ساز عبادي، فرهنگ ايراني
كيوان ساكت
17 اسفندماه سالروز درگذشت استاد برجسته موسيقي ايران است؛ هنرمندي كه با نواي ساز خود روح تازهاي در شيوه نواختن سهتار دميد. استاد احمد عبادي يكي از چهرههاي شاخص و سرشناس هنر موسيقي ايراني بود. فرزند ميرزا عبدالله كه خود از استادان پيشين موسيقي ايراني بود و معروف است كه رديف موسيقي ايراني را همين ميرزا عبدالله به شيوه كنوني درآورد و از نوازندگان بنام تار و سهتار بود. استاد احمد عبادي كسي بود كه تحولي بنيادين و ماندگار در هنر نوازندگي- سهتار- اين ساز زيباي ايراني به وجود آورد. هر چند كه امروز استاد احمد عبادي را در زمره نوازندگان پيشكسوت و قديمي به شمار ميآورند و نام او در ميان نسل جوان چندان آشنا و معروف نيست، اما بحق ميتوان استاد احمد عبادي را يكي از نوازندگان متجدد و نوگرا قلمداد كرد. چه در زمينه نوازندگي ساز سهتار و چه در زمينه آهنگسازي؛ به ويژه در آهنگسازي براي سهتار و آهنگهايي كه مخصوص اين ساز زيبا نوشته و اجرا ميشود.
استاد احمد عبادي جزو اندك نوازندگاني است كه نواي سازش سالهاست آرامش خوش دلهاي خسته مردمان اين سرزمين است. اهالي موسيقي سنتي و مخاطبان خاص اين موسيقي شيفته شنيدن نواي ساز او هستند و به استاد عبادي ارادت ويژهاي دارند. غير از ويژگيهاي زيباي اخلاقي استاد عبادي كه بنده سعادت ديدار ايشان را از نزديك داشتم و شاهد آن بودم و هم اينكه از دوستان ايشان شنيدم، اين اقبال كمي نيست كه موسيقي و نغمهها و نواختههاي يك هنرمند بتواند بيش از شش يا هفت دهه مورد اقبال عمومي قرار گيرد و نواي روحبخش مردمان اين سرزمين شود.
عبادي از نسلي ميآيد كه موسيقي ايراني وامدار هنرمندان آن نسل است؛ نسلي كه احمد عباديها، فرهنگ شريفها، جليل شهنازها، حسن ناهيدها و لطفالله مجدها و .... را در دامان خودش پروراند. اميدوارم كه مردم فرهيخته و علاقهمند به فرهنگ و خنياي ايراني بيش از پيش با ساز اين مرد بزرگ آشنا بشوند تا به درستي دريابند آنگاه كه موسيقي ايراني از ذهن و پنجه يك هنرمند راستين تراوش كند، ميتواند چه تاثيري بر روح و روان مردم هنردوست اين سرزمين داشته باشد، موسيقي ايراني گنجينهاي گرانبها است. روحش شاد و يادش گرامي.