ضد و نقيضها درباره رفع فيلتر تلگرام
يك سالي ميشود كه بحث فيلترينگ، بحث داغ مسوولان موافق و مخالفش است. بعد از اينكه زمزمههاي فيلترينگ تلگرام شروع شد، مسوولان به دو دسته موافق و مخالف فيلترينگ تقسيم شدند و موضوع فيلترينگ به طور مداوم مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت. در نهايت هم زور مخالفان فيلترينگ نچربيد و تلگرام فيلتر شد. البته كه فيلترينگ تلگرام موفق نبود و مردمي كه از آن استفاده ميكردند، همچنان تلگرام را به عنوان پيامرسان محبوبشان انتخاب كردند و به قول خيليها پروژه فيلترينگ تلگرام شكست خورد اما مساله فيلترينگ تمام نشد و مسوولان پاي اينستاگرام را هم به موضوع فيلترينگ باز كردند. الان چند ماهي است كه برخي مسوولان درباره لزوم فيلترينگ اينستاگرام و آسيبهاي ناشي از حضور مردم در اين شبكه اجتماعي صحبت ميكنند. اما مخالفان فيلترينگ در اين ميانه هم دست از تلاش براي رفع فيلتر تلگرام و حتي توييتر و فيسبوك برنداشتند و همواره با بيان اينكه نبايد فضاي مجازي را براي دشمنان خالي بگذاريم از رفع فيلتر حرف زدهاند. حتي حضور اكثر مسوولان كشوري در توييتر و تلگرام و سخنان مقام معظم رهبري كه گفته بودند «جوانان با هوشمندي، فضاي مجازي را به ابزاري براي زدن در دهان دشمن تبديل كنند» اما هنوز هم بعضي از مسوولان بر طبل فيلترينگ ميكوبند. در مقابل مسوولان بسياري هم هستند كه دست از تلاش براي رفع فيلتر و كاهش آسيبهاي ناشي از فيلترينگ برنميدارند و همين امر باعث شده هر روز اخبار ضد و نقيضي در راستاي فيلترينگ يك شبكه اجتماعي جديد يا رفع فيلتر پيامرسانها يا شبكههاي اجتماعي مانند توييتر، فيسبوك و يوتيوب منتشر شود.
روز گذشته محمدجواد كوليوند، نماينده مردم كرج، فرديس، اشتهارد و آسارا از احتمال رفع فيلتر تلگرام خبر داد. او با اشاره به مباحثي كه اين روزها در خصوص محدوديت فضاي مجازي مطرح شده است، توضيح داد: «در موضوع فيلترينگ تلگرام در كشور تلاش كرديم، پايهاي را براي پيامرسانهاي داخلي ايجاد كنيم. در ابتدا اين موضوع به مسخره گرفته شد اما بالاخره از جايي بايد شروع كرد. در اين مدت كارهاي خوبي براي ايجاد اين بستر انجام شده و اگر اين اتفاق رخ دهد بعد ميتوان تلگرام را رفع فيلتر كرد تا هر كسي براي استفاده از پيامرسان داخلي و خارجي حق انتخاب داشته باشد.»
كوليوند ادامه داد: «در حال حاضر صحبتهايي از رفع فيلتر تلگرام مطرح شده است اما مطمئنا شوراي عالي فضاي مجازي براي اين موضوع شروطي خواهد گذاشت.»
اما ساعاتي بعد از اين اظهارنظر كوليوند، جواد جاويدنيا، دبير كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه رفع فيلتر تلگرام را منتفي دانست. او در واكنش به اظهارنظر كوليوند مبني بر اينكه «صحبتهايي از رفع فيلتر تلگرام است» گفت: «تلگرام با دستور قضايي فيلتر شده و هيچ مرجعي هم جز دستگاه قضايي حق اظهارنظر در خصوص رفع فيلتر آن را ندارد.»
معاون دادستان كل كشور ادامه داد: «تاكنون مطلبي در دبيرخانه كارگروه نسبت به رفع فيلتر تلگرام مطرح نشده و اساسا رفع فيلتر تلگرام منتفي است. كماكان هر گونه فعاليت دستگاههاي دولتي در تلگرام و نيز هر گونه ارايه خدمات درگاههاي پرداخت اينترنتي در تلگرام و در پوستههاي فارسي آن اعم از هاتگرام وطلاگرام غيرقانوني است و با آن برخورد قانوني خواهد شد.»
به گفته جاويدنيا، طبق مصوبات شوراي عالي فضاي مجازي، مجوزي با الزاماتي كه در مصوبات شورا پيشبيني شده توسط وزارت ارتباطات براي تلگرام صادر نشده است.
با وجود اينكه هرازگاهي برخي مسوولان اميد مردم را براي پايان پروژه فيلترينگ نااميد ميكنند، اما هستند مسوولاني كه معتقدند نميتوان جلوي مردم را براي استفاده از تكنولوژي و فضاي مجازي گرفت. محمد قمي، عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در اين باره گفت: «چه بخواهيم چه نخواهيم امروز در جامعه جهاني ابزار ارتباطي مانند تلفن، تلفن همراه و ساير وسايل ارتباطي در حوزه فضاي مجازي فعاليت چشمگيري دارند، يك روزي ميگفتند ويديو ممنوع است ولي ما حريف تكنولوژي نميشويم ولي ميتوانيم از اين حوزه به خوبي استفاده كنيم و به آن جهت دهيم؛ از فضاي مجازي هم ميتوانيم در سازندگي استفاده كنيم، بايد حضور جوانان را در اين حوزه جهت دهيم كه با هدف سازندگي و مهار كردن تهاجمات به كشور فعاليت كنند. استفاده مطلوب از فضاي مجازي و حضور جوانان در اين حوزه كاملا ضروري است، البته در اين حوزه هم بايد آموزشهايي تعريف شود كه خطرات اين فضا براي نسل جوان تبيين شود.»
اين دسته از مسوولان اميدوارند هزينهاي كه براي فيلترينگ ميشود، به آموزش افراد در استفاده درست از فضاي مجازي اختصاص داده شود و به جاي اينكه با فيلترينگ راه دسترسي به مخاطرات فضاي مجازي روز به روز بيشتر از قبل براي مردم باز شود، با اين آموزش ميدان را براي جوانان هوشمند باز گذاشت تا بتوان از موقعيت فضاي مجازي براي پيشبرد اهداف كشور استفاده كرد.