سيما پروانهگهر
كمتر از يك ماه ديگر رياست محمدعلي موحدي كرماني بر مجلس خبرگان رهبري يك ساله ميشود. او خردادماه سال گذشته در 93 سالگي بر اين مسند نشست و جايگزين احمد جنتي شد. او در نخستين جلسه دوره ششم مجلس خبرگان رهبري با ۵۵ راي از ۸۳ عضو حاضر، به عنوان رييس مجلس خبرگان انتخاب شد. در اولين نشست ششمين دوره مجلس خبرگان رهبري، پيش از آنكه موحدي كرماني به عنوان رييس انتخاب شود، او «رييس سني» اين مجلس شده بود بنابراين او هماكنون مسنترين عضو مجلس كنوني خبرگان رهبري است. موحدي كرماني در شرايطي با راي اعضا براي يك دوره دوساله به عنوان رييس مجلس خبرگان تعيين شد كه در تمام دورههاي مجلس خبرگان نيز از حوزه انتخابيه كرمان عضو اين مجلس بوده است. موحدي كرماني پس از پيروزي انقلاب اسلامي و تاسيس حزب جمهوري اسلامي، مدتي به عنوان عضو شوراي مركزي و عضو شوراي داوري اين حزب مشغول فعاليت بود و با شكلگيري مجالس شوراي اسلامي و خبرگان رهبري، وارد اين دو نهاد شد. او در انتخابات اولين دوره مجلس شوراي اسلامي بهعنوان نماينده مردم كرمان برگزيده شد و سپس در ادوار دوم تا پنجم نماينده مردم تهران در قوه مقننه بود و تا پيش از برگزاري پنجمين دوره انتخابات مجلس خبرگان در تمامي چهار دوره گذشته در اين مجلس نيز حاضر بود. رياست كميسيون امور داخلي مجلس، رياست كميسيون امور دفاعي مجلس و نيز نايبرييسي مجلس شوراي اسلامي از جمله مسووليتهاي او در خانه ملت بوده است. وي همچنين رييس هيات اجرايي بينالمجالس نيز بوده است. امامت جمعه كرمانشاه پس از شهادت آيتالله شهيد اشرفي اصفهاني نيز از جمله سوابق آيتالله موحدي كرماني است. امامت جمعهاي كه حضور بيشتر وي را در جبهههاي نبرد حق عليه باطل در برداشت. وي پس از پايان دفاع مقدس نيز براي مدت 14 سال و تا سال 1384، نمايندگي وليفقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را عهدهدار بود.
محمدعلي موحدي كرماني سال ۱۳۱۰ در كرمان زاده شد و پدرش «شيخ عباس» هم روحاني و واعظ بود. او بعد از تحصيلات مقدماتي در حوزه علميه كرمان، به قم و سپس به نجف در عراق رفت تا در اين شهرها پاي درس مراجعي مانند آيتالله العظمی بروجردي، امام خميني و آيتالله العظمی خوئي بنشيند. او مدتي هم در حوزه علميه مشهد حضور داشت. در همين سالهاست كه با اكبر هاشميرفسنجاني در قم آشنا ميشود. كما اينكه درباره سابقه آشنايياش با اكبر هاشميرفسنجاني، در گفتوگو با برنامه دستخط در صداوسيما گفته است: «بنده در سال ۱۳۲۵ به قم وارد شدم كه فكر ميكنم آقاي هاشمي سال بعد از آن به قم آمدند و ما با هم آشنا شديم و... مدتي نيز با هم، همحجره بوديم.»
ارتباط موحدي كرماني و هاشميرفسنجاني البته عميق و ادامهدار بود. در سال ۱۳۹۴، زماني كه جامعه مدرسين نام هاشميرفسنجاني را از فهرست خود براي انتخابات خبرگان در تهران حذف كرد، موحدي كرماني از طرف جامعه روحانيت مبارز، در نامهاي به هاشمي او را به عنوان «نامزد مورد تاييد خود از حوزه انتخابيه استان تهران براي انتخابات مجلس خبرگان رهبري» معرفي و در اين نامه بر سوابق «علمي، اخلاقي، سياسي و اجتماعي» هاشمي تاكيد كرد. با اين وجود به نظر ميرسد در سالهاي پاياني عمر هاشميرفسنجاني اين ارتباط فرم سابق را نداشته است.
