سيدعلي پورطباطبايي
نشست خبري عليرضا زاكاني، شهردار تهران، صبح دیروز با حضور خبرنگاران داخلي و نماينده محلي دو رسانه خارجي، در محل عمارت بلديه تهران برگزار شد.
شهردار تهران با ۴۰ دقيقه تأخير و با همراهي تعدادي از مديران شهرداري تهران حاضر شد. محمدرضا باقري، بازيگر و تهيهكننده صدا و سيما مجري اين نشست خبري بود كه به گفته خودش براي پنجمين بار اجراي چنين مراسمي را به عهده داشت و در ابتداي نشست از رييسجمهور سابق و حميد درجاتي، عكاس تازه درگذشته در حادثه ورزشگاه آزادي ياد كرد و از خبرنگاران خواست تا به پرسيدن يك سوال بسنده كنند.
براي رسيدن به افق ۱۴۱۰ برنامهريزي كردهايم
شهردار تهران ۵۰ دقيقه پس از ساعت اعلام شده براي نشست، پشت تريبون قرار گرفت و سخنان خود را با تسليت به مناسبت ايام درگذشت «شهيد رييسي» و هيات همراه و حميد درجاتي و تبريك روز جهاني ارتباطات آغاز كرد و گزارش مختصري از ايام حضور در بلديه تهران داد و گفت: «۴۴ ماه و ۱۶روز است كه در شهرداري هستيم و خداوند به ما توفيق داد كه رويكرد جديدي را شروع كنيم.»
زاكاني افزود: «براي هر اقدامي كه در شهر انجام ميشود، يك روايت و دقتي را اعمال ميكنيم كه در منظومه كلي شهر معنا پيدا ميكند. ما در كلانشهر شهرداري تهران، ۴ تحول را برنامهريزي كرديم و با همراهي شوراي شهر و نقش برجسته مهندس چمران، سبب شده است كه در اين مسير گامهاي بلندي را برداريم. يكي از اين ۴ تحول ناظر به حوزه كالبد ما است و برآنيم كه از اين نظر شهر را متحول كنيم. تحول ديگر به سبك زندگي مرتبط است و به دنبال مشاركت در ساختن محيطي زنده و پويا و اداره شهر با مشاركت شهروندان هستيم. سطح ديگر تبديل شدن به يك نهاد اجتماعي است و تلاش ما اين است كه به يك نهاد پاسخگو تبديل شويم و مرحله چهارم، تبديل تهران به يك شهر هوشمند است.» زاكاني به سال ۱۴۱۰ به عنوان افق مد نظر در برنامهريزيهاي مديريت شهري اشاره كرد و گفت: «افق مد نظر ما ۱۴۱۰ است اما ريلگذاريهاي انجام شده از همين حالا در حال پاسخ دادن است.»
شهرداري تهران وارد دوره توسعه شده است
زاكاني به كمكهاي دولتهاي سيزدهم و چهاردهم به شهرداري تهران اشاره كرد و گفت: «به كمك شوراي محترم و به مدد حمايتي كه در دولت خدمتگزار بود و استمرار آن در دولت فعلي در حال رقم خوردن است، موفق شديم از آن تزلزل قبلي به ثبات برسيم و بتوانيم شرايط را به شكلي پيش ببريم كه يكي پس از ديگري در جهت رفع مشكلات شهر گامبرداريم.» شهردار تهران چندين بار در اين نشست خبري به مقايسه آمارهاي ۴۴ ماه حضور خود با شهرداران قبلي در دهه ۹۰ پرداخت و هر بار دوره خود را بهتر و خود را موفقتر معرفي كرد. وي درباره رسيدن به مرحله تثبيت در شهرداري تهران، گفت: «امروز ما از مرحله اول يعني حوزه تثبيت عبور كردهايم و در اين مرحله دوم، توسعه فعاليتها و كارها را هدف گرفتهايم و امروز كه صحبت ميكنيم، چشمانداز پيش رو، حوزه تحول است و براي اينكه در حوزه فناوريهاي نوين در سازمان فاوا و سازمان فناوري نوين گامهاي موثريبرداريم، مسيري براي توسعه زيرساختها و گرفتن مجوزها طي كردهايم.»
