راهكار جلوگيري از فرار مغزها از نگاه محمدرضا عارف
عضو شورايعالي انقلاب فرهنگي گفت: اگر زمينه كار علمي ميان كشورهاي جهان اسلام فراهم شود ديگر ما شاهد فرار مغزها نخواهيم بود.
به گزارش اميدنامه، محمدرضا عارف اظهار كرد: در واقع، ريشه فرار مغزها بيتوجهي به شؤون و منزلت دانشمندان و نبود امكانات كاري و برخوردهاي غيرمنطقي و بروكراتيك با دانشمندان است. وي افزود: آنچه در دهه چهارم انقلاب بايد مورد توجه قرار گيرد، تبديل علم به ثروت ملي است. بنابراين تبديل علم به فناوري و حاكميت نگاه علمي بر بخشهاي مختلف خدمات وصنعت و... يك ضرورت است. عضو شوراي سياستگذاري جايزه مصطفي(ص) درباره همكاري جهان اسلام به لحاظ علمي اشاره كرد: نبايد بحث علمي را يكطرفه بدانيد. اينكه ما وضع علمي بهتري نسبت به ساير كشورهاي مسلمان داريم دليل نميشود كه بگوييم ما ميتوانيم به آنها كمك كنيم و آنها كاري از دستشان بر نميآيد. وي تاكيد كرد: اگر ما ارتباط علميمان را با دنياي اسلام بيشتر كنيم ما هم ميتوانيم از داشتههاي آنها بهره بگيريم كه حاصل آن ارتقاي علمي در دنياي اسلام خواهد شد. همچنين همافزايي، همكاري و تعامل علمي بين دانشمندان جهان اسلام قطعا به نفع همه كشورهاي اسلامي است و علاوه بر پاسخگويي به نيازها و تامين رفاه و افزايش ثروت ملي، در تقويت روابط سياسي بين كشورهاي اسلامي نيز موثر خواهد بود. رييس گروه علوم مهندسي فرهنگستان علوم به تاثير جايزه مصطفي(ص) در زمينه ارتباط با كشورهاي ديگر اشاره كرد و توضيح داد: يكي از بحثها و چالشهاي امروز ما ارتباط با دنياي اسلام است. ما معتقديم كه اگر همكاري بيشتري بين كشورهاي اسلامي در زمينههاي علمي وجود داشته باشد عليالاصول نيازهاي علمي را بهتر ميتوانيم با كمك هم تامين كنيم. كارهاي تشويقي ميتواند در توسعه اين همكاريها موثر باشد و يكي از اين كارها دادن جايزههاي علمي و معرفي برجستگان علمي دنياي اسلام است. با اين نگاه جايزه علمي مصطفي(ص) خوشبختانه با استقبال خوبي در دنياي اسلام مواجه شده است. عارف تاكيد كرد: اين جايزه محفلي براي همگرايي دانشمندان اسلام خواهد بود و دانشمندان مسلمان به واسطه همكاري در اين جايزه با يكديگر بيشتر تعامل خواهند كرد. در اساسنامه جايزه هم مطلبي مبني بر اينكه ايران بخواهد به تنهايي آن را برگزار كند و نگاه انحصاري روي آن داشته باشد، وجود ندارد. ما در تدوين اساسنامه براي سياست و جهتگيري اصرار داشتيم. بزرگان دنياي اسلام در اين جايزه حضور و مشاركت خواهند داشت. نگاه در اين جايزه نگاه به دنياي اسلام و همگرايي و همكاري با دنياي اسلام در برگزاري اين جايزه است، ما يك جايزه فرهنگي در دنياي اسلام هم داريم ولي جايزه مصطفي(ص) اولويتش فناوري و مسائل علمي است.
عضو شوراي سياستگذاري جايزه مصطفي(ص) گفت: يكي از نتايج اين جايزه هم ميتواند رشد فرهنگي باشد اما اصل موضوع، همگرايي ميان دانشمندان كشورهاي اسلامي و ارتقاي دنياي اسلام در زمينههاي علم و فناوري است. تلاش ما هم از برگزاري اين برنامه علمي اين است كه وقتي برگزيدگان را معرفي ميكنيم مجموعه جهان اسلام به اجماع آنها را قبول داشته باشند. وي با اشاره به تحريمهاي موجود در زمينههاي مختلف خاطرنشان كرد: اگر تحريمها وجود نداشت ميتوانستيم در برخي بخشها به دستاوردهاي بهتري دست يابيم. تحريم بيشتر در بخش اقتصادي و عمراني تاثير منفي گذاشت اما در بخش توليد علم اثر منفي چنداني نداشته است و با وجود تحريمها رشد علمي ما بسيار خوب بوده است.