خردادماه سال 1396 او در گفتوگو با برنامه دستخط در صداوسيما گفته بود: «بنده وقتي وارد حوزه علميه قم شدم و آقاي هاشمي هم وارد حوزه علميه قم شد، سن من 18 سال بود، آقاي هاشمي 15 سال، ما به شدت به هم علاقهمند بوديم و با هم مأنوس بوديم و همديگر را دوست داشتيم و اين پايهريزي شد از همان زمان و ما با هم بوديم در تمام مراحلِ مبارزات، درسها، بحثها، ضيافتها، گردشها، ما با هم بوديم و واقعا اين جو عاطفي خيلي قوي بود و من به شدت از فوت آقاي هاشمي متاثر بودم.» در ادامه اين گفتوگو وقتي مجري برنامه از او ميپرسد كه «كجا با هم اختلافنظر داشتيد؟» موحدي كرماني با خنده پاسخ ميدهد كه «خطوط سياسي ما اين اواخر به هم نميخورد و من هم صريح ميگفتم ما جلسات خصوصي داشتيم به آقاي هاشمي ميگفتم كه اين كار شما را اشتباه ميدانم و اين كار شما كارِ خوبي نبود. در يك مورد يادم است وقتي اين را گفتم آقاي هاشمي تأملي كرد، عين عبارت ايشان اين بود كه گفت: «من نصيحت تو را قبول كردم، آدم منصفي بود.»
موحدي كرماني در سال 1335 يعني در 25 سالگي با دختردايي خود ازدواج كرده است. يكي از پسران موحدي كرماني در سال 1395 و بعد از اينكه او به عنوان رييس موقت مجمع تشخيص مصلحت نظام تعيين شد در گفتوگويي با خبرگزاري ميزان درباره تعداد فرزندهاي اين خانواده گفته است: «ما سه برادر به نامهاي محمدحسن، محمدحسين و عباس و دو خواهر به نامهاي فاطمه و سكينه هستيم و از نظر گرايشات سياسي و اعتقادي با پدرمان همسو و همنظر هستيم.» براساس گفتههاي موحدي كرماني او تا اواسط سالهاي دهه 40 در كرمان زندگي و فعاليت ميكرده و در آن سالها منبرهايي در جهت مخالفت با حكومت پهلوي ميرفته است اما به نظر ميرسد نقطه عطف آغاز فعاليتهاي سياسي او به زماني باز ميگردد كه به تهران آمد؛ به تولد جامعه روحانيت مبارز كه نهادي سياسي در قبل و بعد از انقلاب شد.
شناسنامه جامعه روحانيت مبارز
موحدي كرماني هم از موسسان جامعه روحانيت مبارز است و هم سالها رييس اين تشكل جامعه روحانيت مبارز سنتي و اصولگرا بوده که از نهادهاي سياسي قديمي روحانيون محافظهكار در ايران است.
جامعه روحانيت مبارز كه پيشتر جامعه روحانيت مبارز تهران نام داشت، در دهه پنجاه و چند سال پيش از پيروزي انقلاب در ايران فرم تشكلي سياسي به خود گرفت.
او خود در سال 1396 در برنامه تلويزيوني دستخط درباره چگونگي تشكيل جامعه روحانيت مبارز گفته كه در سال 1348 زماني كه موحدي كرماني در كرمان بوده با تماس تلفني محمدجواد باهنر براي اداره مسجدي كه به تازگي در تهران تاسيس شده بود، به تهران آمده و اداره مسجد مسلم بنعقيل برعهده گرفته كه به مرور مسجدي فعال در زمينه مبارزات عليه حكومت پهلوي شده است. در اين زمان است كه هسته اوليه تشكيل جامعه روحانيت مبارز گذاشته شده است: «جامعه روحانيت در تهران تقسيم شد به مناطق متعددي فكر ميكنم 14 منطقه بود كه يك منطقه، منطقه شرق تهران بود كه بنده آنجا بودم و در هر منطقهاي يك نفر به عنوان محور فعاليت بود كه بنده آنجا بودم و اين 14 نفر در يك جا جمع ميشدند به عنوان شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز و نطفه و نقطه شروع اين جامعه از آنجا بود.» با اين وجود جامعه روحانيت مبارز به عنوان يك تشكل سياسي حدود يك سال قبل از انقلاب تشكيل شد و محمدعلي موحديكرماني در كنار چهرههايي مانند محمد بهشتي، مرتضي مطهري و اكبر هاشميرفسنجاني از جمله موسسان اين جامعه و عضو شوراي مركزي آن بود. البته او بعد از انقلاب در «حزب جمهوري اسلامي» به عنوان عضو شوراي مركزي و عضو داوري حزب نيز حضور داشته است.
