حوزه علميه نيز به منتقدان حذف مشق شب پيوست
مناقشه مشق شب
زهرا چوپانكاره
«باورتان ميشود براي همين كار من را توبيخ كردند؟ من را توبيخ رسمي كردند و گفتند شما چهكارهاي كه گفتي در مدرسه تلويزيون بگذارند و فوتبال پخش كنند؟» چند روز پيش بود كه سيد محمد بطحايي، وزير آموزش و پرورش ماجراي بازخواستش پس از پخش بازي پرسپوليس با تيم ژاپني در مدارس را در جمع خبرنگاران تعريف كرد. اقدامي كه در همان زمان با استقبال بسياري از دانشآموزان روبهرو شد و جو مدارس را براي يك روز عوض كرد. وزير آموزش و پرورش نگفت كه از سوي چه نهاد يا شخصي مورد مواخذه قرار گرفته است اما به نظر ميرسد تصميمات اتخاذ شده در آموزش و پرورش قرار نيست در چارچوب سيستم آموزشي حل و فصل شود. كمكم داشت موضوع پخش فوتبال در مدارس كمرنگ ميشد كه بحث ديگري، آموزش و پرورش را سر زبانها انداخت. در واقع قضيه از اين قرار است كه چندي است تصميم اين وزارتخانه براي حذف مشق شب از برخي پايههاي دوره ابتدايي هم مورد انتقادات بسيار جدي واقع شده، انتقاداتي كه اينبار از سوي حوزه علميه متوجه وزير آموزش و پرورش شده است. «شنيده ميشود امروز در مدارس تكاليف را از دانشآموزان برداشتهاند كه كار درستي نيست و نبايد دانشآموز بعد از مدرسه رها شود و بايد مغز و فكر آن با انجام تكليف مشغول شود و به كار گرفته شود. اين شيوه بر خلاف قرآن، حديث و سيره علما و بزرگان ما است و بنابراين وزير آموزش و پرورش بايد به اين مساله رسيدگي نمايد و اين نظر در مدارس برگردد و همانند سابق از دانشآموز تكليف خواسته شود.» اين بخشي از صحبتهاي آيتالله جعفر سبحاني در درس خارج اصول در مسجد اعظم قم بود كه سايت حوزه نيوز منتشر كرد. اين مرجع تقليد ميگويد: «هزاران سال است بشر تجربه كرده، اگر كسي بخواهد به درجه مراتب بالا برسد با زحمت ميتواند به آن برسد، با كار آسان انسان بالا نميرود.» در روايت خبرگزاري ايسنا از جلسه درس خارج اصول آيتالله سبحاني جمله ديگري هم آمده است: «نبايد بچهها را ننر بار آورد، با اين شيوه بچهها به جايي نميرسند؛ بايد تكليف داشته باشند و مغزشان كار كند.» چند روز قبلتر يعني 17 آذرماه هم آيتالله سيد هاشم حسيني بوشهري، دبير شوراي عالي حوزههاي علميه در ديدار «انجمن فرهنگي ناشران آموزشي كشور» گفته بود كه حذف تكليف شب به ضرر بدنه آموزش كشور است: «در جامعه آموزشي كشور افراط و تفريط گريبانگير شده است به گونهاي كه در برخي مدارس چوب و فلك در كار است و دانشآموز را از تحصيل و آموزش فراري ميدهد كه اين اقدام آنان افراط محسوب ميشود و در برخي مدارس نيز از ارايه تكليف به دانشآموزان خودداري ميشود كه نوعي تفريط است.» آيتالله حسيني بوشهري در جمع ناشران كتابهاي آموزشي گفته بود كه تدوين كتبي كه علمآموزي را براي دانشآموزان آسانتر ميكند در توسعه آموزش بسيار تأثيرگذار است و با تأكيد بر اينكه حذف تكليف منزل دانشآموزان ميتواند آسيب جدي به بدنه آموزش وارد كند، ادامه داد: «آموزش صحيح در گرو تمرين است و اگر اين تمرين حذف شود نميتوانيم انتظار داشته باشيم كه به هدف مطلوب رسيدهايم.»
موسس انتشارات گاج: حذف تكليف شب دانشآموزان را به سمت فضاي مجازي ميكشاند
در ديدار ناشران كتابهاي آموزشي با آيتالله حسيني بوشهري بود كه ابوالفضل جوكار، عضو انجمن فرهنگي ناشران آموزشي كشور هم صحبت كرد. جوكار، موسس انتشارات گاج كه احتمالا از اجراي طرح حذف مشق شب نگران و ناراحت است، يكي از بزرگترين ناشران كتابهاي كنكور و كمك آموزشي كشور به شمار ميآيد. او در اين نشست گفت: «با حذف تكليف دانشآموزان، آنان از فراگيري و آموزش دور شده و به سمت فضاي مجازي كشيده ميشوند كه آثار جبرانناپذيري را به دنبال دارد.» موسس انتشارات گاج معتقد است كه حذف تكليف منزل دانشآموزان زيانهاي جبرانناپذيري را به دنبال دارد: «اين برنامه پيش از اين در كشورهاي اروپايي امتحان شده و جواب مثبتي را نداشته است به همين دليل اجراي آن متوقف شده است.» جوكار در گزارشي كه از فعاليت ناشران آموزشي ارايه داد اعلام كرد: « سالانه ۲۵ ميليون كتاب كمك آموزشي در مقاطع مختلف به چاپ ميرسد كه در مساله توسعه عدالت آموزشي و يادگيري بسيار تأثيرگذار است. مهمترين اقدام ناشران آموزشي تأليف كتب كمك آموزشي است. اين اقدام توانسته در يادگيري بهتر مطالب آموزشي موثر واقع شود و امروز شاهد حضور دانشآموزاني كه در مناطق محروم زندگي كردهاند در بهترين دانشگاههاي كشور باشيم.» اعضاي انجمن فرهنگي ناشران آموزشي شنبه (17 آذرماه) سفر يك روزهاي به قم داشتند.
آيتالله سبحاني: «شنيده ميشود امروز در مدارس تكاليف را از دانشآموزان برداشتهاند كه كار درستي نيست و نبايد دانشآموز بعد از مدرسه رها و بايد مغز و فكر آن با انجام تكليف مشغول شود و به كار گرفته شود.»
جوكار، موسس انتشارات گاج:«با حذف تكليف دانشآموزان، آنان از فراگيري و آموزش دور شده و به سمت فضاي مجازي كشيده ميشوند كه آثار جبرانناپذيري را به دنبال دارد.»