معاون اجرايي رييسجمهور اطمينان داد
بنزين توليد داخل استاندارد است، نگران نباشيد
گروه اقتصادي
چهارسال از زماني كه دولت يازدهم جلوي توزيع بنزين توليدي پتروشيميها را گرفت ميگذرد، اما هنوز هم يكي از سوالات خبرنگاران از رييس سازمان استاندارد بحث كيفيت بنزين توليد داخل است. بنزينهايي كه اكتان آن بالاتر از حد استاندارد بود و آلودگيهاي زيادي به دنبال داشت. زماني فرياد اعتراض كارشناسان و مسوولان را بلند كرده بود. با اين حال پاي ثابت سوالاتي كه از رييس سازمان استاندارد ميشود، كيفيت بنزينهاست.
رييس سازمان استاندارد هم نشان داد از اين پرسش چندان دل خوشي ندارد. او حتي در يكي از نشستهاي خبري با مطبوعاتيها در واكنش به سوال خبرنگاري كه در مورد كيفيت بنزينهاي توليد داخل پرسيد، اين ناراحتي را به وضوح نشان داد و گفت: «من نميفهمم شما چرا هميشه در اين موضوع سوال ميكنيد در حالي كه بارها در اين مورد صحبت شده است.»
اما گويا اين موضوع تنها براي جماعت رسانهاي قابل توجه نيست و در بدنه دولت نيز همچنان موضوع كيفيت توليد بنزين داخلي و البته نظارت بر اين روند حايز اهميت است. چنانكه در بازديد محمد شريعتمداري، معاون اجرايي رييسجمهوري از سازمان استاندارد اين موضوع مورد توجه قرار گرفته است.
وي كه در آخرين روز هفته پيش به بازديد از سازمان استاندارد پرداخته است در نشستش با رييس اين سازمان دقيقا به موضوع كيفيت بنزين اشاره كرده و گفته در شروع فعاليت دولت با يك بحران در وضعيت كيفيت بنزين و گازوييل مواجه بوديم. آنطور كه شريعتمداري توضيح داده: « شروع فعاليت دولت با يك بحران در زمينه كيفيت بنزين مواجه بوديم و بخش عمدهاي از بنزين توليد و توزيع شده در كشور به دليل تحريمهاي ظالمانه درشرايط مطلوبي به سر نميبرد و برخي از توليدات بنزين تحت عنوان بنزين شيميايي در بين مردم نام گرفته بود كه به ويژه در كلانشهرها موجب بالا رفتن ميزان سمومي ميشد كه براي سلامت مردم مضر بود. اما امروز به ويژه در كلانشهرها شرايط مطلوبي از نظر كيفي در توليد بنزين و گازوييل وجود دارد و در آينده نزديك با افزايش توليد ميتوانيم به صادركننده اين محصولات تبديل شويم. طي سالهاي گذشته با تلاشهاي انجام شده در وزارت نفت و سازمان ملي استاندارد بخش عمدهاي از توليد بنزين در كشور به سمت بنزين يورو۴ سوق داده شد به گونهاي كه در پالايشگاه شازند كه بخش عمدهاي توليد بنزين را انجام ميدهد بنزين يورو ۴ توليد ميشود و با آمدن پالايشگاه تازه تاسيس خليج فارس شاهد تكميل زنجيره توليد هستيم و ديگر بنزيني غير از بنزين يورو ۴ توليد نخواهيم كرد.»
ادعا بيتخلفي در توليد بنزين نداريم
وي البته همچون مسوولان دولتي – نفتي كه وعده صادرات بنزين را ميدهد وي نيز بر اين امر تاكيد ميكند و با بيان اينكه با ادامه اين روند امكان صادرات فراهم خواهد شد، ادامه ميدهد: «در صادرات گازوييل نيز امروز نه تنها كيفيت توليد اين فرآورده نفتي افزايش يافته بلكه بالغ بر ۲۰ ميليون ليتر مازاد بر مصرف وجود دارد كه آماده عرضه به بازارهاي جهاني است چرا كه سازمان ملي استاندارد با نمونهگيريهايي كه انجام داده به اين نتيجه رسيديم كه وضعيت بسيار مطلوبي در توليد بنزين و گازوييل به ويژه در كلانشهرها وجود دارد. ادعا نميكنيم كه هيج تخلفي نيست و همه المانهاي مربوط به استانداردسازي توليد بنزين، گازوييل و ساير فرآوردههاي نفتي به صورت كامل رعايت ميشود، اما ميتوان گفت كه بنزين استاندارد و قابل قبول مردم به ويژه در كلانشهرها كه وجود پديده وارونگي و ميزان آلايندهسازهاي فراوان ثابت و متحرك بيشتر است، در دسترس قرار دارد و در كلانشهرها كه چنين عواملي ميتواند بر وخامت زيستمحيطي و آب و هوايي، بيفزايد كنترل شديدتر است.»