او خود در گفتوگوهاي مختلفي روايت كرده است كه اوايل سال ۱۳۵۷ «ديدارهاي متعددي» با آيتالله خميني در نجف و كربلا داشته تا «به طور خصوصي» برنامههاي جامعه روحانيت را براي او تشريح و دستورات لازم را دريافت كند.
رياست جامعه روحانيت مبارز -كه در دهههاي بعد از انقلاب با خطمشي محافظهكارانه به عنوان شمايل راست سنتي شناخته ميشد- حدود ۳۰ سال برعهده محمدرضا مهدوي كني بود. بعد از درگذشت او در سال ۱۳۹۳، محمدعلي موحدي كرماني رياست شوراي مركزي اين جامعه را به دست گرفت و تا سال 1396 كه اعلام شد او از رياست اين تشكل كنارهگيري كرده است و بعد از آن مصطفي پورمحمدي دبيركلي جامعه روحانيت مبارز را برعهده گرفت.
شمايل راست سنتي
محمدعلي موحدي كرماني و مواضعش در عرصه سياست داخلي نماد كامل راست سنتي است. زماني به خصوص در دهه 80 مواضعش در كنار محمدتقي مصباحيزدي و محمد يزدي به عنوان فصلالخطاب محافظهكاران و اصولگرايان به حساب ميآمد، هر چند كه ميزان اين تاثيرگذاري به مرور زمان كمرنگ شد و همزمان با كهولت سن موحدي كرماني و درگذشت دو چهره ديگر از اساس راست سنتي ميزان نفوذ خود را در تصميمگيريهاي سياسي اصولگرايان از دست داد. با اين وجود موحدي كرماني نسبت به دو نفر ديگر، مواضع نسبتا ميانهروتري داشت و در میانه درگيريهاي اصولگرايان در برهههاي مختلف عموما سعي در ميانجيگري و اعمال شيخوخيت ميكرد.
او اگرچه به دليل نقش در تاسيس جامعه روحانيت به نوعي جزو شناسنامه اين تشكل محسوب ميشد اما در برهههايي با تصميمات مستقل خبرساز شد. بهطور مثال در انتخابات سال ۱۳۸۸ با وجود حمايت جامعه روحانيت مبارز از محمود احمدينژاد، در نامهاي از محسن رضايي حمايت كرد. در انتخابات خبرگان سال ۱۳۹۴، در شرايطي كه روحانيون سنتي عضو «جامعه مدرسين حوزه علميه قم» مخالف قرار دادن نام اكبر هاشميرفسنجاني در فهرست مشترك اين گروه با جامعه روحانيت مبارز (فهرست جامعتين) بودند، او در نامهاي به آقاي هاشميرفسنجاني، «شايستگيهاي علمي، اخلاقي، سياسي و اجتماعي» او را ستايش كرد و گفت كه نام او در فهرست جامعه روحانيت مبارز قرار ميگيرد كه رياستش برعهده آقاي موحدي كرماني بود. هر چند كه همزمان از «بخشي از مواضع» هاشميرفسنجاني انتقاد كرد.
در همان انتخابات خبرگان بود كه نام او، در واكنش به حمايت از اكبر هاشميرفسنجاني، در فهرست «خبرگان مردم» قرار گرفت كه منتسب به رفسنجاني بود و احتمالا حضور در همين ليست باعث شد تا به مجلس خبرگان راه پيدا كند، چرا كه از ليست جامعتين - فهرست اصلي حاوي نام او - تنها احمد جنتي به كرسي خبرگان رسيد.
خودش اما اين استدلال را قبول نداشته و ندارد و در اين باره در همان زمان گفت: «شنيدهام كه اين اصلاحطلبان هم اسم من را در ليستشان گذاشتهاند. من راضي به زحمتشان نبودم! هم آنها ميدانند و هم مردم ميدانند كه من گروه خونيام به اين جريان نميخورد و به اين جريان نميچسبم. من انقلابي و ولايتمدار هستم و پايبند به اصول.»