وعدههايي كه موعد آن نزديك است
شهردار تهران در ادامه سخنان خود به ترسيم چشمانداز زيبايي از ماههاي آينده شهر تهران پرداخت و وعدههايي داد كه موعد تحقق آنها به ايام انتخابات شوراي شهر ابتداي سال آينده، نزديك است. زاكاني گفت: «در ماههاي آينده تهران با يك تحول در مسير فناوري روبهرو خواهد شد، از جمله يك پارك علم و فناوري ۲۰۰ هكتاري و چندين مركز نوآوري در بخشهاي مختلف شهر كه اينها در گذشته خواب و خيال شمرده ميشد.» زاكاني وعده توسعه جهشي در حوزه حمل و نقل را داد و افزود: «در حوزه حمل و نقل مقدماتي در نظر گرفته شد كه شهرداري تهران به يك حد نصاب قابل قبول برسد و امروز در مسيري قرار گرفتيم كه در حوزههاي مختلف مانند مترو و اتوبوس و تراموا و اتوبوس برقي و تاكسي، امسال يك توسعه جهشي اتفاق ميافتد.»
تغيير در حوزه بافت فرسوده نيز از ديگر وعدههاي زاكاني بود و گفت: «در حوزه بافت فرسوده يك نگاه جديدي حاكم ميشود و مسيري كه سالها بر آن اصرار ميورزيديم، تغيير ميكند. اگر قرار است مشكل مسكن مردم و اجارهنشيني حل شود، بايد سرمايهگذاري بر روي بافت فرسوده با يك نگاه جديدي شكل گيرد.»
درآمد ۲۰۰ هزار ميليارد توماني شهرداري تهران در سال ۱۴۰۳
شهردار تهران از رشد درآمدهاي شهرداري در سالهاي اخير خبر داد اما به منابع آن بهطور مستقيم اشاره نكرد. وي در اين زمينه گفت: «ما يك مسير پر شتاب نمايي را در پيش داريم.يعني اگر در سال ۱۳۹۹ شهرداري تهران ۲۷هزار ميليارد تومان درآمد داشته، اين درآمد ۱۴۰۰ به ۳۷ هزار ميليارد تومان رسيده و در سال ۱۴۰۱ از رقم ۸۰ هزار ميليارد تومان گذشت. در سال ۱۴۰۲عدد ثبتي درآمد به ۱۰۸ هزار ميليارد تومان رسيد، اين در حالي است كه بودجه ۷۵ هزار ميليارد تومان بود ولي تحقق آن به ۱۰۸ هزار ميليارد تومان رسيد و در ۱۴۰۳ پايه بودجه را به ۱۷۵ هزار ميليارد تومان رسانديم ولي تحقق از ۲۰۰هزار ميليارد تومان گذشت.» زاكاني درباره اينكه گفته ميشود افزايش درآمد عمدتا به سبب تراكم فروشي و جريمهها است، گفت: «سوال اين است كه اين درآمد از كجا آمده است. در حالي كه در منابع حاصل از كميسيون ماده ۵، نسبت به گذشته شتاب كمتري داشتيم و در مقابل با انضباط مالي و مولدسازي و ابزارهاي فراموش شده مديريت به اين نتيجه رسيديم.»
پيش به سوي رسيدن به كلانشهر الگوي اسلامي
شهردار تهران سخنان خود را با چند آرزو به پايان رساند و گفت: «بايد تهراني داشته باشيم كه آلودگي هوا نداشته باشد، بد مسكني و بيمسكني نداشته باشد، خدمات به صورت عادلانه در آن توسعه يافته باشد. مدرسههاي مستحكم داشته باشد و از يك تهران جديدي صحبت ميكنيم كه جز با كمك و حمايت مردم، محقق نميشود. و اميدوارم كه در ۱۴۱۰ در رسيدن به چشمانداز آرماني ما از تهران كه رسيدن به كلانشهر الگوي اسلامي است، موفق باشيم»
جمعيت شهر تهران در حال كاهش است و مردم به شهرستانها ميروند
در ادامه تعدادي از رسانهها به ارايه سوالاتي كه از قبل براي تيم روابط عمومي شهرداري تهران ارسال كرده بودند، پرداختند و زاكاني نيز به سوالات پاسخ گفت.
