نيز استقبال خوبي از اين رشته كردهاند. كشتي در ايران طرفداران زيادي دارد و كشتي گيران ايران چه در بخش آزاد و فرنگي چه در كشتي سنتي از سطح بسيار بالايي برخوردارند.
ردهبندي انفرادي و تيمي به شرح زير است:
55 كيلوگرم: 1- ديلدار شرمتوا (ازبكستان) 2- يگانه غريب گشته (ايران الف) 3- لاچين باداكيل ياو (تركمنستان) و هما ميرزاپور (ايران ب) 5- بوتا گوز دي يو سباي وا (قزاقستان) و كامبل كاميني باپو (هند)
60 كيلوگرم: 1- مريم مومونووا (قزاقستان) 2- سميه حيدري (ايران ب) 3- آينور امانوا (تركمنستان) و زهرا محمودي (ايران الف) 5- خواص خون جوراكوزيوا (ازبكستان) و بالزام گل كور مت زانو وا (قزاقستان)
65 كيلوگرم: 1- گلنار حيات بايوا (تركمنستان) 2- اكرم خاني (ايران الف) 3- سابيرا ميرزا گال يوا (قزاقستان) و زهران مجدي (ايران ب) 5- بوساريا عبدالمناف كيزي (قرقيزستان) و يول دوز اركاوايول دوز اركاوا (ازبكستان)
70 كيلوگرم: 1- عزت قرباني ثاني (ايران الف) 2- نازيرا ارزوبيكوا (قرقيزستان) 3- ليلا سالاروند (ايران ب) و نورسلطان آشيرو وا (تركمنستان)
75 كيلوگرم: 1- كوموش يولداشوا (ازبكستان) 2- مريم احمدي (ايران ب) 3- ساحل گوران (ايران الف) و آسيما آبيگ كيزي (قزاقستان)
75+ كيلوگرم: 1- ناگيرا سرباشوا (قرقيزستان) 2- دينا دهنوي (ايران ب) 3- شيرين كوباياوا (تركمنستان) و سعيده رحيمي (ايران الف) 5- رحيما يولداشوا (ازبكستان) و گلنار آمان تا اوا (قزاقستان)
ردهبندي تيمي: 1- ايران الف 52 امتياز 2- تركمنستان 41 امتياز 3- قرقيزستان 39 امتياز 4- ازبكستان 37 امتياز 5- قزاقستان 32 امتياز 6- هند 9 امتياز
خادم: بانوان خارجي پذيرفتند با حجاب مسابقه دهند
رسول خادم ميگويد ميزباني رقابتهاي قهرماني آسيا به بالا رفتن سطح كشتي كمربند ايران كمك ميكند. رييس فدراسيون كشتي در خصوص برگزاري رقابتهاي كشتي كمربند آسيا به ميزباني ايران اظهار كرد: كشتي آليش در آسياي ميانه و ايران ريشه دارد و در شمال كشورمان نيز سابقه تاريخي دارد. در رقابتهاي قهرماني آسيا بيشتر تيمها از آسياي ميانه حضور داشتند. ما با كشورهاي صاحب كشتي رقابت كرديم و به مقام قهرماني در هر دو بخش بانوان و آقايان رسيديم. خادم در پاسخ به اين سوال كه چطور توانستيد تيمهاي شركت كننده را در بخش بانوان مجاب كنيد كه با پوشش اسلامي در رقابتها حاضر شوند؟ گفت: خوشبختانه لباس رشته آليش استانداردهاي لازم ايران را به لحاظ فرهنگي و مذهبي براي ميزباني دارد. با توجه به علاقهاي كه زنان مسلمان ايراني و ديگر كشورهاي آسيايي به كشتيهاي سنتي دارند با ايران همكاري لازم را كردند و ما توانستيم رقابتهاي بخش بانوان را هماهنگ با شرايط مذهبي كشورمان و با پوشش اسلامي برگزار كنيم. تيمها هم به دليل اينكه كشتي ايران در دنيا مطرح است استقبال خوبي از رقابتها داشتند. اين ميزباني به بالا رفتن سطح كشتي كمربند ايران بسيار كمك ميكند و قهرماني ايران در اين رقابتها شروعي براي موفقيتهاي بعدي كشتيگيران ايران در هر دو بخش زنان و مردان است.