موضعگيريهاي او در سال 1395 درباره حمايت از كانديداها در انتخابات رياستجمهوري 1396 نيز بازتاب زيادي داشت. مردادماه سال 1395 او در گفتوگو با تسنيم تاكيد كرد كه اصولگرايان از يك ماه ديگر فعاليت خود براي بررسي نحوه حضور در انتخابات رياستجمهوري سال ۹۶ آغاز ميكنند و بعيد است حسن روحاني يا محمود احمدينژاد نامزدهاي مورد حمايت آنها باشند.
اين اظهارات موحدي كرماني از دو جهت بازتاب زيادي پيدا كرد؛ نخست اينكه موحدي كرماني در شرايطي به قطعيت از عدم حمايت از محمود احمدينژاد سخن گفت كه جامعه روحانيت مبارز در انتخابات دور دوم رياستجمهوري سال 1384 از عضو خود يعني اكبر هاشميرفسنجاني حمايت نكرد و محمود احمدينژاد را كانديداي مورد حمايت خود قرار داد. موضوعي كه دلخوري جدي هاشميرفسنجاني و چهرههاي ديگر ازجمله ناطق نوري را به دنبال داشت و هاشميرفسنجاني تا پايان عمر ديگر در جلسات جامعه روحانيت حاضر نشد. او در اين گفتوگو-گفتوگو با تسنيم در سال 1395- مجددا درحالي به قطعيت از عدم حمايت از حسن روحاني سخن گفت كه روحاني نيز از اعضاي قديمي جامعه روحانيت مبارز تهران بود. البته اين جامعه در انتخابات رياستجمهوري سال ۹۲ نيز حاضر به حمايت از او نشد و اعضاي اين جامعه بهطور پيدا و پنهان از ديگر نامزدهاي اصولگرا حمايت كردند. خود موحدي كرماني در گفتوگو با برنامه دستخط وقتي از او سوال شد كه چرا روحاني ديگر در جلسات جامعه روحانيت حاضر نميشود به كنايه خنديد و گفت كه «او ديگر روي ابرها است.»
انتقاد از علي مطهري
موحدي كرماني در سال 1395 در زماني كه هنوز دبيركلي جامعه روحانيت مبارز را برعهده داشت به تندي از علي مطهري كه در آن زمان نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي بود، انتقاد كرد.
اول آذر سال 1395، موحدي كرماني در جريان سخنراني خود در جمع گروهي از فعالان سياسي تاكيد كرد: «اينكه گفته ميشود چه كسي دستور لغو سخنراني را داده، ما به چه كسي چه كار داريم؟ آيا صحبتهاي مطهري واقعا براي مصلحت است يا نه كه به نظر من سخنان وي به مصلحت كشور نيست.»
چند روز قبل از آن در ۳۰ آبان، مراسمي كه قرار بود به مناسبت اربعين و با سخنراني علي مطهري، نايبرييس اول مجلس ايران برگزار شود، با دخالت ماموران پليس و نيروهاي لباس شخصي لغو شد. وزارت كشور دولت وقت دادستاني مشهد را مسوول لغو سخنراني مطهري معرفي كرده بود و خود مطهري نيز تلويحا از احمد علمالهدي امامجمعه مشهد به خاطر لغو اين سخنراني انتقاد كرده بود.
مطهري در آن زمان در نامهاي به حسن روحاني، رييس وقت دولت، با بيان اينكه مشخص نيست «حاكم در استان خراسانرضوي استاندار است يا دادستان و امام جمعه» و از آقاي روحاني خواست كه «تمهيدي براي نجات استان خراسان رضوي از اينگونه استبدادها بينديشيد.»
اين اظهارات مورد انتقاد موحدي كرماني قرار گرفت و با اشاره به اينكه لغو سخنراني از سوي دادستاني بوده است، گفت: «در اين مورد سخنراني حرف دادستاني بايد پذيرفته شود. البته اين به اين معنا نيست كه دهانها را ببنديم اما بايد در برابر مقام معظم رهبري و براي رضاي خدا دهانها را ببنديم.» موحدي كرماني كه در آن زمان نايبرييس اول مجلس خبرگان رهبري نيز بود با انتقاد از اظهارنظرهاي علي مطهري گفته بود كه «مطهري ابتدا بايد نظراتش را با حضرت آقا تطبيق كند و برود پيش ايشان بگويد كه من قصد دارم اين حرف را بزنم.»
