ايران از قطر جلو افتاد
خبر خوش وزير نفت
برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي كه بين ايران و قطر مشترك است، از سال ۱۳۸۰ در هر دو كشور آغاز شد و تا شش سال بعد همتراز بود، اما پس از آن به مدت هشت سال قطر در برداشت گاز از بزرگترين ميدان گازي جهان از ايران پيشي گرفت و در حالي كه ظرفيت توليد گاز قطر در ميدان پارس جنوبي در آن هشت سال، به ۶۰۰ ميليون مترمكعب رسيد، ظرفيت توليد ايران ۲۸۵ ميليون مترمكعب در روز بود. طبق آخرين گفته وزير نفت، ايران از قطر در پارس جنوبي پيشي گرفته است.
ميدان گازي پارس جنوبي يكي از بزرگترين منابع گازي جهان است كه برروي خط مرزي مشترك ايران و قطر در خليج فارس و به فاصله ۱۰۰ كيلومتري ساحل جنوبي ايران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستين چاه اكتشافي در اين ميدان و براساس نتايج حاصل از لرزهنگاري، وجود گاز مورد تاييد قرار گرفت. وسعت اين ميدان ۹۷۰۰ كيلومترمربع بوده كه بخش متعلق به ايران ۳۷۰۰ كيلومتر است. براساس آخرين برآوردهاي انجام شده، ذخيره درجاي اين بخش، حدود ۱۴.۲ تريليون مترمكعب و همچنين داراي ذخيرهاي بالغ بر ۱۹ ميليارد بشكه ميعانات گازي است. با توجه به وسعت اين ميدان توسعه آن در فازهاي مختلف مطابق با برنامههاي پنج ساله توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ايران و با هدف تامين تقاضاي روبه رشد گاز طبيعي، اعم از مصارف داخلي در كشور و تزريق آن به ميادين نفتي بهمنظور صيانت از مخازن و همچنين صادرات گاز در دستور كار وزارت نفت قرار گرفته است. توليد گاز طبيعي از ميدان گازي پارس جنوبي، از سال ۱۳۸۰ با توليد حدود دو ميليون مترمكعب در روز آغاز شده كه درنتيجه بهرهبرداري از فازهاي اين ميدان، ميزان توليد گاز غني ايران از اين ميدان مشترك، در حال حاضر طبق آخرين گفتههاي بيژن زنگنه، از كشور قطر پيشي گرفته است.
زنگنه در آيين رسمي بهرهبرداري از خط انتقال گاز كهنوج – جيرفت اظهار كرد كه در دولت يازدهم و دوازدهم، معادل ۱۴ فاز استاندارد پارس جنوبي عملياتي شده است و مقدار برداشت گاز از اين ميدان مشترك از رقم روزانه ۲۸۰ ميليون مترمكعب در پايان سال ۱۳۹۱ به رقم كنوني حدود ۶۰۰ ميليون مترمكعب در روز رسيده كه اين به معناي پيشي گرفتن از كشور قطر است. تكميل و افتتاح فازهاي ۱۵ و ۱۶ ميدان گازي پارس جنوبي، با بيش از ۷۰ درصد سهم ساخت داخل در اجراي اين پروژه است كه اين رقم تاكنون بالاترين ميزان سهم ساخت داخل در اجراي پروژههاي ميدان گازي پارس جنوبي به شمار ميرود. بهرهبرداري از فاز ۱۲ پارس جنوبي از لحاظ ظرفيت پالايش گاز طبيعي بزرگترين طرح توسعه اين ميدان است. در اجراي طرح مذكور ۶۷ درصد ارزشي كار توسط ظرفيتهاي ايراني به انجام رسيده است. همچنين توليد نفت خام از لايه نفتي ميدان پارس جنوبي، در سالهاي اخير آغاز شده است.