گروه اقتصادي| وزير رفاه دولت بر اين باور است طرح دولت براي كاهش دريافتكنندگان يارانه جواب داده و از دو ميليون و 100 نفر حذف شده فقط 10 درصد با اعلام اعتراض مجدد به ليست دريافتكنندگان بازگشتند. بنابراين اين روند تا حذف شش ميليون نفر از افراد پردرآمد كه تكليف قانون بودجه است ادامه خواهد داشت. حذف يارانه شش ميليون نفر ماهانه 273 ميليارد تومان از اعتبارات را آزاد ميكند كه در شش ماه باقي مانده از سال حذف اين تعداد ميتواند يك هزار و 638 ميليارد تومان را براي جبران كسريها در اختيار دولت قرار دهد. گرچه اين تكليف قرار بود از ابتداي سال اجرايي شده تا سه هزار و 200 ميليارد تومان از اعتبارات مورد نياز را تامين كند اما ملاحظات امنيتي دولت سبب شد البته اين طرح به آهستگي و با در نظر گرفتن همه جوانب اجرايي شود.
همين آهسته پيش رفتنهاي دولت و اعتراضها به حذف يارانه نيز سبب شده بنابر آنچه امروز علي ربيعي، وزير رفاه ميگويد تنها 10 درصد از يارانه بگيران حذف شوند. واكنشها به حذف پردرآمدها در ابتداي كار دولت بسيار تند بود و حتي در طرح خودانصرافي كه دولت چشم اميد زيادي به اصلاح ليست دريافتكنندگان داشت موج گسترده عدم انصراف موجب شد دوباره نام 76 ميليون ايراني براي دريافت ماهي 45 هزار و 500 تومان در سيستم ثبت شود.
امروز حذف افراد غيرمستحق دولت بر اساس اطلاعات و دادههايي كه 28 پايگاه اطلاعاتي به دولت ميدهد انجام ميشود. وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در اين باره گفت: 28 پايگاه اطلاعاتي در يك سال گذشته براي شناسايي شاخص حذف يارانه ايجاد كردهايم و از 2 ميليون حذف يارانه 20 درصد شكايت كردند كه 10 درصد آن باز گردانده شد.
وي در توضيح شناسايي شاخص دارايي متذكر شد: از پايگاه ثبت املاك ميزان سنجش دارايي مشخص ميشود اما به حساب بانكي سركشي نميكنيم و تاكنون دو ميليون و 100 هزار نفر حذف شدهاند كه از اين ميان 80 درصد شكايتي نداشته و از 20 درصد شكايت باقي مانده، بعد از توضيح چگونگي حذف، 10 درصد متقاعد شده اما 10 درصد باقي مانده مشكلاتشان را بيان كردهاند كه از اين ميان دارايي بيمار صعب العلاج در منزل داريم كه به اين ترتيب يارانه مجدد برقرار شده است. ربيعي ادامه داد: قابل ذكر است كه مردم شهرستان كرج سالانه 5 ميليارد يارانه خود را به بهزيستي پرداخت كردهاند.
ايجاد 16 هزار شغل با يارانه حذف شدهها
اشتغال به عنوان يكي از بحرانهاي حال حاضر كشور توجه خاص دولت در برنامهها را ميطلبد و به همين دليل نيز وزير كار در توضيحاتش تاكيد كرد: براساس قانون مجلس بايد 6 ميليون نفر حذف شوند تا اين درآمد را به سمت اشتغال سوق دهيم.
