علياكبر صالحي اولين كسي بود كه وارد حياط پاستور شد، پس از آن سيد عباس صالحي، وزير ارشاد و سيدمحمود علوي، وزير اطلاعات دوشادوش هم از محل تشكيل جلسات هيات دولت وارد حياط شدند و روانه درب خروج. «آقاي علوي»، «آقاي علوي» صداي خبرنگاران بود كه وزير اطلاعات را خطاب قرار ميدادند، با اين حال علوي در ميانه راه روي گرداند و تنها به يك تك جمله اكتفا كرد: «باز ميخواهيد دردسر درست كنيد!»
حواشي اين روزهاي وزير اطلاعات بسيار است. تسنيم چراغ اول را روشن كرد و در خبري نوشت كه رهبري به سيد محمود علوي در مورد اظهاراتش تذكر دادهاند. يك روز قبل از انتشار اين خبر در تسنيم، علوي در جلسه شوراي اداري استان لرستان گفته بود كه «نبايد تحت عنوان برخورد با مفاسد، آرامش فعالان اقتصادي را به مخاطره انداخت.» انتشار اين جمله بود كه باعث شد تسنيم از هشدار رهبري به وزير اطلاعات خبر بدهد. پس از اين اتفاق روزنامه ايران خبر هشدار به وزير اطلاعات را تكذيب كرد و يادآور شد اخبار مربوط به رهبري تنها در زماني رسميت دارد كه در پايگاه اطلاعرساني ايشان منتشر شود.
پس از آن هم عليرضا زاكاني، نماينده پيشين مجلس از حواشي ايجاد شده حول علوي استفاده كرد و در توييتي نوشت: «وزير اطلاعات خواستارعدم برخورد تند با مفسدان اقتصادي شد. ۵ سال پيش به آقاي علوي گفتم برخي حرفهاي رييس و حراست سازمان انرژي اتمي مثل حرفهاي نخستوزير اسراييل است و شنيدم همه حرفهاي نخستوزير اسراييل بدنيست.»
اين توييت كه در اغلب رسانههاي مخالف دولت بازتاب داشت اينبار با واكنش روابط عمومي وزارت اطلاعات مواجه شد. روابط عمومي اين وزارتخانه توضيح داد: «وزير اطلاعات هيچگاه عبارتي كه به نقل از ايشان درباره رژيم كودككش صهيونيستي مبني بر اينكه «همه حرفهاي نخستوزير اسراييل بد نيست» بيان نداشته و ذكر چنين دروغي به نقل از ايشان را مصداق بيشرمي ميداند. از همين تهمت بيشرمانه به وزير اطلاعات ميزان صحت ديگر سخناني كه به وزير اطلاعات از سوي اينگونه رسانهها نسبت داده ميشود مشخص ميشود.»
همين جملاتي كه اين روزها به نقل از اين و آن در مورد علوي منتشر ميشود باعث شد كه او روز گذشته در حاشيه جلسه هيات دولت درخواست خبرنگاران را رد كند و همه دردسرها را زير سر رسانهها بداند.
8 درخواست بيجواب ترامپ
محمود واعظي، رييس دفتر رييسجمهوري و مرد بانفوذ اين روزهاي نهاد تقريبا جزو آخرين دولتمرداني بود كه وارد جمع خبرنگاران شد با اين حال مدت زمان زيادي را ايستاد و به سوالاتي از هر در پاسخ داد.
مهمترين خبري كه واعظي در مورد آن صحبت كرد قطعي شدن تغيير كابينه بود. خبر اين تغيير اول بار از سوي او منتشر شد و گفت كه اين تغيير در راستاي لايحه اصلاح ساختار دولت است، هفته بعد از تمايل روحاني براي تغيير صحبت كرد و حالا كه چند هفته از وعده ترميم كابينه ميگذرد خبر داد كه روحاني در حال بررسي افراد پيشنهادي است. گويا روحاني اسامي مختلف را در دست بررسي دارد تا در فرصت مناسب تغييرات را اعمال كند و البته در پاسخ به همه اخبار منتشر شده در مورد دعوا بر سر تغييرات هم گفت كه اگر كسي اخلاق روحاني را بشناسد، متوجه خواهد شد كه اسامي و تعداد تغييرات در دولت را شخص رييسجمهوري اعلام خواهد كرد و البته توضيح داد كه حتما تغييراتي در تيم اقتصادي رخ خواهد داد.
