• 1404 چهارشنبه 18 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6087 -
  • 1404 چهارشنبه 18 تير

« اعتماد» در گفت‌وگو با فعالان سیاسی گفت و گوی رییس جمهور با کارلسون از منظر منافع ملی را بررسی می کند

پزشكيان از زبان مردم‌گفت

سعید شریعتی: 

صحبتهای پزشکیان با کارلسون  دقیقا در راستای خواسته اکثر ایرانیان بود

رضا نصری: اینکه عده‌ای در داخل  

مواضع درست رییس‌جمهور را تحریف می کنند جای تاسف و نگرانی دارد 

محمد صادق جوادی حصار:

 طرح ترور ترامپ حتما برآمده از رای و نظر مردم ایران نیست

 

مهدي بيك‌اوغلي

هر اندازه كه صحبت‌هاي رييس‌جمهور پزشكيان با تاكر كارلسون مورد اقبال اكثريت ايرانيان و استادان دانشگاهي و نخبگان قرار گرفت، طيف‌هاي راديكال و تندروي كشور را آزرد. انگار نه انگار كه كلام و منش و رفتار پزشكيان بايد در راستاي منافع ملي و خواسته اكثر ايرانيان باشد نه منافع گروهي اقليت تندرو. اما هنوز دقايقي از صحبت‌هاي رييس‌جمهور با تاكر كارلسون، نگذشته بود كه توپخانه‌هاي افراد و گروه‌هاي افراطي، شروع به شليك به سمت رييس‌جمهوري كرد كه در مصاحبه خود به جز از موضع صلح‌طلبي و تنش‌زدايي در عين اقتدار سخن نگفته بود. جرياني كه پيش از اين در جريان سفر رييس‌جمهور به جمهوري آذربايجان نيز به بهانه ديدار پزشكيان با اردوغان و علي‌اف، هشتگ عدم كفايت سياسي رييس‌جمهور را ترند كرده بودند، اين‌بار مصاحبه با كارلسون را بهانه‌اي براي نواختن رييس‌جمهور و دولتش قرار دادند. جداي از واكنش تند امير حسين ثابتي عضو جبهه پايداري كه فرياد وااسفايش را براي اين مصاحبه نيم‌ساعته به آسمان بلند كرد، روزنامه‌هاي وطن امروز، كيهان و جوان واكنش‌هايي تند به اين مصاحبه نشان دادند. حسين شريعتمداري در كنار موضوع مذاكره با امريكا، صحبت پزشكيان دراين خصوص كه ايران قصدي براي ترور نداشته و ندارد را زير سوال برد. او در يادداشت روز كيهان نوشت: «در مصاحبه فرموده‌ايد: «تا جايي كه من اطلاع دارم مراجع عليه هيچ فرد خاصي فتوا صادر نكرده‌اند. فتوايي كه منتشر شده -كه البته ارتباطي به دولت يا رهبري ندارد- فقط اعلام مي‌كند كه توهين به مذهب يا شخصيت‌هاي مذهبي، از نظر اعتقادي، محكوم و غيرقابل ‌قبول است...!» در اين خصوص بايد گفت؛ «تا جايي كه همگان اطلاع دارند»، اطلاع جنابعالي مخدوش و غير‌واقعي است. مراجع عظام تاكيد كرده‌اند كسي كه به مرجعيت و رهبر انقلاب اسلامي تعرض كند، « محارب» است. افرادي نظير ترامپ، نتانياهو و برخي ديگر از مقامات امريكا و سركردگان رژيم منحوس و كثيف صهيونيستي مشمول اين حكم هستند و مجازات آنها اعدام است.» 

