رند پال عليه دونالد ترامپ راي ميدهد
خيز دموكراتها براي لغو وضعيت اضطرار ملي
ميثم سليماني
دموكراتها عزم خود را جزم كردهاند تا هر كاري كه ميتوانند در راستاي جلوگيري از اعلام وضعيت اضطراري دونالد ترامپ در خصوص بحث مهاجرت را بگيرند. دونالد ترامپ، رييسجمهور ايالات متحده پس از آنكه موفق نشد از طريق كنگره بودجه لازم را در خصوص ساخت ديوار مرزي با مكزيك به دست آورد با اعلام وضعيت اضطرار ملي در مرز مكزيك تلاش كرد تا بودجه ساخت ديوار را با دور زدن قانون كسب كند. دموكراتها از چند طريق مسير جلوگيري از اجراي اين فرمان ترامپ را پيگيري ميكنند. در گام نخست از طريق كنگره سعي دارند طرحي را به تصويب برسانند تا جلوي اين فرمان را بگيرند. از سويي ديگر دادستانهاي ايالتهاي مختلف به دنبال تنظيم دادخواستهايي هستند تا جلوي اين حكم به صورت موقت در دادگاههاي محلي گرفته شود. در حال حاضر شرايط به نحوي است كه دموكراتها مشغول جذب جمهوريخواهاني هستند كه با اين حركت ترامپ مخالف هستند. در مهمترين اتفاق به نظر ميرسد كه دموكراتها در حال كسب اكثريت نسبي براي تصويب طرحي براي مخالفت با دونالد ترامپ هستند. سناتور رند پال جمهوريخواه روز يكشنبه اعلام كرد كه از طرحي كه بناست اعلام وضعيت اضطرار ملي ترامپ را محكوم كند و با اعلام رند پال مجموعه شرايط نشان ميدهد كه مجلس سنا براي تصويب اين قطعنامه راي مورد نياز را به دست آورده است.
رند پال در مصاحبهاي كه اواخر روز يكشنبه به وقت امريكا با سايت خبري فاكس نيوز انجام داد گفت: من اغلب در كنار رييسجمهور ايستادهام و از كارهاي او با صداي بلند حمايت كردم. اما امروز من فكر ميكنم كه او اشتباه ميكند و اين يك كار سياسي نيست، بلكه در راستاي تلاش براي گسترش قدرت رياستجمهوري فراتر از قواعد قانوني خود است. او گفت: من نميتوانم از قدرت رييسجمهور در راستاي اعلام وضعيت اضطراري براي تامين منابع مالي براي ساخت يك ديوار در مرز مكزيك حمايت كنم. بنابراين من در حمايت از اين قطعنامه راي خواهم داد. در حال حاضر رند پال به همراه سه سناتور جمهوريخواه ديگر از جمله سوزان كالينز از مين، تام تيليس از كاروليناي شمالي و ليزا موركوفسكي از آلاسكا قصد دارد از اين طرح حمايت كنند. اكنون با توجه به اينكه 47 سناتور دموكرات و مستقل قصد حمايت از اين قطعنامه را دارند به همراه 4 سناتور جمهوريخواه ميتوانند اكثريت 51 سناتور را براي تصويب آن به همراه داشته باشند. اين اتفاق ميتواند از اهميت بسيار بالايي برخوردار باشد. چرا كه جمهوريخواهان مدعي هستند كه پيروزي بزرگي در سنا به دست آوردند و توانستند 53 كرسي را در برابر 47 كرسي كسب كنند. اما حالا در چنين شرايطي دموكراتها اگر بتوانند قطعنامهاي را عليه رييسجمهور در سنا به تصويب برسانند ميتواند يك پيغام سياسي بزرگ را به همراه داشته باشد كه وضع ترامپ در امريكا اصلا خوب نيست و حتي به اكثريت قابل توجه جمهوريخواهان در سنا نيز نميتواند دل ببندد.
