آرژانتين از حكومت «كشنر»ها عبور ميكند؟
با پايان انتخابات رياستجمهوري آرژانتين، اين كشور مرحله حساسي را پشت سر ميگذارد. مردم آرژانتين روز گذشته به پاي صندوقهاي راي رفتند تا از دو راهي كه براي آنها باقي مانده يكي را انتخاب كنند. نخستين راه حفظ وضعيت موجود و دومين راه وعده اصلاحات و عبور از حكومت كشنرهاست.
انتخاب در دوراهي
دو نامزد باقي مانده از دوره اول انتخابات رياستجمهوري آرژانتين، دانيل سيولي، از حزب حاكم آرژانتين و ماريسيو ماكري، رهبر حزب اصلي اپوزيسيون دولت آرژانتين هستند. سيولي اميدوار بود كه بتواند با توجه به پشتيباني كريستينا فرناندز، رييسجمهوري كنوني آرژانتين از او، در همان دور اول پيروز قطعي انتخابات شود اما نتيجه انتخابات چيزي ديگري را نشان داد. هر چند سيولي و حزب حاكم در دور اول انتخابات شكست نخوردند، اما نتيجه آرا نشان داد كه مردم آرژانتين ديگر پشتيباني سابق را از حزب حاكم ندارند. سيولي در دور اول انتخابات تنها توانست كمي بيش از 37 درصد آرا را به دست بياورد.
از سوي ديگر حزب اپوزيسيون دولت، با كانديداتوري ماكري كه با شعار اصلاحات و تغيير به ميدان آمده بود، اگرچه در رتبه دوم اين رقابت قرار گرفت اما كسب 34 درصد آرا و راهيابي به دور دوم انتخابات را براي خود يك نوع پيروزي قلمداد كرد تا اميد را براي پيروزي در دور دوم انتخابات زنده نگه دارد.
ارزيابيها
ماريسيو ماكري زماني كه در دور اول انتخابات توانست به عنوان نفر دوم به دور دوم انتخابات راه يابد خود را پيروز انتخابات دانست و با انگيزهاي دوچندان به ادامه رقابت پرداخت. تصاوير پس از اعلام نتايج دور اول، كاملا نشان ميداد سيولي اميد چنداني به دور دوم انتخابات ندارد در صورتي كه ماكري خوشحال از كسب 34 درصد آرا بود، چرا كه نظرسنجيها براي حزب حاكم نااميدكننده است. ماكري توانسته در حدود پنجاه درصد آرا را كسب كند در صورتي كه سيولي در حدود 45 درصد آرا را در اختيار دارد. گفتني است طبق قانون اساسي آرژانتين نامزدها براي رسيدن به پست رياستجمهوري تنها كافي است 45 درصد آرا را به دست بياورد. اگرچه در طول يك سال گذشته انتخابات در سراسر دنيا نشان داده است كه نميتوان خيلي به نظرسنجيها مانند گذشته اطمينان كرد و بايد منتظر نتايج نهايي انتخابات بود. كارشناسان معتقدند كه انتخابات اخير تبديل به سنگ محك محبوبيت دولت فعلي آرژانتين و كريستينا فرناندز شده است. در طول سالهاي گذشته آرژانتين با افزايش جرايم و افزايش قيمتها روبهرو بوده است و اين موضوع باعث شد تا چپگراهاي آرژانتين قدرت خود را در اين كشور رو به افول ببينند. با اين وجود بسياري معتقدند كه رييسجمهوري آينده آرژانتين بايد با كاهش ذخاير بينالمللي دست و پنجه نرم كند و به دنبال برنامهاي باشد كه مانع از پرداختهاي خارجي ميشود. مائورو روكا، اقتصاددان مستقر در نيويورك در اين باره ميگويد: دولت بعدي آرژانتين انتظار ميرود عملگرايي بيشتري در سياستگذاري اقتصادي به خرج دهد. هر دو نامزد وعدههايي در اين زمينه دادهاند اما اكثر اين سياستهاي اصلاحي بايد عدم تعادل اقتصاد كلان آرژانتين را هدف قرار دهد.