حميد‌رسايي هم در كانال تلگرامي خود به مصاحبه مسعود پزشكيان واكنش توهين‌آميزی نشان داد.  هر اندازه كه تندروها و كاسبلان جنگ و تحريم نسبت به صحبت‌هاي پزشكيان برآشفتند و آن را زير سوال بردند، عموم مردم ايران، فعالان سياسي و اساتيد دانشگاهي به استقبال گفتمان رييس‌جمهور رفته و آن را بر هم زننده راهبردهاي دشمنان ارزيابي كردند. تفاوت‌هاي بنياديني كه در مواضع تندروها و عموم مردم و نخبگان در خصوص يك مصاحبه اما نشان‌دهنده فاصله بعيد مطالبات مردم با خواسته‌هاي جماعتي دارد كه در بزنگاه‌ها منافع ملي را قرباني منافع شخصي و جناحي مي‌كنند. پزشكيان اما نشان داده كه بدون توجه به حاشيه‌سازي‌هاي تندروها، در مسير مورد نظر مردم و منافع عمومي حركت مي‌كند. تلاش براي دستيابي به توافقي پايدار دقيقا در راستاي خواسته مردمي است كه در جنگ 12‌روزه كشور را از بلاياي دشمنان و فروپاشي حفظ كرده و آن را با اتحاد ملي و انسجام اجتماعي قوام بخشيدند.

سعيد شريعتي: صحبت‌هاي پزشكيان با كارلسون دقيقا در راستاي خواسته اكثر ايرانيان بود
سعيد شريعتي، فعال سياسي اصلاح‌طلب درباره انتقادات برخي رسانه‌ها و طيف‌هاي تندرو به رييس‌جمهور در گفت‌وگو با كارلسون مي‌گويد: «مسعود پزشكيان رييس‌جمهور مردم ايران است، اگر پزشكيان، رييس‌جمهور حسين شريعتمداري، كيهان و طيف‌هاي تندرو بود، بدون ترديد در راستاي تحقق خواسته‌هاي آنان حركت مي‌كرد يا اگر حسين شريعتمداري رييس‌جمهور ايران بود، مي‌شد تصور كرد كه چنين حرف‌هاي تندي را در مصاحبه با خبرنگار امريكايي بزند! اما آقاي پزشكيان رييس‌جمهور اكثر ايرانيان است و بايد مطالبات و منويات اكثريت ايرانيان را مطرح كند. مطالبه و خواسته اكثر ايرانيان هم توسعه مناسبات ارتباطي با جهان و تنش‌زدايي است. صحبت‌هاي آقاي پزشكيان به عنوان نماد و نماينده مردم ايران دقيقا در راستاي خواسته اكثر ايرانيان بود. ضمن اينكه اين صحبت‌ها دقيقا در تطابق با منافع ملي و مصالح عمومي كشور بود.»
شريعتي در پاسخ به پرسش «اعتماد» كه چرا صحبت‌هاي طيف‌ها و رسانه‌هاي تندرو در مسير مخالف منافع ملي كشور و خواسته اكثر ايرانيان است؟ مي‌گويد: «اين نوع تندروي‌ها كه كيهان و اعضاي جبهه پايداري و ساير تندروها دنبال مي‌كنند، بازي در زمين دشمن و در راستاي تحقق مطالبات اسراييل و دشمنان كشور است.كساني كه در آتش جنگ و تنش و تقابل مي‌دمند به زباني متفاوت منافع اسراييل را دنبال كرده و به دنبال تقويت مواضع رژيم صهيوني هستند. اين نوع صحبت‌ها كه ايران به دنبال ترور ترامپ است، ايران خواستار خروج از ان‌پي‌تي است و مذاكره معنايي ندارد، دقيقا همان اظهاراتي كه نتانياهو به دنبال آن است.» اين فعال سياسي در پايان درباره آغاز سال دوم فعاليت‌هاي رييس‌جمهور مي‌گويد: «در سال دوم آقاي پزشكيان بايد به دنبال اجرا و تحقق وعده‌هايش باشد. عهد پزشكيان با مردم برقرار است و امروز كه مردم در جنگ 12 روزه پاي كار آمدند و از تماميت ارضي كشور دفاع كردند، رييس‌جمهور و نظام حكمراني هم بايد نهايت تلاش خود را صورت دهند تا وعده‌هايي كه به مردم داده، محقق شود.»