اين قطعنامه در راستاي حمايت از قانون وضعيت اضطرار ملي كه در سال 1976 به تصويب رسيد ارايه شد و در مجلس نمايندگان با اكثريت دموكراتها به تصويب رسيد. حالا بناست اين قطعنامه در سنا به راي گذاشته شود. دونالد ترامپ عنوان كرده است كه اين قطعنامه را وتو خواهد كرد و در چنين شرايطي بعيد به نظر ميرسد كه دموكراتها توان جذب دوسوم از نمايندگان و سناتورها را براي بي اثر كردن وتوي دونالد ترامپ داشته باشند. اما چنين اقدامي ميتواند به فرآيند قانوني كه اكنون در حال اجراست كمك جدي كند و نشان دهد اكثريت كنگره امريكا با اين روند مخالف هستند.
رند پال از جمله سناتورهاي ليبرتارين از ايالت كنتاكي است كه مخالف افزايش هزينههاي دولت است از همين رو از همكاران جمهوريخواه خود خواسته است كه مانند رويكردي كه در قبال قدرت اجرايي باراك اوباما داشتند، عمل كنند. چرا كه جمهوريخواهان در دوره اوباما نيز بهشدت نسبت به استفاده اوباما از قدرت اجرايي انتقاد داشتند. رند پال همچنين عنوان كرد كه اگر ترامپ بخواهد از طريق دادگاه عالي اقدام كند و اين اقدام را اجرايي كند از اين اقدام به شدت انتقاد خواهد كرد. رند پال اگر چه در خصوص سياستهاي دونالد ترامپ همواره از او دفاع كرده اما در بعضي از موضوعات مانند بحث عربستان و اكنون در خصوص افزايش اختيارات رييسجمهور نقد دارد و مخالف آن است. به نوشته نيويورك تايمز اما اكنون جمهوريخواهان سنا و نزديكان ترامپ تا زمان رايگيري در سناي امريكا اين فرصت را دارند تا با پال لابي و او را راضي كنند تا به قطعنامه راي مثبت ندهد. چنين تاكتيكهايي قبلا جواب داده است. در آخرين مورد مربوط به تاييد نامزدي مايك پمپئو براي پست وزارت امور خارجه بود كه تصميم داشت در كميته روابط خارجي مجلس سنا راي مخالف دهد اما در نهايت پس از مذاكرات فشرده و تحت فشار در نهايت به نامزدي مايك پمپئو راي مثبت داد.
دونالد ترامپ اكنون كه بارها و بارها درخواست او براي تامين بودجه ساخت ديوار در مرز مكزيك رد شده است، اميد دارد كه با اعلام وضع اضطراري بتواند اين بودجه را تامين كند كه بخش اعظم آن بناست از طريق بودجه نظامي و دفاعي كشور باشد. از همين رو قصد دارد تا از اين طريق به وعده خود براي ساخت ديوار جامه عمل بپوشاند. در حال حاضر ترامپ نگران آن است كه طرح دموكراتها در مجلس راي آورد آن زمان است كه عدم امضا و وتوي آن ميتواند بار سياسي سنگيني به همراه داشته باشد.
اكنون برخي سناتورهاي جمهوريخواه از جمله جيمز اينهوف از اوكلاهاما كه اكنون رييس كميته خدمات نيروهاي مسلح مجلس سنا محسوب ميشود نگران هزينه بودجه دفاعي براي ساخت ديوار بهجاي در راستاي تجهيزات دفاعي كشور هستند. در حال حاضر وزارت دفاع هنوز ليستي از پروژههايي كه تحت تاثير اين اقدام ترامپ قرار ميگيرد هنوز ارايه نداده است.
اكنون افرادي مانند رند پال بر اين عقيده هستند كه اين نوع اقدامات از سوي ترامپ و افزايش قدرت اجرايي ميتواند بدعتي براي روساي جمهور آينده امريكا باشد. اما تعداد اندكي از سناتورها و جمهوريخواهان تمايل دارند اين موضوع را به طور رسمي اعلام كنند.
سناتور جمهوريخواه لامار الكساندر از تنسي در يك سخنراني گفت: اين كاملا غيرضروري است كه يك بحران مرزي تبديل به يك بحران در قانون اساسي در راستاي تفكيك قوا تبديل شود. وي افزود: عدم وجود محدوديت براي رييسجمهور ميتواند در شرايطي كه يك رييسجمهور چپ در كاخ سفيد حضور پيدا كند به كشور آسيب برساند. اما او حاضر نشد كه رسما اعلام كند كه به اين اقدام راي ميدهد يا خير.