اما با يك هزار و 638 ميليارد تومان اعتباري كه از حذف شش ميليون نفر تا پايان سال به دست ميآيد؛ چه ميزان شغل ميتوان ايجاد كرد؟ طرحهاي نيمهتمام عموما طرحهاي تك و صنعتي است كه هزينه ايجاد شغل در اين صنايع معمولا رقمي معادل 100 ميليون تومان براي هر فرد برآورد ميشود. اگر همين ميزان اعتبار را براي ايجاد هر شغل در نظر بگيريم دولت با يارانه حذف شدهها ميتواند 16 هزار شغل ايجاد كند اما با توجه به اينكه دولت در نظر دارد اين اعتبار به طرحهاي بزرگ و نه طرحهاي خوداشتغالي و زودبازده اختصاص يابد لذا به نظر ميرسد اين رقم در مقابلآنچه براي اشتغالزايي بيكاران به آن نيازمنديم، عدد قابل توجهي نباشد.
بايد سالانه 800 هزار شغل جديد ايجاد كنيم
با اين حال در صورت ايجاد 16 هزار شغل نيز تا رسيدن به وضعيت مطلوب فاصله بسياري وجود دارد چراكه به گفته ربيعي به زودي بيش از 5 ميليون نفر بيكار وارد بازار كار خواهند شد كه بسياري از آنها فارغالتحصيلان دانشگاهها و خانمها هستند. ربيعي اذعان كرد: براي اينكه بتوانيم نيروهايي را كه الان قصد دارند وارد بازار شوند سامان دهيم در سالهاي آتي بايد سالانه ۸۰۰ هزار شغل جديد ايجاد كنيم. به اين ترتيب ملاحظه ميشود كه حتي با بازگشت اعتبار يارانه نقدي شش ميليون نفر به چرخه ايجاد شغل نيز باز هم كمبودها در اين حوزه فراوان است. ربيعي خاطرنشان كرد: سال ۹۳، 300 هزار نفر را از طريق موسسات كاريابي به واحدهاي مختلف براي كار معرفي كرديم كه 100 هزار نفرشان شغل پيشنهادي را به دلايل مختلف قبول نكردند. وي به ايجاد ۷۳۵ هزار و ۶۸۳ شغل جديد در سال گذشته بر اساس دفترچههاي صادر شده تامين اجتماعي اشاره كرد و افزود: در همين مدت ۳۲۶ هزار ريزش شغل داشتيم كه خالص ايجاد اشتغال بيش از ۴۰۰ هزار نفر بود. وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي افزود: ميانگين سن اشتغال به كار از ۲۸سالگي به ۲۷ سالگي كاهش يافته است. ربيعي با اذعان به برخي اختلافات بين كارگران و كارفرمايان گفت: وقتي عرضه و تقاضاي نيروي كار در شرايط اقتصادي سخت ميشود، مسلما به كارگران فشار وارد خواهد شد. ربيعي افزود: سال گذشته با تفاهم از ريزش ۲۳۷ هزار شغل جلوگيري كرديم. وزير كار با تاكيد بر سخت بودن شرايط حقوق بازنشستگان گفت: براي بهبود وضعيت معيشتي آنان طي سه سال اخير ۶۵ درصد به حقوق بازنشستگان اضافه شده است هرچند ميدانيم اين افزايش هم كفاف سختي زندگي آنها را نميدهد. ربيعي با نامناسب دانستن ورودي و خروجي درآمدها و هزينههاي صندوقهاي بازنشستگي گفت: به همين خاطر مبحث صندوقهاي بازنشستگي در كنار بحران آب و محيط زيست از جمله اولويتهاي برنامه ششم قرار گرفته است.
روند كُند حذف پردرآمدها به دليل ترس از كاهش محبوبيت
با وجود آنكه انجام آهسته تكليف قانون به دولت نيز مورد تاييد كارشناسان است ولي تحليلگران معتقدند دولت به دليل ترس از كاهش محبوبيت و ريزش آراي آتي خود براي حذف پردرآمدها دست به عصا راه ميرود. پويا جبل عاملي، كارشناس اقتصادي در اين باره به «اعتماد» گفت: دولت درحالي براي حذف افرادي كه نيازمند دريافت يارانه نيستند اين دست و آن دست ميكند كه به نظر نميرسد اين احتياطها بر ميزان راي اخذ شده دولت در آينده تاثيري داشته باشد. او اضافه كرد: دولت از ابتداي كار خود طرحهاي متعددي از جمله جريمه افرادي كه در طرح راستيآزمايي غيرمستحق شناخته شدند يا سركشي به حساب بانكي را در ليست برنامههاي خود جاي داد اما هيچ يك از اين طرحها اجرا نشد.