محمدصادق جوادي‌حصار: طرح ترور ترامپ حتما برآمده از راي و نظر مردم ايران نيست
محمدصادق جوادي‌حصار، فعال سياسي اصلاح‌طلب و عضو حزب اعتمادملي درباره صحبت‌هاي رييس‌جمهور پزشكيان با تاكر كارلسون، مجري امريكايي و انتقادات تند طيف‌هاي راديكال از اين گفت‌وگو مي‌گويد: «رييس‌جمهور ايران به عنوان نماد جمهوريت و حافظ قانون اساسي بايد سخنش، سخن اكثريت و نظر ملت ايران باشد. اكثريت ملت ايران هرگز جنگ‌طلب نبودند و هرگز تهاجم به ديگران را برنمي‌تابند. ملت ايران، ملت صلح‌طلبي است و در طول تاريخ كمتر زماني را مي‌توان پيدا كرد كه ايرانيان بي‌دليل به كشوري حمله كرده باشند. ايرانيان همواره در جنگ‌ها از خود دفاع كرده‌اند. اينكه رييس‌جمهور در مصاحبه با كارلسون اعلام كردند ايران خواهان صلح و گفت‌وگوي سازنده با جهان (از جمله امريكا) است، گفتماني است كه از قبل هم بر آن تاكيد شده و استراتژي ناشي از راي و خواسته مردم است.»
جوادي‌حصار ادامه مي‌دهد: «رييس‌جمهور در ايام انتخابات هم مدام تاكيد مي‌كرد، من نمي‌خواهم با جهان بجنگم، من براي صلح و مذاكره و تنش‌زدايي به ميدان مي‌آيم. مردم هم به خاطر اين شعار به پزشكيان راي دادند. در ادامه هم پزشكيان بر تحقق اين گفتمان تاكيد دارد. البته اينكه رييس‌جمهور مي‌گويد ما قصد حمله به كشوري را نداريم، به اين معني نيست كه ما توان دفاع از خودمان را نداريم. اگر ايران مورد هجمه قرار بگيرد حتما از خود دفاع مي‌كند و ضرب شصت محكمي به دشمن نشان مي‌دهد. اين حرف آقاي رييس‌جمهور با كارلسون هم بود.»
او مي‌گويد: «در ايران اما عده‌اي از پاپ، كاتوليك‌تر، از رهبري ولايي‌تر و از نظام نظامي‌تر هستند. نان اين طيف‌هاي تندرو در انشقاق و تنش و تحريم و جنگ است. زماني اين طيف‌ها در جنگ 8ساله پول‌هاي هنگفت به جيب مي‌زدند و زماني هم در دوران تحريم‌ها، از مشكلات مردم كاسبي كردند امروز هم با غوغاسالاري تلاش مي‌كنند منافع خود را به قيمت از دست رفتن منافع ملي محقق كنند.طرح ترور ترامپ حتما برآمده از راي و نظر مردم ايران نيست. البته كه همه دوست داريم آقاي ترامپ به دليل نقض حقوق بشر و رفتارهاي غيرقانوني در يك محكمه صالحه محاكمه شود. هر حكمي كه اين دادگاه بدهد ما از آن استقبال مي‌كنيم. اما هيچ مصوبه و سخن قابل اعتنايي در ايران شنيده نشده كه به خاطر حمله امريكا به ايران، مردم خواستار ترور ترامپ شده باشند و به استقبال مرگ او بروند.
 حتي اگر ايران به ابرقدرت اول جهان بدل شود، باز هم فرهنگ ايراني و اسلامي به ما اجازه نمي‌دهد كه به كشوري بي‌منطق، مهاجم و آدمكش بدل شويم و به جاي دادگاه در خيابان‌ها كسي كه رييس‌جمهور يك كشور است را ترور كنيم. بايد به سمت آرامش، ثبات و دوستي حركت كنيم تا دنيا باور كند كه فرهنگ ايرانيان، ‌فرهنگ صلح و تنش‌زدايي است.»