شهردار تهران درباره گزارش وزارت راه از پهنه استان تهران و البرز و نيازهاي آنكه در مقابل رييسجمهور ارايه شده بود، روايت خود را ارايه كرد و گفت: «گزارشي را وزارت راه و شهرسازي در خصوص پايتخت تنظيم كرده بود كه در آن درباره شهر تهران، شهرستانهاي تهران و استان البرز جمعبندي شده بود و اشكالات ۱۸ هزار هكتار را مطرح ميكرد و نشان ميداد كه شهر تهران متأثر از مشكلات پيراموني است.اشكال گزارش اين بود كه گزارش را به ۳ قسمت تقسيم نكرده بود و درباره ۷۰۰هكتار تهران و شهرستانهاي تهران و البرز به شكل جداگانه ا ظهار نظر نكرده بود، بلكه سر جمع مطرح شده بود.» زاكاني افزود: «بحث علمي و دقيقي شد و رييسجمهور سوالات جدياي از ارايهكننده كردند و بنا شد كه تحقيق صورت گرفته به ما داده شود.به نظر من اطلاعات غلط بود. شهر تهران در سال گذشته ۷ دهم درصد افزايش جمعيت داشته است اما برخي شهرستانهاي استان تهران ۱۰ درصد افزايش داشته است.استان تهران بيضابطه در حال رشد است اما شهر تهران در حال كاهش جمعيت است و جمعيتپذيري در تهران در حال محدود شدن است. علت آن يك كار غلط در گذشته است .گفته شد كه هر كسي ميخواهد در پايتخت بماند، هزينه آن را بدهد. اما گران شدن تهران به كل كشور تسري پيدا كرد و كسي هم از تهران نرفت، بلكه شهرستانهاي اطراف تهران رشد جمعيت پيدا كردند.»
وي تصريح كرد: «مسوولان بايد اهتمام ويژهاي به تهران داشته باشند و الحمدلله اين اهتمام در نگاه رييسجمهور وجود دارد.»
مردم تحمل كنند كمر ترافيك شكسته ميشود
شهردار تهران درباره معضل ترافيك حاصله از برگزاري نمايشگاهها در محل نمايشگاههاي بينالمللي تهران، گفت: مردم تحمل كنند ، كمر ترافيك به زودي شكسته ميشود. درباره موضوع نمايشگاه، در حال مذاكره با وزارت صمت هستيم تا براي تخليه و انتقال نمايشگاه بينالمللي تهران به شهر آفتاب اقدام شود. در آخرين مذاكرهاي كه با ايشان انجام شد، قرار شد تا زمان انتقال، نمايشگاههايي در اين منطقه برگزار شود كه ترافيك شهر را قفل نكند و شهرداري هم در طرح توسعه نمايشگاه بينالمللي تهران مشاركت داشته باشد.
صدور ۸ هزار ميليارد تومان فيش خلافي براي يك مجتمع تجاري
زاكاني در پاسخ به سوال ديگري درباره ساختمانهاي ناايمن، از بررسي همه ساختمانهاي مهم پايتخت خبر داد و گفت: «ساختمانهاي مختلف تهران بررسي شدهاند و ساختمانهاي ناايمن نيز اعم از خدماتي و عمومي مشخص هستند كه بخشي در حال نوسازي و بازسازي هستند و بخشي ديگر بايد تعيين تكليف شوند.» وي به يك مجتمع تجاري اشاره كرد و گفت: «بيش از ۸ هزار ميليارد تومان براي اين مجتمع فيش صادر شده است كه عمدتابه سبب عدم ارايه خدمات مانند پاركينگ در سنوات گذشته است. بخش ديگر مشكلات اين مجتمع، نما بود كه اكنون يك نماي جديدي براي آن در حال ايجاد است. بخش سوم مربوط به استحكام ساختمان است و اين مشكل به سبب ازدحام ايجاد شده در ساختمان است كه به سبب رفت و آمد و استقرار بيش از حد، ناايمن شده است و بايد به آن هم رسيدگي كنيم.»