مخالف سرسخت لوايح «افايتياف»
در سال ۱۳۹۵، موحدي كرماني رياست اولين جلسه پس از درگذشت هاشميرفسنجاني را برعهده گرفت و اين نشاندهنده نفوذ او در اين مجمع است. او در اين مقام، با تصويب لوايح گروه ويژه اقدام مالي، موسوم به افايتياف، مخالفت كرده است. او در اواخر دوران رياستجمهوري حسن روحاني نيز مجددا تاكيد كرد كه قرار نيست تغييري در سرنوشت اين لوايح ايجاد شود و درخواست دوباره براي بررسي اين لوايح نيز «با مخالفت اعضاي مجمع روبهرو خواهد شد.» او روز يكشنبه 21 دي ماه سال 1399 به مهر گفت، لوايح افايتياف زماني در مجمع تشخيص مصلحت مطرح شد و پس از آنكه روشن شد اعضا با اين لوايح موافق نيستند، از دستور كار آن خارج شد.
او دستور بررسي دوباره لوايح افايتياف از سوي رهبري را تحت اصرار حسن روحاني توصيف و تصريح كرد كه قرار نيست تغييري در سرنوشت اين لوايح ايجاد شود و اينبار نيز «با مخالفت اعضاي مجمع روبهرو خواهد شد.»
تهديد مناظرهكنندگان انتخابات
رياستجمهوري
وقتي در خرداد ماه سال 1400 در اولين مناظره نامزدهاي انتخابات رياستجمهوري سيزدهم، بين عبدالناصر همتي و محسن مهرعليزاده از يكسو و ابراهيم رييسي، محسن رضايي و عليرضا زاكاني در سوي ديگر جدال لفظي درگرفت، موحدي كرماني پشت تريبون نماز جمعه از اين ادبيات انتقاد و صراحتا نامزدها را تهديد به ردصلاحيت كرد.
او ضمن هشدار به نامزدهايي كه در روند مناظره انتخاباتي «رويه اهانت» را در پيش گرفتند، گفت «بترسيد كه گرفتار رد صلاحيت خود توسط شوراي نگهبان شويد» و آنها را تهديد كرد كه در اينصورت «مبتلا به رسوايي و خواري در دنيا و عذاب الهي در آخرت» خواهند شد.
چند روز قبل از سخنان موحدي كرماني در نماز جمعه نيز، او رفتار كساني را كه به گفته او در مناظره انتخاباتي «دروغ و تهمت زدند و توهين كردند»، «بزرگترين خيانت» خواند و خواستار عذرخواهي آنان شد و گفت: در مناظرهها «برخي آقايان دردهاي جامعه را بيان ميكردند و ميگفتند جامعه چه وضعي دارد و چقدر جامعه از گراني و ساير مسائل و اينكه ارزش پول پايين آمده، ناراحت است. دردها را فشرده بيان ميكردند و ريشه دردها را هم ميگفتند كه اين مشكلات تقصير چه كساني است.» او تاكيد كرد اين افراد معتقد بودند در صورتي كه راي بياورند و رييسجمهور شوند، افرادي كه باعث رنج، ناراحتي، بدبختي و گرفتاري مردم شدند بايد محاكمه گردند و ممنوعالخروج شوند تا مبادا از كشور فرار نكنند. اين هم يك صحنه در اين مناظره بود.
خطيب نماز جمعه تهران
ادبيات موحدي كرماني عموما رويهاي ميانهرو داشته است البته همواره شمايل و چاشني اصولگرايي در اين ميانهروي ديده ميشود و بعضا حتي غالب بوده است.
او در يكي از خطبههاي نماز جمعه تهران در آبان ۱۳۹۷ گفت: «امام زمان(عج) غايب است اما نايبش حاضر است و حكومت را به شكلي اداره ميكند كه اگر حضرت مهدي(عج) هم حضور داشت به همين شكل اداره ميكرد.» اين سخنان با واكنشهاي مختلفي رو بهرو شد.