جوادي‌حصار در پايان يادآور مي‌شود: «حرف‌هايي كه تندروها مي‌زنند بيشتر از اينكه فايده‌اي براي ايران داشته باشد، باعث بروز مشكل است و باعث شر و ضرر مي‌شود.
 ايران بيشتر از هر گزاره ديگري نيازمند آرامش، بازسازي قدرتمندانه خود است. حتي اگر ايران بخواهد به اندازه‌اي قوي شود كه ديگر ترامپ و نتانياهو جرات حمله به ايران نداشته باشند بايد افكار عمومي جهان را با خودمان همراه كنيم. بايد بگوييم كه ايران جنگ‌طلب نيست و به دنبال دوستي و همراهي با ساير ملل و كشورهاست.»
رضا نصري: اينكه عده‌اي در داخل مواضع درست رييس‌جمهور را تحريف مي‌كنند جاي تاسف و نگراني دارد
رضا نصري، تحليلگر مسائل سياست خارجي در مورد مصاحبه رييس‌جمهور با تاكر كارلسون مي‌نويسد: «با روي كار آمدن ترامپ، عملا اسراييل، لابي‌ها و دستگاه تبليغاتي آن وظيفه «روايت‌سازي» در مورد ايران را بر عهده گرفتند تا جريان موسوم به MAGA - كه قائل به عدم مداخله نظامي امريكاست - را به حاشيه برانند. در اين ميان، روايت‌سازي آنها - كه بخش عمده‌اي از آن با روانشناسي خاص ترامپ و احساس ملي‌گرايانه پايگاه اجتماعي تنظيم شده بود - حول چند محور شكل گرفت: اول) ايران قصد ترور فيزيكي ترامپ را دارد.
دوم) ايران يك كشور نامتعارف و ذاتا تهاجمي است كه در صورت دستيابي به سلاح هسته‌اي، «موجوديت» اسراييل و امريكا را به مخاطره خواهد انداخت.
سوم) اسراييل در جنگ با ايران نه‌تنها از موجوديت خود، بلكه از موجوديت «تمدن غرب» و امريكا پاسداري مي‌كند.
چهارم) شعار «مرگ بر امريكا» نشان‌دهنده عزم ايران در نابودي فيزيكي امريكاست و از اين‌رو، حمايت نظامي، تسليحاتي و مالي دولت امريكا از اسراييل - از جيب ماليات‌دهندگان - در واقع لطف به اسراييل نيست، بلكه وظيفه دولت در محافظت از مردم خودش است. برجسته شدن اين شعار در رسانه‌هاي امريكا در ماه‌هاي اخير و ماموريت پيرامون آن، دقيقا در واكنش به اعتراضات روزافزون بخشي از جامعه امريكا به هزينه‌كردن كشور براي اسراييل بوده است. پنجم) مهار برنامه هسته‌اي و موشكي ايران كافي نيست، چراكه ذات حكومت ايران با صلح و آرامش همخواني ندارد و بايد به‌ دنبال سياست «رژيم چنج» حركت كرد. ششم) مردم ايران از حكومت بيزار هستند و در صورت حمله نظامي، از مهاجم حمايت خواهند كرد و موجب سرنگوني نظام خواهند شد.»
نصري در ادامه يادآور مي‌شود: «در ماه‌هاي اخير، اسراييل و لابي‌هاي آن در امريكا موفق شدند اين روايت را به روايت غالب تبديل كنند و راه را براي ترامپ - كه در دوران انتخابات وعده صلح و پايان دادن به «جنگ‌هاي بي‌پايان» داده بود - براي مشاركت در اقدامات نظامي هموار سازند.