واعظي البته به سوالي در مورد موضوعي كه اين روزها نقل قول فضاي سياسي و رسانهاي است هم پاسخ داد. «مذاكره دوجانبه ايران و امريكا» كه در قالب نامهاي با بيش از 100 امضا پيشنهاد دادهشد. صحبتهاي واعظي البته واكنشي به حرفهاي ترامپ هم بود كه همين چندي پيش گفته بود «ايران يك روز مجبور به مذاكره با ما ميشود.» رييس دفتر رييسجمهوري در حاشيه نشست هيات دولت از درخواست مذاكره ترامپ با روحاني خبر داد و گفت كه «در سفر قبلي روحاني به نيويورك براي مجمع عمومي سازمان ملل، ترامپ ۸ بار درخواست گفتوگو و ملاقات با رييسجمهوري را با تيم ايراني مطرح كرده بود كه با مخالفت مسوولان كشورمان مواجه ميشود.»
واعظي همچنين در مورد نامهاي در مورد FATF كه تازگي با امضاي آيتالله هاشمي شاهرودي منتشر شده نيز صحبت كرد و گفت اين نامه بررسي شده و بخشهايي از آن هيچ ارتباطي به مجمع تشخيص مصلحت نظام ندارد و به شوراي عالي امنيت ملي مربوط ميشود كه البته به گفته رييس دفتر رييسجمهوري قرار است روحاني به نامه هاشمي شاهرودي كه واعظي آن را اقدامي عجولانه ميداند، دادهشود.
وزير دهه شصتي و شائبه اكتهاي انتخاباتي
محمدجواد آذريجهرمي زماني كه به عنوان وزير ارتباطات معرفي شد چندان مورد توجه افكار عمومي قرار نگرفت اما اين وزير دهه شصتي با اقدامات اخيرش كم كم با استقبال مواجه شد؛ اقداماتي كه برخي آن را شوي تبليغاتي ميدانند و اين كنشها را پشتوانهاي ميدانند براي روزي كه قرار است آذري جهرمي خود را براي پوشيدن رداي رياستجمهوري در معرض انتخاب قرار دهد. با اين حال همانطور كه پيشبيني ميشد آذري جهرمي چندان با اين تحليل موافق نبود.
وزير ارتباطات روز چهارشنبه دعوت از خبرنگاران براي بازديد از طبقه نهم وزارتخانه را واكنشي به كنش رييس سازمان پدافند غيرعامل توصيف كرد و گفت: «طبيعتا زماني كه كسي كار تبليغاتي انجام ميدهد جواب او را با كار تبليغاتي ميدهند. ادعاي اينكه در طبقه نهم يكي از ساختمانهاي وزارت ارتباطات تجهيزاتي با كاربري اعلام شده وجود دارد ادعايي است كه مخاطب نهايي تصور ميكند زماني كه با ذكر جزييات موضوعي اعلام ميشود حتما صحت دارد و آن را باور ميكند. آنها به جاي اينكه بگويند اقدام وزارت ارتباطات تبليغاتي بوده، بايد پاسخ دهند كه چرا آنها پيش از اين اقدام چنين ادعايي مطرح كردند.»
توضيح؛ باشد به وقتش
امير حاتمي اولين وزير دفاع ارتشي هم از وزرايي بود كه بعد از پايان جلسه هيات دولت زماني را براي پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران اختصاص داد.
او البته ترجيح ميداد كه به همه سوالات موجز و مختصر پاسخ دهد. امير حاتمي در دي ماه 96 در گفتوگويي با روزنامه ايران از دستور رهبري براي خروج تمام نيروهاي مسلح اعم از «سپاه پاسداران»، «ارتش» و «وزارت دفاع» از فعاليتهاي اقتصادي غيرمرتبط خبر داده بود؛ ماموريتي كه به گفته حاتمي بايد از سوي ستاد كل نيروهاي مسلح انجام ميشد.
قريب به 7 ماه پس از اعلام اين خبر، «اعتماد» از امير حاتمي در مورد سرانجام ماموريتي پرسيد كه خودش اولينبار از آن صحبت كرده بود. امير حاتمي اما باز هم ترجيح داد به همين پاسخ اكتفا كند كه «در اين مورد به موقع توضيح خواهم داد.» موقعي كه البته مشخص نيست كي فرا ميرسد.