شهرداري تهران به دنبال حضور در اجلاس G20 است
زاكاني در ادامه اين نشست به همكاريهاي بينالمللي شهرداري تهران اشاره كرد و گفت: «شناخت تهران براي كشورهاي بريكس مهم بود كه دريچه همكاريهاي بعدي باشد. اين امكان از طريق بريكس براي تهران هم فراهم شد كه فعاليتهاي خودمان را در كشورهايي كه ايران در مناسبات آنها حضور ندارد، پيش قدم شود مانند حضور در اجلاس G20 در آفريقاي جنوبي در آينده.» وي به امضاي ۱۳ ميليارد يورو تفاهمنامه با چين اشاره كرد و گفت: «يك سال و نيم قبل با چين حدود ۱۳ ميليارد يورو تفاهمنامه امضا كرديم كه تا امروز بيش از ۱ ميليارد يورو عملياتي شده است.»
شهركهاي الگو را در تهران ميسازيم
سوال از نوسازي بافت فرسوده، ديگر مساله مطرح در اين نشست خبري بود و زاكاني در پاسخ به آن گفت: «در سال گذشته بيش از ۵۶۰۰ پلاك نوسازي شده است و هدفگذاري انجام شده را قبول نداريم. همزمان يك موضوع ديگري به نام شهركهاي الگو مطرح شد و اين شهركهاي الگو را در بافت فرسوده ادغام كرديم و شروع كار را از محله هرندي تهران گذاشتيم.» وي به مدرسههاي فرسوده شهر تهران و مناطق داراي كمبود مدرسه اشاره كرد و گفت: «با توجه به پشتيباني آقاي پزشكيان از آموزش و پرورش، مسير شهرداري براي كمك به بازسازي مدرسهها تسهيل شده است. در قانون برنامه هفتم دولت مكلف به ساخت ۲۰۰ مجتمع آموزشي شده است و ما در شهرداري تهران متعهد شديم كه ۱۰۰ مجتمع را در تهران بسازيم.»
تلاش شهرداري تهران براي حل مشكل ناترازي انرژي
شهردار تهران گفت: «راه اصل رفع ناترازي انرژي، مشاركت مردم در سود و نفع حوزه انرژي و مشاركت در بخش مصرف و حركت به سمت انرژيهاي پاك و تجديد شونده است. شهرداري در اين مسير كارهاي متفاوتي را ميتواند انجام دهد. به عنوان مثال اگر ۹۸ اصلاح تقاطعي برنامهريزي شده انجام شود، روزانه بيش از ۱ ميليون ليتر در مصرف بنزين در تهران، صرفهجويي ايجاد ميشود كه بخشي انجام شده و بخشي در سال جاري انجام ميشود. تقويت حمل و نقل عمومي مانند مترو و اتوبوس و تاكسيها سبب افزايش اهتمام مردم به اين حمل و نقل و كاهش مصرف انرژي ميشود.» وي افزود: «برقيسازي سياست ديگر در پيش گرفته شده در شهر تهران است و ما اهتمام ويژهاي به اين امر داريم كه يكي از آنها، تاكسيهاي برقي و ۲۰ هزار موتورسيكلت برقي با عنوان موتورسيكلت كار است. ما همچنين ساختمانهايي كه خودشان توليد برق داشته باشند را مورد تشويق ويژه قرار ميدهيم. نكته ديگر حضور خود شهرداري در توليد انرژي است و همين موضوع را درباره آب هم در پيش گرفتهايم.»
ساخت و سازهاي غيرمجاز در تهران ساماندهي ميشوند
وي با اشاره به مشخص نبودن حريم شهر تهران از گذشته، گفت: «يكي از شركتهاي معروف خودروسازي در حال ديوار كشيدن دور ۲۰۰ هكتار زمين كشاورزي است. اين اقدام با حمايت بخشي از دستگاه قضايي روبهرو شده و با نيروهاي شهرداري برخورد شده است. من اين موضوع را پيگيري كردم و دستگاههاي نظارتي نيز با اين موضوع و موضوعات مشابه برخورد ميكنند. اجازه نميدهيم كه چيزي مانند مرتضي گرد در اطراف تهران شكل بگيرد كه مردم آنجا نيز در معرض مشكلات محيطي قرار بگيرند.»
