• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱۳ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3619 -
  • ۱۳۹۵ سه شنبه ۱۶ شهريور

شهربانو اماني در گفت‌وگو با «اعتماد»:

روحاني گارد دفاعي نگيرد

گروه احزاب| مولفه‌ها و شاخصه‌هاي موثر در هر انتخابات تا نزديك به زمان انتخابات مي‌تواند دستخوش تغيير شود. اين روزها از فيش‌هاي حقوقي نجومي تا املاك واگذاري شده توسط شهرداري از جمله مسائلي بوده است كه احتمالا در نتيجه انتخابات بي‌تاثير نيست. همچنين عملكرد چهار ساله دولت روحاني در كسب راي مجدد او در سال 96 تاثير خواهد گذاشت. با وجود اين مولفه‌ها آيا راي روحاني در سال 96 رويش خواهد داشت يا ريزش؟ آيا روحاني مي‌تواند در مقابل عمليات رواني جريان رقيب موضع‌گيري مناسبي داشته باشد؟ شهربانو اماني، عضو شوراي مركزي حزب كارگزاران معتقد است كه روحاني بايد شرايط و مطالبات كنوني مردم را به درستي ارزيابي كند و بر اين اساس به مردم تعهداتي بدهد.
بسيج بدنه اجتماعي براي راي مجدد به روحاني در انتخابات 96 آسان‌تر از سال 92 است يا سخت‌تر؟ مولفه‌ها و شرايطي كه در اين امر اثرگذار است چه مي‌تواند باشد؟
مولفه‌ها و شاخصه‌هاي موثر انتخابات در سال 96 نسبت به مولفه‌ها در سال 92 دچار تغيير شده است. رويكرد به كار گرفته شده توسط دو جريان سياسي در خصوص انتخابات رياست‌جمهوري دچار تحول شده و آقاي روحاني در سال 96 با عملكرد چهارساله دوباره در معرض راي مردم قرار مي‌گيرد. همچنين مخالفين دولت آقاي روحاني كمر همت بسته‌اند تا با ايجاد جنگ رواني رسانه‌اي، ايجاد مشكلات در برابر راه دولت، فرافكني و افترا بر افكار عمومي تاثير بگذارند. با وجود برآورده شدن مطالبه مردم در خصوص بهبود روابط بين‌الملل و سياست خارجي، مطالبات مردم در سال 96 متفاوت از سال 92 خواهد بود. آقاي روحاني در جريان انتخابات 92 با دادن شعارهايي نظر مردم و اصلاح‌طلبان را براي حمايت جلب كرد كه امروز بر اساس ميزان عمل به آن شعارهايش مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد. با نظر به اين مولفه‌ها از سويي بسيج اجتماعي پايگاه راي آقاي روحاني نسبت به انتخابات سال 92 سخت‌تر خواهد بود و از سويي مولفه‌هايي وجود دارد كه راي آوري روحاني را آسان‌تر مي‌كند.
به نظر شما روحاني در مقابل هجمه‌هايي كه به دولت شده است به درستي موضع‌گيري كرده است؟
آقاي روحاني فرصتي نداشت يا نگذاشتند كه گزارشي از بحران‌هاي به ارث رسيده به دولت از دولت پيشين به مردم ارايه كند. حتي در آخرين باري كه در هفته دولت، آقاي روحاني مشغول سخنراني بود و صدا و سيما بايد آن را پوشش مي‌داد شاهد بوديم كه پخش زنده قطع و سخنان ايشان از مهم‌ترين رسانه كشور يعني صدا و سيما سانسور شد. لذا اين مسائل دست به دست هم مي‌دهد كه آقاي روحاني نتواند پاسخ درخور و مناسبي به هواداران خود در توضيح و تشريح عملكرد دولت و واقعيت‌هاي جامعه بدهد. با اين حال دانشجويان و طبقه متوسط كه ارتباط نزديكي با بخش روشنفكر اجتماع دارند بهترين يار آقاي روحاني در افزايش سبد راي او خواهند بود. اصلاح‌طلبان با اينكه از ابتدا نقدهاي منطقي و منصفانه نسبت به دولت داشته‌اند اما مهم‌ترين حاميان دولت در سال 92 و پس از آن بوده و خواهند بود. مهم‌ترين نقد اصلاح‌طلبان به دولت به وزرايي بود كه همراهي لازم با سياست‌هاي دولت را نداشتند اما دولت به هر حال بايد در مورد عملكرد كابينه خود پاسخگو باشد. با وجود اينكه منتقدين به دولت روحاني و دلواپسان از هر مساله‌اي براي تخريب دولت استفاده مي‌كردند اما اصولگرايان معتدل رويكرد منصفانه‌اي نسبت به دولت داشتند و