 در اين راستا، اقدامات و اظهارات برخي جريان‌هاي داخلي در ايران - كه عمدتا- نقش رسمي و مستقيم در سياست‌هاي كلان كشور نيز ندارند - به تقويت اين روايت‌سازي كمك كرد و گاه به تيتر يك رسانه‌هاي امريكا تبديل شد.
 در چنين بستري، دكتر پزشكيان از فرصت مصاحبه با تاكر كارلسون - كه مرجع رسانه‌اي و از حاميان جريان ضد جنگ است -استفاده كرد تا اين روايت را به چالش بكشد. تمام نكاتي كه رييس‌جمهور در اين مصاحبه مطرح كرد، واكنشي به يكي از مولفه‌هاي اين روايت‌پردازي است. 
همزماني مصاحبه با سفر نتانياهو به واشنگتن - كه اتفاقا- براي طراحي دسيسه‌هاي جديد بر مبناي همين روايت مخدوش صورت گرفته است - ضرورت پافشاري بر نقش مخرب اسراييل در فرآيند تصميم‌سازي در ايالات متحده را دوچندان مي‌كرد. تمركز بر نتانياهو در اين مصاحبه نيز - كه فردي منفور و حساسيت‌برانگيز نزد بخش قابل‌ توجهي از افكار عمومي امريكاست - در همين راستا قابل تحليل است.» اين تحليلگر مسائل سياست خارجي تاكيد مي‌كند: «برخلاف ادعاي منتقدان داخلي، اين مصاحبه بازخورد بسيار مثبتي در فضاي رسانه‌اي و شبكه‌هاي اجتماعي امريكا داشته و به هيچ عنوان حمل بر ضعف ايران نشده است.  از نخستين نشانه‌هاي تاثيرگذاري مصاحبه دكتر پزشكيان مي‌توان به مصاحبه سفير اسراييل در سازمان ملل متحد با «پيرس مورگان» اشاره كرد كه تنها دو ساعت پس از انتشار مصاحبه، جلوي دوربين شتافت تا مواضع رييس‌جمهور - و شخص او را - تخطئه كند.  اينكه در بحبوحه جنگ، عده‌اي در داخل كشور صلاح دانسته‌اند مواضع درست و حساب‌ شده رييس‌جمهور را تحريف و تخطئه كنند و براي منافع جناحي خود، شخص او را مورد حمله قرار دهند، جاي تاسف و نگراني دارد.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
تیتر خبرها
مسيردشوار دیپلماسی پزشكيان از زبان مردم‌گفت در جنگ ۱۲ روزه معترضين و منتقدين صداي واحد «ايران» سر دادند با طولاني شدن جنگ، چند بيمارستان به مجروحان جنگی اختصاص می‌یافت انعکاس فسادِ فوتبال در آینه سینما جنگ با مشکلات ساختاری سكانس‌هايي از رد خون قانوني سرشار از نقض حاكميت قانون پديده وكيل‌كشي و رسالت كانون‌هاي وكلا شام خصوصي در اتاق آبي كاخ سفيد در ستايش قدرت بازدارندگي همدلي و وطن‌دوستي سياست‌هایی که بايد بازنگري شوند تجربه‌هاي جديد حال بچه‌ها را خوب مي‌كند آكنده از تصويرهاي گريزنده عبور ترامپ از نظريه وابستگي متقابل... هم سرنوشتي به جاي ناسيوناليسم آگاهانه زيستن مجتمع مسكوني و جامعه مدني! اعتماد به نسلي جسور نيستم‌هاي دسته‌جمعي در گذر قانوني سرشار از نقض حاكميت قانون پديده وكيل‌كشي و رسالت كانون‌هاي وكلا شام خصوصي در اتاق آبي كاخ سفيد در ستايش قدرت بازدارندگي همدلي و وطن‌دوستي سياست‌هایی که بايد بازنگري شوند