امروز در تاريخ
پيشنهاد «بختيار» به حضرت امام خميني(ره) (1357 ش)
شاپور بختيار، نخستوزير رژيم پهلوي در نامهيي به امام خميني پيشنهاد كرد تا براي تغيير حكومت به يك رژيم جمهوري، شوراي سلطنت وقت به شوراي حكومت ملي تغيير نام دهد و سپس اين شورا، اختيارات خود را به شوراي اسلامي منتخب امام، منتقل كند. اما به سبب اينكه پذيرش طرح بختيار موجب به رسميت شناختن شوراي سلطنت بود، امام خميني آن را نپذيرفت. همچنين امام در پيامي خطاب به ملت انقلابي ايران، درباره توطئه دشمنان براي ايجاد نفاق و تفرقه در بين مردم، هشدار دادند.
درگذشت همايون خرم، آهنگساز و آخرين بازمانده مكتب ابوالحسن خان صبا (1391ش)
همايون خرم در سال 1309 در بوشهربه دنيا آمد. مادرش به دليل علاقه بسياري كه به موسيقي اصيل ايراني و همچنين دستگاه همايون داشت نام او را «همايون» گذاشت. خرم از دوران نوجواني به تشويق و حمايت مادرش به مكتب ابوالحسن خان صبا رفت و پس از چندسال درست زماني كه 14 سال بيشتر سن نداشت به عنوان جوانترين نوازنده موسيقي ايران شناخته شد. استاد همايون خرم آثار ارزشمندي چون «تو اي پري كجايي»، «غوغاي ستارگان» «رسواي زمانه» و... آهنگسازي كرده است. كتابهاي غوغاي ستارگان (خاطرات هنري همايون خرم)، رديف اول چپ كوك (آوازها، چهارمضرابها، قطعات و تعدادي از آهنگها) و رديف دوم راستكوك (شامل تعدادي از پيشدرآمدها، چهارمضرابها و رنگها) از جمله تاليفات همايون خرم است. همايون خرم از اعضاي شوراي عالي خانه موسيقي ايران بود و داراي درجه يك هنري (معادل مدرك دكترا) از شوراي ارزشيابي هنرمندان كشور داشت.
مرگ «رايْنِر ماريا ريلْكه» بزرگترين شاعر آلماني قرن بيستم (1926م)
راينر ماريا ريلْكِه، اديب شهير آلماني در چهاردهم دسامبر 1875م در پراگ پايتخت چك از پدر و مادري آلماني به دنيا آمد. او در اوايل عمر به سفرهاي متعدد رفت و از روسيه، بالكان و فرانسه ديدن كرد. ريلكه در 21 سالگي در دانشگاه مونيخ به تحصيل در رشته فلسفه و تاريخ هنر پرداخت و با شركت در جريانهاي اجتماعي و ادبي آخر قرن نوزدهم، در مجلههاي آلماني و اتريشي مقالههايى انتشار داد. وي آثاري به زبانهاي آلماني و فرانسه به نگارش درآورده است كه رباعيات، گلهاي سرخ و پنجرهها به فرانسه و دخترهاي مالت، زمزمههاي قرون و كتاب زيارت به آلماني از آن جملهاند. ماينر ماريا ريلكه سرانجام در 18 ژانويه 1926م در 51 سالگي درگذشت.
كشف جزاير «هاوايي» توسط كاپيتان «جِيمز كوك» انگليسي (1778م)
233 سال پيش در روز 18 ژانويه سال 1778 ميلادي كاپيتان جيمز كوك، دريانورد و كاشف بزرگ انگليسي در جريان سومين سفر بزرگ اكتشافي خود، جزاير هاوايي را در اقيانوس آرام كشف كرد. اما اين كشف براي او خوش يمن نبود و حدود يكسال بعد در همين منطقه كشته شد و سفرهاي اكتشافي او ناتمام ماندند.
زادروز شارل دو مونتسكيو (1689م)
شارل-لوئي دو سكوندا (به فرانسوي: Charles-Louis de Secondat) يا بارون دو مونتسكيو (به فرانسوي: Baron de Montesquieu)، يكي از متفكران سياسي فرانسه در عصر روشنگري است. او در سال ۱۶۸۹ در بوردو از شهرهاي فرانسهزاده شد. خانواده او همه از نژادگان و اشراف بودند. در رشته حقوق به دانشآموزي پرداخت و در سال ۱۷۰۸ به پيشه دادستاني سرگرم و وكيل دادگستري شد. در سال ۱۷۱۳ پس از مرگ پدرش به عنوان رايزن حقوقي مجلس برگزيده شد. به پژوهشهاي دانشي، تاريخي و حقوقي توجه ويژه داشت و چون از وضع آن زمان كشور خرسند نبود كتابي زير عنوان نامههاي ايراني بدون نام بردن پديدآورنده منتشر ساخت و چون مورد توجه واقع گشت به عضويت فرهنگستان فرانسه برگزيده شد (سال ۱۷۲۷). رفتهرفته دست از تكاپوي دادستاني كشيد و به تدوين اثر نامآور خويش، روان آيينها (روحالقوانين) پرداخت، اين كتاب با پذيرش همگاني شگرفي روبهرو شد و بعدها نيز از بنمايههاي ياد شده در آن براي گرداندن كشورها و دولتها بهره بسياري گرفته شد. مونتسكيو بر اين باور بود كه انقلاب و شورش و خونريزي كاري از پيش نميبرد و آنچه يك جامعه بدان نيازمند است قانون است. ميانهروي در سياست از ويژگيهاي برجسته مونتسكيو بود و چون روحانيان «روحالقوانين» او را بيارزش دانستند نوشتاري بر دفاع از كتاب خويش نوشت. مونتسكيو در سال ۱۷۵۵ پس از مسافرتهاي زياد به كشورهاي گوناگون جهان در پاريس درگذشت.