• ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۸ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4038 -
  • ۱۳۹۶ چهارشنبه ۹ اسفند

چرا روسيه برگ وتو را براي ايران خرج كرد؟

جلسه روز دوشنبه شوراي امنيت نشان داد كه رابطه مسكو و تهران به مرحله‌اي رسيده كه كرملين حاضر است كوپن‌هاي خود در شوراي امنيت را خرج ايران كند. اين عبارت در 24 ساعت گذشته ترجيع‌بند مشترك بسياري از تحليل‌ها درباره چرايي رفتار مسكو در صحن شوراي امنيت بوده است. برخي اين همراهي روسيه با ايران را آغاز معادله‌هايي جديد در منطقه مي‌دانند و برخي جرقه‌اي كه مي‌تواند كشورهايي چون عربستان سعودي را به واكنش‌هاي تند وادارد. در اين ميان رسانه امريكايي نيوزويك در تحليل چرايي اين اقدام شش دليل را برمي‌شمارد و مي‌نويسد:

1- ايران متحد روسيه در سوريه است: تهران كه متحد بشار اسد رييس‌جمهور روسيه بود از سال 2011 تاكنون در كنار وي ايستاده و نيروهايي را به سوريه اعزام كرده است (تهران بارها حضور مستشاران نظامي خود در سوريه را تاييد و همچنين اعلام كرده كه براي مبارزه با تروريسم در سوريه وارد عمل شده است) . هرچند كه روسيه از سال 2015 حضور نظامي خود در سوريه را رقم زده اما دولت بشار اسد همواره روي زمين از كمك‌هاي ايران برخوردار بوده است.

2- ارتباط مستقيم ميان ايران و و حوثي‌هاي يمن وجود ندارد: گفته مي‌شود كه انصارالله گروهي نزديك به ايران است اما اتحاد واقعي ميان آنها آنچنان مشخص نيست. انصارالله از شيعيان زيدي تشكيل شده كه بيشتر به اهل تسنن در جهان اسلام نزديك هستند.

3- مدارك نيكي هيلي عليه ايران مورد ترديد قرار گرفته است: دراوايل ماه نوامبر بود كه انصاراله موشكي را به سمت فرودگاه بين‌المللي رياض پرتاب كرد. امريكا و عربستان سعودي مي‌گويند كه اين موشك‌ها توسط ايران در اختيار حوثي‌ها قرار گرفته بودند. هرچند كه گفته مي‌شود نشانه‌هايي از ايران روي بخش‌هاي متفاوت اين موشك به چشم مي‌خورد اما كارشناسان سازمان ملل مي‌گويند كه مدارك بسيار اندكي دال بر اينكه ايران اين تجهيزات را در اختيار حوثي‌ها قرار داده وجود دارد.

4- امريكا تنها مخالف توافق در ميان اعضاي برجام است: دونالد ترامپ، رييس‌جمهور ايالات متحده با وعده پاره كردن توافق هسته‌اي به كاخ سفيد آمد. درحالي كه تمام اعضاي برجام از ترامپ مي‌خواهند كه به اين توافق پايبند باشد و 10 گزارش آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز مي‌گويد كه تهران به تعهدات خود پايبند بوده است اما ترامپ همچنان به تهديد برجام ادامه مي‌دهد.

5- اين دعوا تنها بخشي از دعواي بزرگ‌تر عربستان و ايران است: چنددهه است كه ايران و عربستان سعودي بر سر نفوذ منطقه‌اي با هم رقابت دارند. عربستان سعودي پس از حمله عده‌اي به سفارتخانه‌اش در تهران در سال 2016 ميلادي روابط ديپلماتيك خود با تهران را قطع كرد و رقابت‌هاي سياسي و حركت‌هاي نظامي اين دو كشور در سوريه نيز ادامه دارد. ايران با مشاركت در شكست دادن داعش در سوريه و عراق از عربستان در منطقه پيشي گرفته است.

6- اين دعوا بخشي از دعواي بزرگ‌تر روسيه و امريكا است: در چندسال اخير روسيه بر ميزان تحركات خود در صحنه بين‌المللي افزوده است و ولاديمير پوتين، به دنبال مقابله با هژموني امريكا در سطح جهاني هستند. در اروپا، الحاق قسمتي از اوكراين به روسيه منجر به تنش ميان روسيه و ناتو شد به گونه‌اي كه دو طرف شاخ و شانه‌هاي نظامي نيز براي يكديگر كشيدند. روسيه و امريكا همچنين در پرونده سوريه نيز به شكل جداگانه وارد ميدان شدند و هركدام كمپين‌هاي متفاوتي را براي مبارزه با داعش پيش بردند كه منجر به اين شد كه هركدام متحدان محلي خود را روي زمين نيز داشته باشند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون