در جلسه اكران و بررسي فيلم «چاي سرد» در لاهيجان مطرح شد
سينماي تجاري را كساني ميسازند كه نه فيلم ميشناسند و نه توليد
مسعود پيوسته|فيلم «چاي سرد» به نويسندگي و كارگرداني اميرقاسم راضي، در گروه سينماي هنر و تجربه همزمان درتهران، شيراز، كرج، تبريز و اصفهان در سينما ۲۲ بهمن رشت نيز اكران شد و مورد استقبال تماشاگران قرار گرفت.
راضي، نويسنده و كارگرداني است واقعگرا كه در حوزه سينما فعال است و آثارش در هلند و اروپا موردتوجه مخاطبان قرار گرفته و جوايزي هم برده است. چاي سرد، تازهترين اثر بلند سينمايي او است كه در سال ۱۴۰۰ در شرايط كرونايي در ايران ساخته شد.
راضي كه پس از دو دهه حضور در اروپا و توليد آثاري چون «گل سرخي از آفريقا» كه جوايز معتبر بينالمللي نيز دريافت كرده، معتقد است علت غايي حضورش در عرصه سينما، كشف انسان و جهان است، سير نگاهش به آدمها چه در داخل و چه در خارج، به دور از شعارزدگي، به همين موضوع لايههاي درونيتر آدمها و به تعبير كليتر خودش، «كشف انسان و جهان» را بازتاب ميدهد، اما اين كشف، براي او و هنرمنداني چون وي در ايران، چندان ساده نيست. چرا؟ چون نگاه جستوجوگرانه و كاشفانه راضي، گاهي موجب رضايت متوليان حوزه سينما نيست و شايد براي جريان مرئي يا نامرئي اداره سينما، پوشيدگي و سرپوشيدگي همچنان در اولويت است تا كشف و زير و رو كردنِ آنچه در سيرت و جان جامعه در جريان است. «چاي سرد»چند سالي در چنبره توقيف و تيغ سانسور بود و به تازگي از محبس نجات يافته و فعلا اكرانش در برخي شهرهاي گيلان است كه همراه با نشستهاي تخصصي نقد و بررسي فيلم همراه بود... قسمت اول اين نشستها با حضور علي سرهنگي و سيروس مالكي برگزار شد.
علي سرهنگي، منتقد فيلم و تئاتر در ابتدا درباره اميرقاسم راضي گفت: «راضي، فيلمسازي است كه سالها در هلند زندگي كرده و در آن كشور و قاره اروپا فيلمسازي حرفهاي را تجربه كرده است. درحالي كه همه ميدانيم آنجا آزاديها و امكانات بيشتري براي توليد و آزادي عمل هنرمند داشت، با اين همه برگشت به ايران و دوست داشت در ايران و در اين شرايط فيلم بسازد.» وي افزود: اكنون هم ميبينيم كه هنرمند مذكور چندين فيلم از مسائل و مشكلات جامعه ايران و مسائل بغرنج و حل ناشده فقر فرهنگي ايران ساخته و «چاي سرد» نيز از تازهترين كارهاي ايشان است كه امشب، به اتفاق ديديم. سرهنگي سپس به يكي از بازيگران محوري چاي سرد كه در اين نشست حضور داشت، اشاره كرد و گفت: «مينا نوروزي را شما بهتر ميشناسيد، از سريالهاي تلويزيوني و تئاتر پا به خانهها گذاشت و محبوب مردم شد. امشب هم از ايشان بازي متفاوت و جديدي ديديم، در كار همسرشان آقاي راضي كه بازياش در اين فيلم، بازي ارزشمندي بود و جالب اينكه در كنار بازي ايشان، مادرشان هم در اين فيلم حضور داشتند كه به نظرم اگر اغراق نباشد، يكي از دوستداشتنيترين كاراكترهاي خاموش اين فيلم بود كه خودم خيلي دوست داشتم. آن سكوت، آن طمانينه، آن نگاه و وقار عميق و دردمندانه و... .»
سرهنگي در ادامه اين نشست درباره سينما گفت: «هميشه دو نوع سينما وجود دارد؛ سينماي تجاري و سينماي هنري... سينماي تجاري را امروزه، متاسفانه كساني دارند توليد ميكنند كه اگر به كارهاي تجاري و اصلي خود برميگشتند، خيلي بهتر بود! همانها كه نه فيلم را ميشناسند و نه توليد را... .»