روزنامه جمهوري اسلامي در واكنش به اين سخنان نوشت: «سوال اينجاست كه آيا واقعا در روزگار ما و در جامعه پيرامونمان شرايط آن گونه است كه در آيات قرآن درخصوص دوره ظهور منعكس شده است؟!»
حجتالاسلام محمدرضا زائري هم در مطلبي نوشت: راستي اگر اين حرف را يكي از طلاب جوان حوزه يا كسي مثل من زده بود ميشد به حساب بيسوادي و نادانياش گذاشت! ولي وقتي طرز تفكر روحاني آگاه و محترم و فقيه دانشمند مجتهدي مانند امام جمعه تهران چنين باشد چه ميتوان گفت؟ اينجا فقط يك سوال از آيتالله موحدي كرماني دارم: اگر قرار باشد كه امام زمان(عج) هم بعد از ظهور همين كاري را بكنند كه الان جمهوري اسلامي دارد ميكند چه دليلي دارد ديگر منتظر فرج الهي و ظهور حضرتش باشيم؟ اما واكنشها به اندازهاي ادامه داشت كه موحدي كرماني چند روز بعد از تريبون مجمع تشخيص مصلحت نظام براي تبيين سخنان هفته قبل خود استفاده كرد و گفت: «در حكومت اسلامي به رهبري وليفقيه، به نيابت از امامعصر(عج)، بر پياده شدن احكام اسلامي همت گماشته ميشود اما در روزگار ظهور، آنچه علاوه بر اجراي احكام الهي اسلام جاري خواهد شد، ريشهكن شدن ظلم و جور است و اين وعده بزرگترين آرمان مستضعفان است كه قرآن كريم بدان تصريح كرده است.»
موحدي كرماني در سالهاي مذاكرات هستهاي موضعگيري تند و سختي عليه مذاكرات نداشت و ادبياتش را در چارچوب كلي نه رد و نه تاييد اين امر تنظيم ميكرد. با اين وجود بعد از خروج امريكا از برجام و در دوره دوم حسن روحاني او به شدت از برجام انتقاد ميكرد. او در خطبههاي نماز جمعه 21 مهرماه سال 1396 گفت كه «عدهاي سادهلوح» پيشنهاد باراك اوباما براي «مذاكره» با ايران را «باور كردند» اما با «روشنگري» رهبر جمهوري اسلامي «دروغ وي روشن شد.»
وي اضافه كرد: «اندك اندك پوشش مخملي كنار رفت و با روي كارآمدن ترامپ دست چدني نمايان گشت.»
اظهارات ديگر موحدي كرماني كه با بازتاب زيادي همراه شد گفتههاي او در مورد راي حلال بود. بعد از اعلام نتايج انتخابات رياستجمهوري سال 1396 او تاكيد كرد كه ابراهيم رييسي 16 ميليون راي حلال به دست آورده است.
عجيبتر اينكه موحدي كرماني مدعي شده بود كه در انتخابات تخلف شده و باعث شده آراي دو نامزد چند ميليون جابهجا شود، اگرچه به دنبال طرح اين موضوع تاكيد كرد كه اين «تخلف» نتيجه انتخابات را تغيير نميدهد و تنها به گفته او «آراي رييسي را از ۱۶ به ۱۹ ميليون و آراي آقاي روحاني را از ۲۳ به ۲۱ ميليون» ميرساند.
وزارت كشور وقت با انتشار بيانيهاي در پاسخ به اين موضوع توضيحاتي درباره روند شمارش آرا و حضور ناظران منتشر كرد و نوشت كه«سخنان دبيركل وقت جامعه روحانيت مبارز را بسيار مايه تعجب و غيرقابل باور خواند كه ميتواند محل بحث و ابهام و باعث ايجاد نگراني و بدبيني شود.»
آخرين اظهارنظر موحدي كرماني در مورد مساله حجاب نيز بازتابهاي زيادي داشته است. در شرايطي كه طيفهاي ديگري از اصولگرايان تاكيد بر رويكردهاي تنبيهي درمورد موضوع حجاب داشته و مطالبه ابلاغ قانون حجاب و عفاف را مطرح ميكنند او خواسته است تا از افرادي كه حجاب را رعايت ميكنند حمايتهاي مختلفي شده و مواردي همچون بخشودگي مالياتي در مورد آنها اعمال شود. اظهارنظري كه از يك بعد با انتقاد از اينكه اين رويه نيز نوعي تبعيض در جامعه است رو بهرو شده و از نگاهي ديگر نشان از تغيير نگاه جريان راست سنتي به رويه برخورد با مقولات فرهنگي دارد.
