گزارش از معاملات غير نقدي
از هر 1000 چك، 117 برگ برگشت خورد
گروه اقتصادي| آمارهاي بانك مركزي ميگويد: «تعداد چكهاي برگشتي در شهريورماه امسال نسبت به شهريور سال 1392، حدود 21 درصد و ارزش آن، 30 درصد افزايش يافته است.» اين آمار نشان ميدهد با وجود بهبود رواني فضاي كسب و كار، اما همچنان مساله تامين سرمايه درگردش به ويژه براي بنگاههاي كوچك و متوسط بسيار دشوار است. به گزارش «اعتماد»، افزايش يا كاهش چكهاي برگشتي و تغيير در حجم و ارزش مبادلات مالي غيرنقدي يكي از نشانههاي وجود رونق و ركود است.
شاخصهاي ماهانه اقتصادي بانك مركزي مويد اين نكته است كه تعداد چكهاي برگشتي در شهريورماه امسال نسبت به شهريورماه پارسال، 21 درصد افزايش يافته است. در شهريورماه امسال حدود 500 هزار برگ چك به ارزش پنج هزار و 444 ميليارد تومان برگشت خورده است؛ اين در حالي است كه در سال 1392 اين تعداد بالغ بر 413 هزار برگ چك با ارزش 4 هزار و 171 ميليارد تومان بود. در اين ميان، آمارهاي بانك مركزي در رابطه با اسناد مبادله شده، از افزايش تعداد چكهاي مبادله شده در بازار خبر ميدهد؛ به طوري كه در شهريور سال گذشته 3 ميليون و 859 هزار برگ چك به ارزش 91 هزار و 694 ميليارد تومان مبادله شده بود، اما اين تعداد با افزايش حدود 10 درصدي، نسبت به شهريورماه امسال به چهار ميليون و 256 هزار برگ چك به ارزش 109 هزار و 830 ميليارد تومان ميرسد كه از بعد ارزش ريالي حدود 20 درصد رشد نشان ميهد.
با توجه به اين آمارها، امروز محاسبات «اعتماد» نشان ميدهد در شهريورماه 1393 از هر هزار چك، 117 چك برگشت خورده است، اين در حالي است كه در شهريور سال 1392، از هر هزار چك، 107 چك برگشت ميخورد. در اين ميان، از عملكرد ضعيف بانكها در ارايه دسته چك به مشتريان، به عنوان يكي از دلايل مهم وجود آمار بالاي چكهاي برگشتي كشور نام برده ميشود، چراكه بانكها بدون توجه كافي به اعتبار مالي مشتريان، به آنها دسته چك اعطا ميكنند. در همين راستا، بانك مركزي تصميم دارد براي جلوگيري از صدور چكهاي بلامحل و افزايش واخواست چك، طرح الكترونيكي چكها يا شاپرك براي اعمال مديريت يكپارچه در اين حوزه اجرا كند.