حتي در سال 94 با اصلاح‌طلبان در ايجاد مجلسي معتدل و به دور از تندروي همكاري كردند. جريان مخالف روحاني در اين سه سال گذشته از دولت وي هيچگاه متوقف نشد و به‌طور مستمر كار تخريب دولت و دستاوردهايش را در دستور كار داشت. در طول عمر سه ساله گذشته از دولت جريان‌هاي مخالف آقاي روحاني كه رانت تحريم‌ها را مي‌خوردند و اقتصاد ملي را فداي سياست ناكارآمد و جيب باند خود كرده بودند، هر روز پروژه جديدي بر ضد روحاني در رسانه‌ها علم مي‌كردند. موفقيت اصلاح‌طلبان در انتخابات سال 94 و همكاري اصولگرايان معتدل با اصلاح‌طلبان، دلواپسان را بيش از پيش دلواپس‌تر كرد و امروز مي‌بينيم كه حمله‌ها به آقاي روحاني شدت بيشتري گرفته است. اين گروه امروز مايل نيستند امكانات و قدرت خود را در عرصه سياسي و به نوعي حياط خلوت خود را در عرصه سياسي از دست بدهند؛ لذا تا انتخابات آينده تمام همت و تلاش خود را براي مايوس و نااميد كردن بدنه اجتماعي دولت با به كار‌گيري هر ابزاري به كار خواهند بست. آنها تلاش مي‌كنند تا مردم از صندوق‌هاي راي قهر كنند و آحاد مردم به خصوص جوانان از آقاي روحاني رويگردان شوند. دولت در برابر اين هجمه‌ها تا حدي توانسته موضع‌گيري مناسب داشته باشد اما كافي نبوده است و بايد در اين يك سال باقيمانده هر چه بيشتر از ناگفته‌هايش بهره ببرد.
 با توجه به اتفاقات اخير در عرصه سياسي كشور از جمله فيش‌هاي حقوقي نجومي و املاك واگذار شده توسط شهرداري، فكر مي‌كنيد راي آقاي روحاني ريزش خواهد داشت يا رويش؟
اين مساله بستگي به اين دارد كه آقاي روحاني چگونه با مردم گفت‌وگو كند؛ از كارنامه خود دفاع كند و مسائل را براي مردم توضيح دهد. جريان رقيب بايد نقد كند اما نظارت و نقد با توهين و تخريب متفاوت است. دولت تلاش كرده تا نقدهاي منصفانه را در كار خود ترتيب اثر دهد. نحوه رفتار و گفت‌وگوي دولت با مردم از سوي آقاي روحاني و حاميان او در اقناع افكار عمومي براي اينكه در سال 96 راي بيشتري نسبت به سال 92 كسب كند تاثيرگذار خواهد بود. در اين راستا يكي از موارد بسيار مهم، عملكرد وزارت علوم و دفاع از حقوق دانشجويان و جوانان است كه به عنوان موتور محركه براي كسب راي آقاي روحاني بسيار مي‌توانند اثرگذار باشند. توجه به طبقه متوسط و اعتماد به اين طبقه از سوي دولت و برآورده كردن مطالبات آنها مي‌تواند در رويش راي آقاي روحاني موثر باشد.
 مهم‌ترين ماموريت آقاي روحاني در چهار سال دوم در صورت برنده شدن چه بايد باشد و انتظار اصلاح‌طلبان از روحاني و دولت احتمالي وي در سال 96 چيست؟
من از طرف همه اصلاح‌طلبان نمي‌توانم صحبت كنم. ليكن توجه به حقوق اساسي و شهروندي مردم، اجراي برجام داخلي، به سر انجام رساندن مطالبات در حوزه سياست داخلي و استفاده از نيروهاي توانمند و جوان از جمله مهم‌ترين مسائلي است كه دولت بايد مورد توجه قرار دهد. دولت روحاني بايد مطالبات مردم در اين برهه از زمان را بررسي كرده و با ارزيابي درست از شرايط پيمان جديدي با مردم براي چهار ساله دوم ببندد.
دولت روحاني براي عبور از چالش‌هاي سياسي در ماه‌هاي باقيمانده و خارج نشدن كنترل اوضاع از دستش بايد چه كاري انجام دهد؟
آقاي روحاني نبايد در مقابل جنگ رواني جريان رقيب تدافعي برخورد كند. با توجه به اختيارات قانوني رييس‌جمهوري بايد با شفافيت و جديت بيشتري با مردم سخن بگويد و به هيچ‌وجه ملاحظه بخش ناكارآمد كابينه و بدنه دولت را نكند. آقاي روحاني بايد با جديت با ناكارآمدي‌هاي درون دولت مبارزه كند و در اين مدت باقيمانده دست به تحولات اساسي در ساختار دولت بزند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون