• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۰ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3450 -
  • ۱۳۹۴ سه شنبه ۶ بهمن

ژنرال‌هاي منتقد در راس كميسيون‌هاي تلفيق بودجه 95 و برنامه ششم قرار گرفتند

دخل و خرج دولت زير دست منتقدان دولت

ادامه از صفحه اول
در تركيب نواب او اما هم يك اصلاح‌طلب ديده مي‌شود و هم يك اصولگراي منتقد دولت. جايي كه از يك سو محمدرضا تابش و از سوي ديگر ضرغام صادقي با راي نمايندگان به عنوان نواب اول و دوم انتخاب شدند. اين اتفاق در انتخاب دبيران كميسيون هم تكرار شد تا عليرضا نوري با گرايش اصلاح‌طلبي و حسينعلي حاجي دليگاني از نزديكان جبهه پايداري به عنوان دو دبير كميسيون انتخاب شوند. سخنگويي اين مجموعه هم به نماينده‌اي رسيد كه از همان طيف تعيين‌كننده «خاكستري» مجلس است؛ محمد مهدي مفتح.
تغيير بازي به وضعيت سابق
اين تركيب اما مي‌تواند نشاني از برخي تغييرات سياسي معنادار در مجلس باشد. سال 93 و در نخستين انتخابات كميسيون‌هاي تخصصي مجلس بعد از روي كار آمدن دولت يازدهم اتفاقاتي در بهارستان افتاد كه براي خيلي‌ها حتي تعجب‌آور بود. آن روزها رياست كميسيون برنامه و بودجه مجلس در اوج ناباوري در مجلسي كه سراسر اصولگرا است به يك چهره تماما اصلاح‌طلب رسيد. غلامرضا تاجگردون توانست مصباحي مقدم را كه شش سال بر اين صندلي تكيه زده بود، كنار بزند و به تنها اصلاح‌طلبي تبديل شود كه از مجلس هفتم تاكنون در راس يك كميسيون تخصصي حضور پيدا كرده است. آن هم نه يك كميسيون عادي بلكه كميسيوني كه معمولا مهم‌ترين تصميمات مجلس را در طول سال مي‌گيرد و در اكثر موارد قانون‌گذاري حاضر است. همان زمان در كميسيون انرژي هم تحولي مشابه رخ داد؛ مسعود ميركاظمي به عنوان يك منتقد تمام قد دولت كنار رفت تا علي مروي از حاميان دولت به جاي وزير سابق محمود احمدي‌نژاد بر كرسي رياست كميسيون انرژي تكيه بزند. تعبير آن روزها اين بود كه مجلس صداي اعتدال را شنيده است و اين تغييرات نشانه‌اي از همين واقعيت است. اما اكنون در فاصله كمتر از دو سال از آن انتخابات دورن پارلماني دوباره ورق برگشته است. بازي لوايح دولت به دست منتقدان دولت افتاده است.
ورق به نفع چه كسي برگشت؟
بازي دو كميسيون تلفيق بودجه و برنامه ششم دو برنده بزرگ داشت؛ الياس نادران و غلامرضا مصباحي مقدم. دو چهره‌اي كه سال گذشته در همين روزها حتي براي عضويت عادي در كميسيون تلفيق بودجه سال جاري نيز نتوانسته‌ بودند راي نمايندگان را كسب كنند. نادران چهار سال تمام در مجلس نهم كوشيد تا به كرسي رفيع‌تر از كرسي عادي نمايندگي برسد. چهار بار حضور او در رقابت براي نايب‌رييسي مجلس با ناكامي مواجه شده بود. او وقتي سال گذشته حتي نتوانست وارد تركيب كميسيون تلفيق بودجه شود تنها شاهد بود كه چطور يك اصلاح‌طلب در راس مهم‌ترين مجموعه اقتصادي مجلس اصولگرا نشسته و تصميم مي‌گيرد. حالا نادران جبران كرده است، در مقابل چشمان همان رييس اصلاح‌طلب. او در حضور غلامرضا تاجگردون، رييس كميسيون برنامه و بودجه توانست به رياست كميسيون تلفيق بودجه برسد تا بعد از پيروزي در انتخابات مجلس نهم، يك پيروزي در داخل همين مجلس وارد كارنامه‌اش شود. غلامرضا مصباحي‌مقدم هم تقريبا دو سال گذشته را در همين فضا گذراند. تلخكامي بزرگ او كنار رفتن از رياست كميسيون برنامه و بودجه بود. كسي كه سال‌ها رياست كميسيون تلفيق بودجه را در بهارستان به عهده داشت، مانند نادران و برخي ديگر از اقتصاددانان اصولگرا، سال گذشته نتوانست حتي وارد تركيب اين مجموعه شود. او حالا در مقام كسي كه هر چند منتقد تمام عيار دولت نيست، اما انتقادات زيادي به برنامه‌هاي اقتصادي دولت دارد به رياست كميسيون تلفيق برنامه ششم رسيده است. ورقي كه در مجلس برگشته است مي‌تواند بيش از هر چيز براي علي لاريجاني معنادار باشد. آنها كه حالا در مجلس تحت رياست او بر دو كميسيون تلفيق برنامه ششم و بودجه سال 95 مسلط شده‌اند در واقع رقباي او در اردوگاه اصولگرايي هستند. اردوگاهي كه لاريجاني از آن اعلام استقلال كرده اما هنوز چشم به سبد راي آن دارد. در ضلع ديگري هم از اين بازي دولتي قرار دارد كه مي‌تواند به شكلي جدي‌تر تركيب ناهمسوي يك مجلس در قبال خود را نه براي مجلس دهم، بلكه در همين جريان بررسي لوايح بودجه 95 و برنامه ششم بيازمايد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون