جايگاه فراجا در سنگر دووجهي تبيين و روايت
محمدرضا طوراني
در حالي كه رسانههاي صهيوني هدف حملات اخير را نابودي توان موشكي و هستهاي ايران اعلام كرده بودند، اما واقعيت، طرحي پيچيدهتر بود.
فروپاشي ساختار سياسي و امنيتي كشور و حتي تجزيه ايران سناريوي اصلي بود كه رژيم صهيوني دنبال ميكرد و در محورهاي زير طراحي شده بود:
۱) ترور فرماندهان عاليرتبه
۲) حمله به مراكز تصميمگيري
۳) ايجاد خلأ قدرت
۴) برهم زدن امنيت ملي
۵) تحريك قوميتها به آشوب و تجزيهطلبي
۶) سازماندهي شبكههاي داخلي جهت اغتشاش و ترور .
فراجا به عنوان يكي از مهمترين و قدرتمندترين اضلاع شاكله و شيرازه دفاع منسجم چندلايه ايران اسلامي، نقش ويژهاي در خنثي كردن سناريوي پيچيده رژيم صهيوني در جنگ تحميلي دوم (۱۲روزه) داشت، چراكه بستر اساسي نبرد ۱۲ روزه در ذهن شوم موساد، تئوري دوگانه (آشوب-تجزيه) بود كه فراجا در يك ماراتن نفسگير، زنجيره سهحلقهاي منحوسِ (موساد-منافقين-سلطنتطلبان) را متلاشي كرد. باتوجه به تثبيت عملكرد مثبت فراجا در ذهن مردم و سپهر تاريخي ايران اسلامي، نقش آن در دوران فضاي خاكستري كه ميدان رزم رسانهها هست در ارايه روايتي ملي، صادقانه و اميدبخش از دستاوردهاي جنگ ۱۲ روزه، از اهميت ويژهاي برخوردار است. رهبري معظم انقلاب اسلامي با پيامهاي راهبردي و اطمينانبخش، آرامش و اقتدار را به جامعه بازگرداندند. نيروهاي مسلح عليرغم شهادت و جراحت فرماندهان ارشد، تنها در ۱۲ ساعت آرايش دفاعي كشور را ترميم و در برابر دشمن ايستادند. مردم با هوشياري، انسجام و همكاري با نهادهاي امنيتي و انتظامي، خط بطلاني بر طراحي دشمن كشيدند. امروز سطح تقابل همچنان ادامه دارد؛ دشمن بار ديگر به فاز جنگ سايهها بازخواهد گشت، فشارهاي سياسي و سايبري و آشوبآفريني را پي خواهد گرفت.
اگرچه احتمال وقوع يك جنگ گسترده در آينده نزديك اندك است، اما نبرد ارادهها و جهاد تبيين همچنان حياتي است و هر ايراني آگاه ميداند كه بايد سنگر روايت را حفظ كند.
رويكرد تبييني فراجا در مقابله با شبهات و تحريفات دشمن در قالب از كار انداختن زرادخانه نبرد شناختي (دروغ، شايعه، اختلافافكني) تجزيهطلبان، در راستاي مهارتي است كه پليس ايران در اين زمينه كسب كرده است. غلبه روايت در اذهان مردم و حجم محتواي توليدي، بايد رويكرد پيروزي را دنبال كند. تله گفتماني انفعالي و تدافعي در دوران پساجنگ به دنبال تغيير در ادراك مردم، تضعيف اعتماد و ايجاد سردرگمي از مسير تزريق اطلاعات نادرست است. ترويج تفكر توأمان روايت و تبيين توسط فراجا كه مستقيما به تمام مختصات ذهني و ابعاد ميداني جنگ ۱۲ روزه تسلط داشته، يكي از روشهاي كارآمد جهت خنثيسازي تله گفتماني دشمن صهيوني در نبرد رسانهاي محسوب ميشود.
استاد دانشگاه- استراتژيست رسانه