ايرانيها رنگ و اسانس ميخورند، خارجيها چاي ايراني
گروه اقتصادي| رييس سازمان چاي كه روزهاي خوبي براي برداشت و توليد چاي در سال جاري پيشبيني كرده است، ميگويد كه چاي خارجي كه نيمي از آن به ارزش حدود 200 ميليون دلار به كشور قاچاق ميشود عمدتا رنگ و اسانس است كه مردم ايران آن را با رغبت ميخرند اما چاي ايراني جزو با كيفيتترين چاي موجود در جهان است كه با قيمتهاي بالايي به كشورهاي اروپايي صادر ميشود. به گفته وي چاي سفيد ايراني كه همان برگهاي باز نشده برگ سبز چاي است به قيمت كيلويي حدود يك ميليون تومان به كشورهاي آسيايي مانند كشورهاي عربي صادر ميشود. البته قيمت و كيفيت چاي سفيد در بازار داخلي كمتر است. محمدولي روزبهان كه حدود 217 روز است به عنوان مشاور وزير جهاد كشاورزي و رييس سازمان چاي كشور منصوب شده و پيش از اين نيز مديركل سازمان تحقيقات چاي بوده به ايسنا گفت: روزگاري چاي، يكي از پردرآمدترين محصولاتي بود كه چايكاران با آن زندگيشان را تامين ميكردند اما طي سالهاي گذشته وضعيت به گونهاي شد كه بسياري از باغات چاي به باغهاي مركبات يا ويلا تبديل شد و بسياري ديگر نيز همانطور به حال خود رها شدند. رييس سازمان چاي كه ارزش سالانه توليد، واردات و مصرف چاي در كشور را حدود 600 ميليون دلار ارزيابي ميكند، ميگويد: در گذشتههاي نه چندان دور هر كيلوگرم چاي ارزشي معادل يك كيلو گرم برنج داشت و چايكاران با پنج كيلوگرم چاي ميتوانستند دستمزد كارگران خود را در فصل برداشت بدهند اما در حال حاضر هر كيلوگرم برنج حدود 7500 تومان قيمت دارد در حالي كه ارزش يك كيلوگرم برگ سبز چاي 1300 تومان است و از سوي ديگر يك كارگر 50 هزار تومان در روز دستمزد ميگيرد اما پنج كيلوگرم برگ سبز چاي حدود 7000 تومان ميشود؛ بنابراين چايكار بايد حدود 35 كيلوگرم برگ سبز را به جاي حقوق يك روز يك كارگر بدهد!البته روزبهان معتقد است طي دوسال گذشته دولت با افزايش مناسب نرخ خريد تضميني چاي و اعلام و پرداخت به موقع آن، اعطاي تسهيلات به زراعي پس از 10 سال و تشكيل صندوق چاي و عضويت بدون نياز به پرداخت پول 25 هزار و 500 چايكار در اين صندوق توانسته اميد را به چايكاران بازگرداند و امسال اگر شرايط اقليمي برخلاف سال گذشته مساعد باشد ميتوان به توليد حدود 100 هزار تني برگ سبز چاي و 22 هزار و 500 تني چاي خشك در كشور اميدوار بود.