از آفريقا تا اروپا تا امريكا، در سال 2014 جنبشهاي اعتراضي گوناگوني در جهان شكل گرفت. برخي از اعتراضها موجبات سرنگوني رهبران سياسي را فراهم آورد، اما برخي ديگر نيز نتيجه چنداني در پي نداشت، اما چشماندازهاي سياسي را متحول ساخت و هماكنون نيز برخي از معترضان در آستانه سال 2015 به اعتراضهايشان ادامه ميدهند. نمادهاي قدرتمند فراواني در جريان اعتراضات اين سال به منصه ظهور رسيد. اين نمادها، تصاوير و شعارها به صورت سمبليك نمايانگر مطالبات معترضاني است كه با هدف برقراري عدالت و كرامت در سراسر جهان بهپاخاستند. بر همين اساس برخي از سمبلهايي را در ادامه ميبينيم كه معترضان 2014 با آنها به يادها سپرده ميشوند.
اوكراين- يورو ميدان (Euromaidan)
در روزهاي ابتدايي انقلاب اوكراين، معترضان در شبكههاي اجتماعي از هشتگ يورو ميدان (Euromaidan) استفاده كردند. اين اصطلاح جديد به سرعت تكثير يافت تا جنبش اعتراضياي را به تصوير بكشد كه در فوريه 2014 به سرنگوني دولت رييسجمهوري مورد حمايت مسكو در اوكراين يعني ويكتور يانوكوويچ، انجاميد.
ونزوئلا - ونزوئلا را نجات دهيد
با اقدامات بانك مركزي و افزايش روزافزون تورم و سطح بالاي وقوع جرايم، مردم ونزوئلا اوايل 2014 به خيابانها آمدند تا خشم خود را از، رييسجمهوري ونزوئلا و دولت نيكولاس مادورو، ابراز كنند. شعار «ونزوئلا را نجات دهيد» (SOSVenezuela) به يك تصوير پايدار از راهپيماييهاي مردمي تبديل شد.
تايوان - گل آفتابگردان
بيش از 100 هزار معترض تايواني با در دست داشتن شاخههاي گل آفتابگردان در تايپه، در ماه مارس، تجمع كردند و دولتشان را به توافق پنهاني با چين بر سر معاهده تجاري جنجالي تحت فشار قرار دادند. تظاهركنندگان، ساختمان پارلمان را سه هفته اشغال كردند و دولت تايوان موافقت كرد تا در توافقش با چنين بازنگريهايي صورت دهد. طبق گزارش نيويورك تايمز، دانشجويان اعتراضاتشان را «جنبش گل آفتابگردان» ناميدند. از نظر آنها آفتابگردان نماد نور است كه معترضان خواستار تابيدن نور و شفاف شدن مذاكرات با چين شدند.
نيجريه - دخترانمان را برگردانيد
در شب 14 آوريل 2014 بيش از 270 دختر دانشآموز در مدرسه شبانهروزي در چيبوك در شمال شرقي نيجريه از سوي شبهنظاميان گروه تروريستي بوكوحرام ربوده شدند. ربايش دختران نيجريهيي با خشم جهاني همراه بود و كمپيني براي آزادي آنها به نام دخترانمان را برگردانيد به راه افتاد.
تايلند - احترام «بازي گرسنگي»
پس از ماهها اعتراض در تايلند از سوي جنبشهاي سياسي رقيب، ارتش اين كشور در آسياي جنوب شرقي در ماه مه قدرت را از طريق كودتاي سفيد به دست گرفت. حاكم تايلند برگزاري تظاهرات و ساير رفتارهاي مخالف از جمله «احترام سهانگشتي» كه از كتابها و فيلمهاي «بازيهاي گرسنگي»
(Hunger Games) قرض گرفته شده بود را ممنوع اعلام كرد.
امريكا - دستها بالا
تيراندازي مرگبار به يك نوجوان سياهپوست غيرمسلح به نام مايكل براون، توسط پليس سفيدپوست در ماه اوت، اعتراضات وسيعي را در شهر فرگوسن ايالت ميسوري به راه انداخت. يكي از شاهدان عيني توضيح داده كه مايكل براون براي اينكه به وي شليك نشود، دستهايش را با ژست تسليم بالا برده بود. ژست تسليم بودن، به همراه شعار «دستها بالا، شليك نكن» به سمبل خشم مردم امريكا از وحشيگري پليس، تاكتيكهاي خشونتآميز و تبعيض نژادي بدل شد.
هنگكنگ - چترها
در ماه سپتامبر دانشآموزان و معترضان مخالف در هنگكنگ تحصنهاي خود را آغاز كردند و از دولت چين خواستند تا از طرح جنجالي بررسي صلاحيت نامزدها، پيش از برگزاري نخستين انتخابات تعيين رهبري اين محدوده، دست بردارد. هنگامي كه پليس هنگكنگ تلاش كرد با توسل به گاز اشكآور و گاز فلفل معترضان را مورد ضرب و شتم قرار دهد، تظاهركنندگان براي دفاع چتر به دست گرفتند و نمادي ماندگار از دفاع صلحطلبانه را به نمايش گذاشتند. پس از آن، خيابانهاي هنگكنگ و شبكههاي اجتماعي به سرعت از تصاوير چتر معترضان پر شد.
مكزيك - «43»
در ماه سپتامبر، 43 دانشجو از يك كالج معلمان روستايي در شهر ايگوآلا در مكزيك مفقود شدند. اين دانشجويان در حال رفتن براي شركت در تظاهراتي بودند كه پليس به خودروي آنها حمله كرد و آنها ديگر هرگز ديده نشدند. ربودهشدن دانشجويان و مرگ آنها موجي از اعتراضات را در مكزيك و سراسر جهان به راه انداخت كه به يك بحران سياسي براي رييسجمهوري مكزيك انريكه پنانيتو، تبديل شد. معترضان شماره «43» را به نشانه تعداد دانشجويان مفقود شده روي ديوارها، چهرهها و پلاكاردهايشان نقاشي كردند.
روزنامه گاردين در همين رابطه نوشت: «دانشجويان كشته شده به سرعت به نمادي از بحران امنيتي براي مكزيك تبديل شدند. در سابقه كاري پليس مكزيك ارتكاب قتلهاي متعدد مشاهده شده و اين نيرو در مفقود شدن بيش از 20 هزار تن نقش داشته است. تظاهركنندگان علت اين امر را وجود گروههاي تبهكار، فساد گسترده و كم توجهي مقامها ميدانند كه موجب شده گروههاي مذكور آزادانه عمل كنند.» دادستان كل مكزيك در رابطه با كشتار دانشجويان كنفرانس خبري برگزار كرد اما زماني كه سخنانش تمام شد و خبرنگاران قصد داشتند سوال بپرسند، گفت: «خستهام». سخنان وي موج تازهيي از خشم معترضان را به راه انداخت و در شبكههاي اجتماعي هشتگ «خستهام» به سرعت انتشار يافت.