او البته در حاشيه نشست هيات دولت خبر داد كه در 31 مرداد و همزمان با روز صنعت دفاعي خبرهاي خوبي درباره دستاوردهاي دفاعي خاص نيروهاي مسلح خواهند داشت.
پيگيري؛ ماهيت كار ما
شهيندخت مولاوردي همزمان با معصومه ابتكار كه مدتي است بر صندلي او در معاونت زنان تكيه زده به جمع خبرنگاران پيوستند. دستيار حقوق شهروندي رييسجمهوري اين روزها در پاسخ به هر سوالي تنها يك جواب دارد: «در حال پيگيري هستيم.» پاسخي كه به نظر چندان قانعكننده نيست تا در مورد هر موضوعي از بازداشت دختران خيابان انقلاب تا بازداشت دانشجويان شنيده شود.
روز گذشته «اعتماد» از مولاوردي در مورد اين كنش تكراري پرسيد. كنشي كه احتمالا آنقدر از منظر خود او هم به صورت مكرر بيان شده كه تا لفظ انتقاد را شنيد، متوجه شد كه ماجرا همان «پيگيري ميكنيم»هاي هميشگي است.
مولاوردي گفت كه «ماموريت ما پيگيري، نظارت و هماهنگي است؛ بايد چه بگويم؟» او در پاسخ به اين سوال كه آيا اين پيگيريها جزييات يا نتايجي ندارد هم توضيح داد: «وقتي ميگويم پيگيري ميكنيم، معلوم است كه هنوز به مرحله نتيجه نرسيده است اگر هم نتيجهاش مشخص شود كه ميگوييم كه به نتيجه رسيده و اين دستاوردها را داشتهايم.» مولاوردي البته در ادامه به اين سوال نيز كه آيا همه پروندههايي كه پيگيري ميكنيد بينتيجه مانده كه همواره از همين تكجمله معروف استفاده ميكنيد، پاسخ داد: «اينطور هم نيست. بعضا به نتيجه ميرسد و بعضا نياز به هماهنگيهايي دارد يا حتي خارج از اختيارات دولت است. اكثر موارد فراتر از اختيارات دولت است كه نياز به تعاملات و رايزنيهايي دارد كه ما از طريق دستگاههاي مرتبط قوه مجريه مثل وزارت دادگستري پيش ميبريم و البته ترجيح ميدهيم كه چراغ خاموش پيش برويم چون ماهيت فعاليت در حوزه ما به اين شكل است.»
ميانداري با دولت
محمد نهاونديان، مشاور ارشد امور اقتصادي رييسجمهوري، يعني همان سمتي كه در دولت دوازدهم پايه گذاشته شد هم از جمله اعضاي هيات دولت بود كه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. نهاونديان اين روزها جز همان تيم اقتصادي است كه در معرض تغيير قرار دارند و گمانه زنيها در مورد رفتن او از هيات دولت به صورت جدي مطرح است.
او كه معمولا به سوالات سياسي پاسخ نميدهد اينبار هم تنها در حوزه اقتصادي به سوالاتي پاسخ داد و در مورد جلسه اخير دولتيها با رهبري گفت «در جلسه با رهبري تاكيد شد كه در امور اقتصادي، ميانداري با دولت است و ساير نهادها بايد همكاريهاي لازم را انجام دهند.»
معاون اقتصادي رييسجمهور در مورد تصميمات اخير شوراي عالي هماهنگي اقتصادي هم توضيح داد و گفت: «تصميماتي اخيرا گرفته شده است مثلا اينكه با تهاتر بدهي و مطالبات، چهار هزار ميليارد تومان تصويب شده است و يكصد هزار ميليارد تومان ديگر هم در نظر گرفته ميشود. اين موضوع ظرفيت اين را دارد كه براي بخش خصوصي روانسازي صورت بگيرد يا در رابطه با اشتغال تصميمي كه در حوزه اشتغال روستايي گرفته شده اين است كه با 1.5 ميليارد دلاري كه به اين كار تخصيص داده شد، جوش و خروشي در اشتغالهاي اقتصادي ايجاد شود.»