هتل ولنجك همه مجوزها را دارد و وزارت گردشگري هم پيگير موضوع است
زاكاني در پاسخ به سوالي درباره برجهاي تهران و مجوزهاي هتل ولنجك گفت: مجوزهاي داده شده در ۴ سال اخير، به اندازه گذشته نبوده و ما كمتر مجوز دادهايم. هتل ولنجك هم مجوز شوراي عالي شهرسازي و هم مجوز كميسيون ماده ۵ دارد. زمين آن اساسا براي هتل داده شده است و تمام اشكالاتي كه مطرح شده، در كميسيون مطرح شده و بهطور علمي پاسخ گرفته است. وزارت گردشگري هم پيگير موضوع احداث اين هتل است.»
اعلام آمادگي براي همكاري با شهرداري لسآنجلس
نماينده ايراني خبرگزاري CBS امريكا، از جمله خبرنگاراني بود كه موفق به پرسيدن سوال خود از زاكاني شد و به قابليت دريافت وام از بانك جهاني براي پروژههاي شهرداري تهران اشاره كرد: «ما از دريافت وام از بانك جهاني استقبال ميكنيم و آن را دنبال ميكنيم و سرفصلهاي جديدي براي دريافت تسهيلات در عرصه بينالملل را دنبال ميكنيم.» زاكاني در ادامه پاسخ به نماينده CBS از همكاري با لس آنجلس كه با شهرداري تهران خواهرخوانده است، استقبال كرد و گفت: «ما براي همكاري با شهرداري لسآنجلس مشكلي نداريم اما مشكل اصلي در آن سوي قضيه و به سبب موانع ايجاد شده توسط دولت امريكا است كه رفتارهاي متناقضي از خود نشان ميدهد و اين سوال را بايد از شهردار لسآنجلس پرسيد. ما آماده همكاري هستيم اما يكجانبه گرايي امريكا شهرداري لسآنجلس را از همكاري با شهرداري تهران محروم كرده است.»
بحران دفن در تهران نداريم
شهردار تهران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرآنلاين گفت: «چيزي به اسم بحران دفن در تهران نداريم و برخي همكاران ما اين موضوع را شور كردهاند. بهطور جدي به دنبال ساخت آرامستانهاي جديد در شهرداري تهران هستيم و ۵ نقطه در تهران را در حال ساخت يا پيگيري يا تملك جديد هستيم. من با كساني كه ايجاد اضطرار كرده و جامعه را در اضطرار قرار ميدهند، مشكل دارم و نبايد چنين كاري را انجام دهيم.»
دنبال اين هستيم كه چه كسي به چه كاري ميآيد
زاكاني در پاسخ به خبرنگار شرق كه درباره جابهجاييهاي مكرر در مديران شهري پرسيد، مديريتهاي شهرداري را داراي ثبات دانست و اظهار داشت: «مديريتهاي شهرداري تهران داراي ثبات هستند ولي با كسي تعارف نداريم. از سوي ديگر در حال ارزيابي مستمر اين نكته هستيم كه چه كسي در چه كاري بهتر عمل ميكند.»
همكاري با روسيه سطح مطلوبي ندارد
و بايد بيشتر شود
زاكاني در پاسخ به سوال خبرنگار اسپوتنيك روسيه، به ارتباطات شهرداري تهران با روسيه اشاره كرد و گفت: «مقدمات همكاري ميان شهرداري تهران و شهرهاي روسيه فراهم شده است اما سطح اين همكاري اصلا براي من قابل قبول نيست. ماه گذشته در ديدار با شهردار كازان مقدمات همكاري را فراهم كرديم. ديدار با شهردار مسكو به سبب اقتضائات آن زمان تأخير افتاد و انشاءالله در آينده نزديك با سفر يكي از ما، اين همكاري تسريع ميشود. همكاري با سن پترزبورگ نيز دستور كار است و در آينده نزديك محقق خواهد شد.»