موحدي كرماني خرداد ماه سال گذشته در 93 سالگي بر اين مسند نشست و جايگزين احمد جنتي شد. او در نخستين جلسه دوره ششم مجلس خبرگان رهبري با ۵۵ راي از ۸۳ عضو حاضر، به عنوان رييس مجلس خبرگان انتخاب شد. در اولين نشست ششمين دوره مجلس خبرگان رهبري، پيش از آنكه موحدي كرماني به عنوان رييس انتخاب شود، او «رييس سني» اين مجلس شده بود، بنابراين او هماكنون مسنترين عضو مجلس كنوني خبرگان رهبري است. موحدي كرماني در شرايطي با راي اعضا براي يك دوره دو ساله به عنوان رييس مجلس خبرگان تعيين شد كه در تمام دورههاي مجلس خبرگان نيز از حوزه انتخابيه كرمان عضو اين مجلس بوده است. موحدي كرماني پس از پيروزي انقلاب اسلامي و تاسيس حزب جمهوري اسلامي، مدتي به عنوان عضو شوراي مركزي و عضو شوراي داوري اين حزب مشغول فعاليت بود و با شكلگيري مجالس شوراي اسلامي و خبرگان رهبري، وارد اين دو نهاد شد. او در انتخابات اولين دوره مجلس شوراي اسلامي به عنوان نماينده مردم كرمان برگزيده شد و سپس در ادوار دوم تا پنجم نماينده مردم تهران در قوه مقننه بود و تا پيش از برگزاري پنجمين دوره انتخابات مجلس خبرگان در تمامي چهار دوره گذشته در اين مجلس نيز حاضر بود.
محمدعلي موحدي كرماني و مواضعش نماد كامل راست سنتي است. زماني به خصوص در دهه 80 مواضعش در كنار محمدتقي مصباحيزدي و محمد يزدي به عنوان فصلالخطاب محافظهكاران و اصولگرايان به حساب ميآمد، هر چند كه ميزان اين تاثيرگذاري به مرور زمان كمرنگ شد و همزمان با كهولت سن موحدي كرماني و درگذشت دو چهره ديگر از اساس راست سنتي ميزان نفوذ خود را در تصميمگيريهاي سياسي اصولگرايان از دست داد. با اين وجود موحدي كرماني نسبت به دو نفر ديگر، مواضع نسبتا ميانهروتري داشت و در ميانه درگيريهاي اصولگرايان در برهههاي مختلف عموما سعي در ميانجيگري و اعمال شيخوخيت ميكرد. او اگرچه به دليل نقش در تاسيس جامعه روحانيت به نوعي جزو شناسنامه اين تشكل محسوب ميشد اما در برهههايي با تصميمات مستقل خبرساز شد. به طور مثال در انتخابات سال ۱۳۸۸ با وجود حمايت جامعه روحانيت مبارز از محمود احمدينژاد، در نامهاي از محسن رضايي حمايت كرد. در انتخابات خبرگان سال ۱۳۹۴، در شرايطي كه روحانيون سنتي عضو «جامعه مدرسين حوزه علميه قم» مخالف قرار دادن نام اكبر هاشميرفسنجاني در فهرست مشترك اين گروه با جامعه روحانيت مبارز (فهرست جامعتين) بودند، او در نامهاي به آقاي هاشميرفسنجاني، «شايستگيهاي علمي، اخلاقي، سياسي و اجتماعي» او را ستايش كرد و گفت كه نام او در فهرست جامعه روحانيت مبارز قرار ميگيرد كه رياستش برعهده آقاي موحدي كرماني بود. هر چند كه همزمان از «بخشي از مواضع» هاشميرفسنجاني انتقاد كرد در همان انتخابات خبرگان بود كه نام او، در واكنش به حمايت از اكبر هاشميرفسنجاني، در فهرست «خبرگان مردم» قرار گرفت كه منتسب به رفسنجاني بود و احتمالا حضور در همين ليست باعث شد تا به مجلس خبرگان راه پيدا كند، چراكه از ليست جامعتين-فهرست اصلي حاوي نام او- تنها احمد جنتي به كرسي خبرگان رسيد.