چارسوق
خرابكاري دلالان زعفران در چين و دوبي| در شرايطي كه صادرات فلهاي زعفران طي پنج ماهه نخست امسال افزايش چشمگيري داشته و از سوي ديگر صادرات اين محصول در بستهبنديهاي خرد نيز كاهش يافته است، عضو شوراي ملي زعفران معتقد است: وضعيت كنوني ناشي از خرابكاري دلالان زعفران و افزايش قيمت طلاي سرخ است. آمارهاي موجود از صادرات زعفران نشان ميدهد صادرات 3/3 ميليون دلاري طلاي سرخ در بستهبندي كمتر از 10 گرم چيزي كمتر از پنج درصد صادرات 70 ميليون دلاري اين محصول در بستهبنديهاي 10 تا 30 گرم و بيشتر از 30 گرم است و البته اين وضعيت نسبت به همين بازه زماني در سال گذشته با تغيير چشمگيري مواجه شده است. طي پنج ماهه نخست امسال صادرات زعفران در بستهبندي 10 تا 30 گرم حدود 27 درصد از نظر وزني و ارزشي كاهش يافته و صادرات اين محصول در بستهبندي بيشتر از 30 گرم بالغ بر 97 درصد از نظر وزني و بيشتر از 124 درصد از نظر ارزشي نسبت به پنج ماهه نخست سال گذشته افزايش يافته است. علي حسيني، عضو شوراي ملي زعفران در اين زمينه گفت: قيمت زعفران نسبت به سال گذشته بيش از 40 درصد افزايش يافته و به حدود كيلويي شش تا هفت ميليون تومان و 1800 تا بيش از 2300 دلار در بازارهاي بينالمللي رسيده است. به گفته وي اين آشفتگي در بازار زعفران و افزايش صادرات فلهاي حاصل خرابكاري دلالان طلاي سرخ در
كوچه پسكوچههاي چين و دوبي است كه باعث چنين برهم ريختگي در بازار زعفران شده است.
لطف برخي كشورها در نخريدن زعفران است!
حسيني ادامه داد: برخي كشورها اگر زعفران را از ايران نخرند لطف بزرگي در حق ايران كردهاند، چرا كه آنها با خريد زعفران فلهاي و بيكيفيت و همدست شدن با برخي دلالان سودجو تنها زعفران ايراني را بدنام ميكنند و بازار اين محصول استراتژيك ايراني را برهم ميزنند اما برخي ديگر در اين ميان مانند عربستان و كشورهاي اروپايي مشتري واقعي زعفران به شمار ميروند چراكه عمدتا مشتري زعفران در بستهبنديهاي خرد محسوب ميشوند. عضو شوراي ملي زعفران معتقد است كه براي بهبود بازار زعفران و دور شدن از صادرات فلهاي زعفران كه مغاير با سياستهاي كلان كشور است بايد عزم ملي در همه دستگاههاي دولتي و تشكلهاي بخش خصوصي به وجود آيد و همه براي از ميان برداشتن دلالاني كه تنها سود مقطعي و چند شبه خود را ميبينند به ميدان بيايند.
عربستان بزرگترين خريدار طلاي سرخ به صورت خردهفروشي
البته آمارهاي گمرك هم گوياي اين وضعيت است، چرا كه در اين بازه زماني بيش از 2778 كيلوگرم در بستهبنديهاي كمتر از 10 گرم به بيش از 34 كشور جهان به ارزش سه ميليون و 347 هزار و 686 دلار معادل 13 ميليارد و 620 هزار و 641 تومان صادر شده است كه در اين ميان عربستان با خريد 1037 كيلوگرم، بزرگترين خريدار طلاي سرخ به صورت خردهفروشي و تايوان با 250 گرم خريد زعفران در بستهبنديهاي كمتر از 10 گرم در انتهاي ليست خريداران زعفران ايراني قرار دارند.