كاهش تماسهاي مردم با سامانه ۱۳۷
شهردار تهران به كاهش ۱۳ درصدي تماسهاي مردم با سامانه ۱۳۷ شهرداري تهران در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته اشاره كرد و گفت: «تغيير شيوه نظافت و پاكي شهر و جابهجايي مخازن از سطح خيابانها به داخل مجتمعها، تأثير خوبي در افزايش رضايتمندي مردم گذاشته است. در مناطق مختلف شهرداري تعداد پيمانكاران جمعآوري زباله زياد بود و از سال ۱۴۰۲ اين تعداد كاهش يافت و به دنبال تصحيح مسير جمعآوري و فراهم كردن زبالهسوز براي شهر تهران هستيم تا شرايط بهتري ايجاد شود.» وي در حوزه حمل و نقل به بستن قرارداد بيش از ۳۲۰۰ اتوبوس ديزلي در داخل و خارج ايران اشاره كرد و گفت: «قرارداد ۳۵۰۰ اتوبوس برقي نيز منعقد شده است و تاكنون از مجموع اين قراردادها، بيش از ۱۶۰۰ اتوبوس تحويل شده است و بقيه نيز در راه ايران يا گمرك يا در حال ساخت است كه تا پايان سال تعداد تحويلي ۸۰۰ عدد افزايش مييابد.»
تهران ظرفيت جمعآوري ۲۴ هزار نفر معتاد را دارد
زاكاني با اشاره به همكاري شهرداري تهران در ايجاد كمپهاي ماده ۱۶ و تقويت گرمخانهها، گفت: «متأسفانه از شهريور سال ۱۴۰۳ تعهدات تأمين هزينه براي كمپهاي ترك اعتياد مانند فشافويه تأمين نشد و اين كمپها مجبور به آزادسازي تعدادي از اين افراد شدند. خوشبختانه اعتبارات جديد تأمين شده است و جمعآوري آنها دوباره شروع شده است، لذا در حال حاضر شاهد كلوني معتادان در تهران نيستيم.»
از زبالههاي تهران برق توليد ميشود
زاكاني تاسيس كارخانه زبالهسوز در تهران را يكي از اهداف شهرداري تهران بيان كرد و گفت: «ما به دنبال پيگيري يك راهحل مناسب براي حل مشكلات زباله در تهران هستيم، بدين صورت كه زبالهها تفكيك شده و آنهايي كه داراي ارزش حرارتي هستند، براي سوزاندن فرستاده شوند و از آنها برق لازم توليد شود كه مشخصات اين زبالهسوز براي سازمان محيط زيست و شركتهاي داراي توان لازم اعزام شده و پيگير حضور شركتهاي دانشبنيان در اين حوزه نيز هستيم.»
شوراي شهر انتخابات آينده را وارد مسائل شهري نكند
خبرنگار رجانيوز، از شهردار تهران درباره اختلافات با شوراي شهر و حاشيههايي كه اين شورا براي شهرداري تهران ايجاد ميكند، سوال كرد و زاكاني در پاسخ به وي به انتظارات انتخاباتي شوراي شهر اشاره كرد و گفت: «برخي از اعضاي شوراي شهر نگاههاي خاصي دارند كه خارج از حوزه كاري ما است. اين به نفع شهر نيست كه كسي در شورا باشد كه بخواهد از زاويه ديد انتخابات به مديريت شهري نگاه كند و اگر مولفه انتخابات آينده را كسي بخواهد وارد مسائل شهري كند، خطاي بزرگي انجام گرفته است. تمام مسير ما بر مشاركت و همكاري استوار است و امروز كه در مديريت شهري هستيم، بايد با هم همكاري و هماهنگي داشته باشيم.» نشست خبري شهردار تهران اندكي پس از ساعت ۱۳ پايان يافت اما تعدادي از خبرنگاران از جمله خبرنگار اعتماد موفق به طرح پرسش نشدند.