ترافيك ديدارهاي رييسجمهور ادامه دارد
مبارزه با تروريسم و اقتصاد، ترجيعبند همه ديدارهاي رييسجمهور
گروه سياسي / مهمانهايي كه در اين روزها «تهران بينالمللي» را رقم زدند همچنان رييسجمهور را در ترافيك ديدارهاي ديپلماتيك قرار دادهاند. اگرچه اين ديدارها در حاشيه چنين اجلاس بينالمللي مرسوم بوده است اما تفاوت بزرگي با هميشه دارد. با توجه به اينكه چند ماه پيش ايران توانست با موفقيت و دست پر از گردنه سخت توافق عبور كند و چند صباح بيشتر تا پايان عمر تحريمها باقي نمانده است اين ديدارها ميتواند براي ايران و مهمانهايش تعابير ديگري داشته باشد و شايد مهمترين بحثها مربوط به حضور سرمايهگذاران خارجي در دوران پساتحريم ايران باشد. بسياري معتقدند ايران پساتحريم ظرفيت رشد اقتصادي پر سرعت را خواهد داشت و حالا بسياري نميخواهند از اين فرصت چشمپوشي كنند و به دنبال ربودن گوي سبقت از يكديگرند. اما شايد نكته مهم ديگري كه در همه ديدارهاي روحاني جزو مسائلي بود كه از سوي او مطرح ميشد داستان وحشتناكي است كه امروز دامنگير تمام جهان شده؛ موضوع مبارزه با تروريسم ترجيعبند صحبتهاي حسن روحاني در ديدار با همتايانش بود. به گزارش پايگاه اطلاعرساني رييسجمهور، حسن روحاني ديروز ديدارهايي با نخست وزير الجزاير و رييسجمهور نيجريه داشت. حسن روحاني همچنين از رييسجمهور بوليوي در كاخ سعدآباد به طور رسمي استقبال كرد.
تاكيد بر فعالتر شدن كميسيون مشترك اقتصادي ايران و الجزاير
حسن روحاني روز سهشنبه در ديدار با «عبدالمالك سلال» نخستوزير الجزاير گفت: روابط اقتصادي دو كشور به ويژه با توجه به ظرفيتهاي مناسب موجود، در حد قابل قبول نيست و بايد در دوران پساتحريم، بخشهاي خصوصي و دولتي دو كشور براي گسترش سطح مناسبات اقتصادي تهران – الجزيره تلاش بيشتري كنند. روحاني همچنين نظرات و مواضع ايران و الجزاير را در مورد مسائل منطقه ازجمله در عراق، سوريه، يمن و همچنين شمال آفريقا نزديك توصيف كرد و خاطرنشان ساخت: همه مسائل منطقه فقط از راه سياسي و گفتوگو قابل حل و فصل خواهد بود و ايران و الجزاير با توجه به سوابق خود ميتوانند در اين راستا همكاري و همفكري موثري داشته باشند. نخستوزير الجزاير نيز در اين ديدار ضمن تشكر و تبريك برگزاري موفقيتآميز اجلاس سران كشورهاي توليدكننده گاز در تهران گفت: ايران قدرت قابل توجهي در منطقه است و بسيار خرسنديم كه با رفع تحريمها فرصتهاي بيشتري براي نقشآفريني در راستاي استقرار ثبات در منطقه پيش روي ايران قرار خواهد گرفت.
تروريسم همه كشورهاي جهان را تهديد ميكند
حسن روحاني در ديداري ديگر با «محمدو بوهاري» رييسجمهوري نيجريه اظهار كرد: تهران و ابوجا براي گسترش و تعميق همكاريهاي دوجانبه، ظرفيتهاي فراواني دارند كه بايد از آنها به ويژه در دوره كنوني و فضاي پسا تحريم در راستاي منافع دو دولت و ملت و منطقه، بيش از پيش بهره گرفت. روحاني در ادامه همچنين با تاكيد بر اينكه ايران و نيجريه در زمينه مسائل منطقهاي و مبارزه با تروريسم ديدگاه و اهداف مشتركي دارند، اظهار كرد: تروريسم به عنوان يك بيماري مسري، همه كشورها و مناطق جهان را تهديد ميكند و مبارزه جدي و همگاني با آن ضروري است. رييسجمهوري با بيان اينكه متاسفانه برخي كشورها تروريسم را ابزاري براي پيشبرد سياستهاي خود در نظر گرفتهاند، گفت: بايد اين واقعيت براي همه تفهيم شود كه تروريسم خطري همگاني است و بايد به جايي برسيم كه همه كشورهاي منطقه و جهان عليه تروريسم همكاري و همفكري داشته باشند. رييسجمهوري نيجريه نيز در اين ديدار با تجليل از برگزاري موفقيتآميز سومين اجلاس مجمع كشورهاي صادركننده گاز اظهار كرد: نيجريه از پيشرفتهاي ايران در عرصههاي مختلف به ويژه در بخش نفت و گاز اطلاع دارد و با توجه به برخورداري از منابع طبيعي، به دنبال استفاده از توانمنديهاي ايران در اين عرصههاست.