به نظر ميرسد عدم اجراي طرحها بياعتمادي و كاهش محبوبيت بيشتري را براي دولت به بار آورد تا اجراي طرحهايي كه به مذاق برخي خوش نميآيد. به گفته جبلعاملي در صورتي كه دولت برنامههاي اعلامي را به صورت جدي دنبال كرده و اجرايي كند جامعه اعتماد بيشتري به آن دولت پيدا خواهند كرد لذا اين حجم از احتياط براي حذف پردرآمدها به نظر ميرسد توجيه چنداني نداشته باشد. او با بيان اينكه عملياتي كردن پروژه حذف تا همين سطح نيز قابل تقدير است، توضيح داد: حتي اگر دولت براي اجراي اين پروژه به حسابهاي بانكي افراد سركشي كند هم جاي اعتراض ندارد چرا كه وقتي افراد براي دريافت ويزا بايد اطلاعات حسابهاي بانكي خود را ارايه دهند؛ اعلام اين اطلاعات براي كشور خودشان نيز قابل انجام خواهد بود.
اوج بداخلاقي سياسي در نامه چهار وزير
علي ربيعي واكنش به نامه چهار تن از وزرا به رييسجمهور را اوج بداخلاقي سياسي دانست و افزود: تصور نميكردم گروهي تا اين حد به هر بهانهاي به دنبال زمين گير كردن دولت باشند. وي در مورد نامه چهار وزير به رييسجمهور و هشدار در مورد ركود و اينكه آيا مخاطب اين نامه رييسجمهور بود؟ گفت: براي درك اين نامه و كوهي كه از كاه ساخته شد بايد نكاتي را عرض كنم. دو جور به نامه نگاه شد. عدهاي با توهم اختلاف شروع به حرف زدن كردند و عدهاي گفتند فكر ميكرديم كه ركود بوده كه با اين نامه به يقين رسيدهايم. وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي با تاكيد بر اينكه موضوع نامه فوقالعاده ساده بود، ادامه داد: از اين دست نامهها بارها نوشتهام. مثل نامه در مورد صندوقهاي بازنشستگي. ما زماني پيشبيني ميكنيم كه حدود 20 سال آينده كشور دچار بحران خواهد شد و در 10 سال آينده، كشور بايد كل درآمدهاي خود را به صندوق بدهد، از اين رو نامه مينويسيم. وي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به اينكه وزرا هفتهاي دو بار رييسجمهور را از نزديك ميبينند پس چرا حضوري اين مساله را به وي اعلام نكردند، گفت: مشي رييسجمهور اين است كه حتي وقتي شفاهي هم صحبت ميكنيم براي آنكه بتواند تصميمگيري كرده و دستور بدهد، مسائل كتبي شود. وزرا در هيات وزيران مثل ژنرال هستند و تمام حرفهاي خود را ميزنند اما در عمل همه سرباز هستند و تصميمها را اجرايي ميكنند. اين حسن دولت دكتر روحاني است كه كار كارشناسي صورت ميگيرد اما متاسفانه به بداخلاقي قضيه كمتر توجه ميشود.
بدهي تامين اجتماعي
وي در مورد بدهي تامين اجتماعي به بيمه و داروخانهها نيز گفت: امروز بيمه تامين اجتماعي بدهي داروخانهها و پزشكان را پرداخت كرده است. بدهي به بيمارستانها تا پايان سال 93 نيز پرداخت شده است. بدهي در بيمه سلامت نيز تا يكشنبه آينده براي سال 93 پرداخت ميشود و بدهي بخش اعظم پزشكان و داروخانهها نيز در ارديبهشت پرداخت شده است.