معناي شهروندي
نيوشا طبيبي
۱- از وزارت كار و رفاه پيامكي دريافت كردهام كه در آن از علت عدم ثبت نام فرزندم پرسيده و از من توضيح خواستهاند. معناي شهروندي، ديده شدن و محاسبه شدن از سوي دولت است. يعني مردم به صورت تودهاي بيشكل نيستند كه از سوي حاكميت به هيچ گرفته شوند. حق شهروندي و برخورداري از آموزش امري مسلم است كه نميشود آن را ناديده گرفت. اين ميزان حساسيت و پيگيري در دستگاههاي دولتي امري مبارك است كه نويد فرداهاي بهتري براي ايران ميدهد. از اين دست اتفاقات خوب نبايد گذشت.
۲- بهرغم تمام مضايقي كه دنيا- ناعادلانه و ناجوانمردانه- بر كشور ما روا داشته، ايران به راه خود ميرود. در سالهاي گذشته به هر صورت و با وجود برخي سوءتدبيرها و فشارهاي داخلي و خارجي باز هم روزگار بر مردم ايران آنقدر سخت نگذشته كه بگوييم خداي ناكرده به قحطي افتادهايم يا شرايطمان مثل عراق در زمان تحريمهاست و دور از جان تكتك ايرانيان كودكانمان به گرسنگي و بيماريهاي لاعلاج افتادهاند. در همين دور و بر خودمان كشورهاي زيادي هستند كه تحمل حتي يك روز اين سختيها و توان تامين خوراك مردم خود را ندارند.
۳- آموزش در ايران در حال پوستاندازي است. وزير محترم آموزش و پرورش به درستي نقايص نظام آموزشي را مشخص كرده و رفع اين مشكلات را هدف قرار داده است. از اينها كه بگذريم، نظام آموزشي ايران با وجود برخي كم و كاستيها هنوز سالانه صدها دانشجوي نخبه كه دعوتنامه از معتبرترين دانشگاههاي جهان دارند، بيرون ميدهد.
با يك مقايسه عيني بين دانشآموزاني كه در ايران درس ميخوانند با مثلا دانشآموزي كه در كشوري ثروتمند با نظام آموزشي غربي و لشگري كه از مديران و مربيان و معلمان امريكايي و بريتانيايي دارد، تفاوت حيرتانگيزي را نشان ميدهد. بچههايي كه در ايران درس ميخوانند، آگاهيهاي اجتماعي و سياسي فوقالعادهاي دارند. سازوكار شوراهاي دانشآموزي، انتخابات، آزادي دانشآموزان در بيان مشكلات مدرسه و ايجاد امكان و فرصت سخن گفتن براي دانشآموزان، حكايت از تفاوت كيفي بين نظامهاي آموزشي ميكند.
اين نظام آموزشي با همه كم و كاستيها بر اساس فرهنگ و نياز جامعه ايران طراحي شده. طبيعي است كه اين تجربيات ممكن است گرفتاريهايي به همراه داشته باشند اما نتيجهاي كه از الان مشهود است: تربيت نسلي است كه نگاه نقادانه و زبان سخن گفتن و اعتماد به نفس لازم را دارد. اين يعني پايه گذاشتن دموكراسي حقيقي و بنيادين و فرهنگسازي.
در زمينه سواد علمي هم ميتوان با قاطعيت گفت كه ايرانيان و نظام آموزشيشان از همه همگنان ديگر كارآمدتر هستند. منتقداني كه فقط بديها و كاستيها را ميبينند، فراموش ميكنند كه متخصصان فارغالتحصيل همين نظام آموزشي چه كارهاي مهمي انجام دادهاند و تا چه ميزان دنيا خواستار به كارگيري بسياري از آنهاست.
اميد كه تلاشهاي وزير محترم براي براندازي سد مهيب كنكور و كوتاه كردن سايه سنگين آن از سر نظام آموزش و پرورش به موفقيت بينجامد تا فرزندانمان بيترس و نگراني از آن دانش بيندوزند و فردا به ميهن عزيز خدمت برسانند.
۴- بيگمان ايران عزيز در ميانه راهي است كه فردايي روشن و آيندهاي پراميد را نويد ميدهد. ما مردم اگر پاي كشورمان بايستيم و منافع زود گذر فردي را(كه ممكن است به قيمت زيان كشور و ديگر همميهنان به دست آيد) فرو گذاريم، آيندهاي درخشان براي ميهن و فرزندان خود رقم زدهايم. عادت به ديدن بديها و كژيها و نديدن خوبيها، چيزي است كه كمپين عظيم رسانهاي دشمنان ميهن به ما تحميل كردهاند. بياييد نيكيها را ببينيم و بيش از گذشته به ايران بينديشيم.