وي ادامه داد: «اكنون كيفيت بنزينهاي توزيعي به خصوص در كلانشهرها، قابل قبول و از نوع يورو۴ است. كيفيت بنزينهاي توزيعي در كلانشهرها بهشدت كنترل ميشود و اكنون ميتوان ادعا كرد بنزين توزيعي در كلانشهرها از نوع يورو۴ است.»
گفتني است كه بنزين يورو۴ با استفاده از رآكتورهاي جديد از بنزين معمولي تركيبهاي گوگردي را حذف كرده و با شاخهدار كردن (ايزومري كردن) برشهاي كم اكتان بنزيني، بنزيني با مواد آلودهكننده كمتر توليد ميكند كه در كاهش آلودگي هوا و محيط زيست بسيار موثر است.
شريعتمداري در عين حال از تلاش براي صادرات گازوييل استاندارد به كشورهاي جهان به دنبال اجراي استانداردهاي سختگيرانه در اين بخش خبر داد و خاطرنشان كرد: «اكنون بيش از ۲۰ ميليون ليتر مازوت خوب ايران در بازارهاي جهاني عرضه ميشود.»
معاون اجرايي رييسجمهور به تلاشهاي مثبت خانم نيره پيروزبخت به عنوان رييس سازمان استاندارد ايران در افزايش سطح پوشش استاندارد در كشور اشاره كرد و گفت: اكنون سازمان استاندارد ايران توانايي خوبي براي استاندارد كردن اكثر كارها و كالاها و نظارت بر اجراي استاندارد پيدا كرده است.
سازمان ملي استاندارد تلاش خود را براي استفاده از توان بخش خصوصي به خصوص دانش بنيانها بهكار گرفته و در اين زمينه پيشرفتهاي خوبي داشته است. اكنون يك هماهنگي خوبي بين اين سازمان و ساير دستگاهها ايجاد شده و ضروري است اين هماهنگي بيش از پيش تقويت شود. تلاش ميشود اين هماهنگيها موجب ايجاد شرايط سهلتري براي مخاطبان استاندارد كه توليدكنندگان و مصرفكنندگان است شود تا با استاندارد كردن همه زمينهها ارتقاي سطح رفاه جامعه را به دنبال داشته باشد. سازمان ملي استاندارد ايران بايد تبديل به سازماني شتابدهنده در امر توسعه شود.»
افزايش كيفيت بنزين
طي سالهاي اخير
در اين نشست نيره پيروزبخت، رييس سازمان استاندارد نيز از افزايش كيفيت بنزين توليد داخل صحبت كرد و گفت: «از نظر آلايندگيهاي مختلف بنزين توليد شده در سال ۱۳۹۵ بهتر از بنزين توليدشده در سال ۱۳۹۳ بوده است. دولت نه تنها به معيشت و پارامترهاي اقتصادي مردم از جمله كاهش ركود و تورم توجه ميكند، بلكه كيفيت زندگي مردم نيز براي دولت از اهميت ويژهاي برخوردار است و سازمان ملي استاندارد فعاليتهاي زيربنايي خود را ساماندهي ميكند.
نمونهبرداريهايي كه طي سالهاي گذشته انجام شده نشان ميدهد كه روند رو به رشدي در كيفيت بنزين توليد شده دارد كه اگر سالهاي ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ را با توجه به نمونهبرداريهاي انجام شده مقايسه كنيم متوجه ميشويم همه مولفههاي آلايندگي در بنزينهاي توليد شده طي سالهاي اخير رو به بهبود بوده است و در آينده نزديك نتايج به صورت مقايسهاي منتشر ميشود.»
وي ادامه داد: «مولفههاي مختلفي در فصل زمستان روي آلايندگيها موثر است كه از جمله ميتوان به موتورخانهها به عنوان ديگر مولفه اثر گذار اشاره كرد كه در اين زمينه دو ماهي است كه با همكاري سازمانهاي متولي به ميدان آمديم و در مورد بنزين نيز طي ماههاي گذشته تفاهمنامه با وزارت نفت امضا
كرديم.
بر اساس اين فعاليت مشترك استانداردسازي بنزين گازوييل در دستور كار قرار گرفته است و بنزين توليد شده در سال ۱۳۹۵ مورد تاييد سازمان ملي استاندارد است. سازمان ملي استاندارد بر اساس وظايف نظارتي كه دارد در حوزههاي خدمات به مردم حمايت از مصرفكنندگان، ارتقاز توان توليد و جلوگيري از برخي موانع فني آن به عنوان يك مشاور نه يك پليس با توليدكنندگان و مصرفكنندگان همكاري ميكند.»