سيدعباس عراقچي
معاون سياسي وزير خارجه:
اروپا و اينستكس يكي از مسيرهاي ايران است نه تنها مسير
گروه ديپلماسي
روز گذشته يازدهمين نشست كميسيون مشترك برجام با حضور مديران سياسي ايران و گروه 1+4 (فرانسه، آلمان، روسيه، چين و انگليس) به رياست سيدعباس عراقچي، معاون سياسي وزير خارجه ايران و هلگا اشميد، معاون مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا از ساعت 9:30 دقيقه صبح به وقت وين(نيم ساعت قبل به وقت تهران) در هتل كوبورگ اتريش آغاز شد. به گزارش فارس، هلگا اشميد در اين زمينه در صفحه توييترش با انتشار تصويري از اين نشست نوشت:«اين نشست بعد از اعلام سازوكار مالي «اينستكس» برگزار ميشود و تعهد بر اجراي برجام توسط ايران و 2+3 مورد تاكيد مجدد قرار گرفت.»
پيش از اين روز دوشنبه مذاكرات كارشناسي دوجانبه و چندجانبه بين هياتهاي كارشناسي ايران و ساير طرفها در خصوص موضوع مقابله با اثرات خروج غيرقانوني امريكا از برجام و بازگشت تحريمهاي اين كشور و نحوه عملياتي كردن تعهدات اعضاي باقي مانده در برجام در اين ارتباط برگزار شد. صبح سهشنبه 14 اسفند ماه نيز نشست كارگروه اجرايي كردن لغو تحريمها(كه بر اساس پيوست چهارم برجام تشكيل شده است) در وين برگزار شد. سيدعباس عراقچي، معاون سياسي وزير امور خارجه كشورمان كه صبح سهشنبه وارد وين شد در همان روز ملاقاتهاي دوجانبهاي با همتايان خود از جمله هلگا اشميد، دبيركل سرويس اقدام خارجي اتحاديه اروپا داشت.
نشست روز گذشته كميسيون مشترك در وين بيش از 5 ساعت طول كشيد. معاون سياسي وزير خارجه پس از پايان اين نشست در جمع خبرنگاران رسانههاي داخلي و خارجي درباره محورهاي مورد بحث در جلسه گفت: امروز نشست 5 ساعته كميسيون مشترك برجام را برگزار كرديم. در حاشيه اين نشست طي ديروز و امروز نشستهاي كارشناسي و تخصصي انجام شد. كميسيون مشترك برجام دو موضوع اصلي را در دستور كار خود دارد: تحريمها و هستهاي كه دو بخش اصلي برجام هستند و مورد بررسي قرار ميگيرند و البته پيگيريهاي لازم هم در اين خصوص صورت ميگيرد. در حوزه هستهاي كه بخش اصلي كار بود، مباحث بسياري صورت گرفت. طرفهاي اروپايي درباره اينستكس توضيحات مفصلي را ارايه كردند. اين توضيحات شامل اين بود كه دريافتها و پرداختها در اين سازوكار چگونه صورت ميگيرد، اين نهاد چگونه با نهاد ايراني متناظر خود ارتباط برقرار ميكند، اين نهاد چگونه صادرات و واردات ايران و اروپا را تنظيم خواهد كرد و در مرحله بعدي چگونه اين سازوكار براي كشورهاي غيراروپايي و ثالث هم قابل دسترس خواهد بود.
عراقچي در ادامه افزود: در اين جلسه دوستان و همكاران ايراني ما در نهادهاي اقتصادي درباره نهاد ايراني متناظر اينستكس توضيحاتي ارايه دادند و به نظرم بحث خوبي بود. البته واقعا بايد منتظر شويم تا اين سازوكار عملياتي شود و در عمل ببينيم كه چگونه ميتواند كار خود را پيش ببرد. اگرچه اروپاييها خيلي دير اقدام كردند و زمان براي رسيدن به اينستكس طولاني شد اما به هر حال ما اكنون اين نهاد را داريم كه ثبت شده و هياتمديره و مديرعامل آن هم از سوي اروپاييها مشخص شده است و منتظر هستيم كه كار خود را شروع كند تا در عمل ببينيم چگونه پيش خواهد رفت.
معاون سياسي وزير خارجه در ادامه افزود: ما به اعضاي برجام و طرفهاي اروپايي تذكر داديم كه كانال مالي تنها يكي از تعهدات آنهاست و همكاريهاي اقتصادي با ايران ابعاد مختلفي دارد. بعد از خروج امريكا در جلساتي كه ميان وزراي خارجه ايران و كشورهاي باقي مانده در برجام به اصطلاح 1+4 در بروكسل و نيويورك تشكيل شد روي 11 بند مختلف توافق شد و طرفها تعهد كردند كه در همه اين 11 بند با ايران همكاري داشته باشند. يكي از اين 11 بند همكاريهاي مالي است و بندهاي ديگر به همكاري در حوزه تضمين ادامه فروش نفت و گاز، محصولات پتروشيمي، حوزه حمل و نقل و سرمايهگذاري، تجارت با ايران، تشكيل اتاقهاي بازرگاني مشترك، شوراهاي تجاري و حمايت از شركتهاي اروپايي براي كار با ايران اختصاص داشت. توافق 11بندي فوق بسيار جامع بود و ما در جلسه امروز آنها را مورد بحث قرار داديم. تشكيل كانال مالي تنها يكي از اين تعهدات است و البته تعهد اصلي است چراكه با ايحاد كانال مالي بقيه همكاريهاي اقتصادي ممكن خواهد شد.
مذاكرهكننده ارشد ايران افزود: قرار شد در گروه كاري تحريمهاي برجام كه در حاشيه كميسيون مشترك تشكيل ميشود، گروههاي كاري در حوزه تجارت، انرژي، حمل و نقل، مسائل مالي و بانكي تشكيل دهيم تا ساير تعهدات كشورهاي حاضر در برجام نيز به تدريج اجرايي شود. معتقديم ميتوانيم از طريق برجام، كشورهاي اروپايي، چين و روسيه مسيرها و گشايشهايي را در مسير مقابله با تحريمهاي امريكا ايجاد كنيم البته جمهوري اسلامي ايران و دولت متكي به اين مسير نيست و همه مسيرها و راهحلهاي ديگر را هم تعقيب ميكنيم. مسير برجام و مسير كشورهاي اروپايي يكي از مسيرهاي ما در سياست خارجي است و هر چقدر كه بتوانيم اين مسير را فراختر و با ظرفيتتر كنيم، موفقيت بيشتري خواهد بود اما اگر نشد اتكاي ما به اروپاييها و مسيرهاي برجام نيست اما از ظرفيتهاي اين مسير هم استفاده خواهيم كرد. عراقچي در پاسخ به سوالي درباره حضور چين و روسيه در نشست روز گذشته و نظرات آنها درباره سازوكار اروپايي اينستكس گفت: چين و روسيه شركاي نزديك ما هستند. همكاريهاي دوجانبه ما همواره خوب بوده است. اين دو كشور از سازوكار مالي اينستكس حمايت ميكنند و اين پشتيباني را امروز هم اعلام كردند. اين دو كشور اميدوار و آماده هستند در مرحله بعدي كه اينستكس قابل استفاده براي كشورهاي غيراروپايي خواهد بود از آن استفاده كنند.