امضاي هفت تفاهمنامه همكاري با روسيه
شك نيست كه پوتين، رييسجمهور روسيه ويژهترين مهمان حسن روحاني بود. مهمان ويژهاي كه بي شك حاشيههاي ديدارهايش هم به اندازه خودش ويژه بود و سبب شد تا حسن روحاني، رييسجمهور كشورمان در نشست خبري مشترك با ولاديمير پوتين شركت كند. نشستي كه پيش از آن هفت تفاهمنامه همكاري ميان ايران و روسيه نيز به امضا رسيد. سند توافق دوجانبه بين دولتهاي جمهوري اسلامي ايران و فدراسيون روسيه براي تسهيل متقابل شرايط رفت و آمد اتباع دو كشور، توسط وزراي خارجه ايران و روسيه امضا شد. در اين نشست رييسجمهوري با اشاره به مذاكرات دو طرف در خصوص اختصاص خط اعتباري و كاهش تعرفههاي تجاري بين دو كشور، خاطرنشان كرد: مسائل مربوط به روابط بانكي از ديگر پايههاي توسعه روابط دو كشور است كه مصمم هستيم آن را فعال كنيم. همچنين تسهيل رواديد اتباع دو كشور و نيز اجرايي كردن پروژههاي مشترك مورد تفاهم، ميتواند زمينههاي ديگري در مسير توسعه همكاريهاي دوجانبه باشد. روحاني با بيان اينكه دو كشور از سالها پيش در زمينه استفاده صلح آميز از انرژي هستهاي همكاري خوبي داشتهاند، اظهار كرد: امروز مصمم هستيم روابط و همكاريهاي خود را در اين زمينه توسعه دهيم. رييسجمهوري همچنين همكاري تهران و مسكو در زمينه مسائل منطقهاي و مبارزه با تروريسم را مورد اشاره قرار داد و گفت: تصميم گرفتيم همكاريهاي خود را در اين عرصه نيز هر چه بيشتر گسترش دهيم. دكتر روحاني تصريح كرد: امروز تروريسم خطر مشتركي براي دو كشور و براي همه كشورهاي منطقه و جهان است و برخلاف آنهايي كه در زمينه مبارزه با تروريسم فقط سخن گفته يا به برخي اقدامات نمايشي دست ميزنند، دو كشور در عمل نشان دادند كه قصد دارند به طور جدي با تروريسم مبارزه كنند. رييسجمهوري خاطرنشان كرد: مطمئن هستم كه در فرصتهاي پيشرو ميتوانيم گامهاي جديتري به نفع دو ملت و منطقهبرداريم. ولاديمير پوتين، رييسجمهوري روسيه نيز در اين نشست خبري با قدرداني از برگزاري موفقيتآميز اجلاس سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز، گفت: اين اجلاس فرصت مناسبي بود تا همكاريهاي خود را در زمينه انرژي و گاز مورد بررسي قرار داده و در كنار آن مذاكرات بسيار كليدي را با رييسجمهوري اسلامي ايران انجام دهيم و اين مذاكرات در ادامه مذاكراتي بود كه صبح امروز با رهبر جمهوري اسلامي ايران داشتم. رييسجمهوري روسيه با تاكيد بر اينكه مسكو به همكاريهاي خود در زمينه انرژي صلحآميز هستهاي با تهران ادامه خواهد داد، اظهار كرد: در اين زمينه بلوك اول كه نيروگاه هستهاي بوشهر بود به اتمام رسيده و در نظر داريم براي بلوك دوم و سوم هم همكاري داشته باشيم.
تاكيد بر علاقهمندي تهران براي گسترش مناسبات
با كشورهاي امريكاي لاتين
حسن روحاني پس از استقبال رسمي از رييسجمهور بوليوي در كاخ سعدآباد طي نشستي كه با اوو مورالس داشت، گفت: ما آمادهايم تجربيات و توانمنديهاي خود را در بخشهاي مختلف فني، مهندسي و كشاورزي در اختيار بوليوي قرار دهيم. روحاني در بخش ديگري از سخنان خود به همكاري و مشاركت دو كشور در مبارزه با تروريسم و يكجانبهگرايي اشاره كرد و افزود: معتقديم در جهان امروز همه كشورها در مجامع بينالمللي داراي يك راي هستند و نبايد كشوري به خود اجازه دهد تا در امور ديگر كشورها مداخله كند چرا كه از ديدگاه ما استقلال و حق حاكميت ملي كشورها حايز اهميت بوده و اينكه كساني بخواهند اين حق ملتها را زير پا بگذارند غيرقابل قبول خواهد بود. «اوو مورالس» رييسجمهوري بوليوي نيز در اين نشست ضمن تقدير از دعوت جمهوري اسلامي ايران از بوليوي براي حضور در اجلاس سران كشورهاي صادركننده گاز گفت: اين اجلاس براي كشورهاي عضو بسيار حايز اهميت بوده و برگزاري آن در ايران با شايستگي و موفقيت كامل صورت گرفت.