• 1404 يکشنبه 15 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4322 -
  • 1397 سه‌شنبه 14 اسفند

هميشه باش

محسن آزموده

چندي است دوست و هم‎فكر قديمي دكتر هادي خانيكي، دكتر مقصود فراستخواه، تعبير گويا و كارآمد «كنشگران مرزي» را براي توصيف و فهم برخي فعالان عرصه روشنفكري و سياست و فرهنگ ايران ارايه كرده است. كنشگران مرزي به بيان دكتر فراستخواه، افرادي هستند كه «در مرز ميان جامعه و دولت تردد مي‌كنند؛ به عبارتي گاهي در حواشي و گاهي در نزديكي مركز قدرت هستند، ولي به دليل تحصيلات، سبك زندگي، روحيات خاص و تفاوت‌هاي فردي و تربيت و منافع و حرفه، به گونه‎اي هستند كه با اينكه در دولت يا در حاشيه آن حضور دارند، اما در متن جامعه ونهاد‌هاي واسط نيز حاضرند و به جامعه بي توجه نيستند، صداي جامعه را مي‌شنوند، مطالبات اجتماعي را مي‌فهمند و درك ملي دارند».

بدون هرگونه اغراق و بي‎هيچ شك و ترديدي، هادي خانيكي، مصداق تام و تمام اين تعريف از «كنشگران مرزي» است. خانيكي يك چهره شناخته شده دانشگاهي در حوزه علوم ارتباطات است. در كنار حسن نمكدوست و يونس شكرخواه و مهدي فرقاني و ده‎ها استاد برجسته و نام‌آشناي ديگر از شاگردان برجسته «پدر علم ارتباطات» ايران، پروفسور معتمدنژاد است و آثار دانشگاهي ارزشمندي در اين حوزه دارد، هم‎زمان يك فعال سياسي جدي و به اصطلاح «پا كار» و از چهره‎هاي علمي مطرح اصلاح‎طلبان نيز هست. در دوره رياست‌جمهوري سيد محمد خاتمي، مشاور او در امور رسانه و مطبوعات و سپس در امور فرهنگي بود، عضو حزب مشاركت و عضو حزب اتحاد ملت ايران نيز هست و از اينكه «سياسي» تلقي شود، ابايي ندارد. اما در كنار اين دو چهره، آنچه خانيكي را براي عموم فعالان سياسي و اجتماعي ايران شهره ساخته، حضور فعالانه و پيگيرش در حوزه عمومي در مقام يك روشنفكر كنشگر است؛ روشنفكري كه نه فقط در رسانه‎ها و مطبوعات حضور دارد، بلكه در مراسم و همايش‎ها و نشست‎ها و گردهم‌آيي‎هاي عمومي حاضر مي‎شود و در كنار مردم مي‎ايستد. از اين منظر خانيكي، دانشگاهي-روشنفكر- سياستمداري است كه در مرز ميان سه ميدان ايستاده است: دانشگاه، جامعه و سياست.

اين حضور جدي و موثر به خصوص براي ما روزنامه‌نگاران بسيار ارزشمند و مغتنم است. اهميت اين موضوع را بيش از هر كسي اهالي رسانه درك مي‌كنند؛ يعني كساني كه به اقتضاي شغل و حرفه‌شان روزانه با اين هر سه حوزه سر و كار دارند و ناگزيرند از مراجعه به افراد و چهره‎هايي كه دستي بر آتش اين سه ساحت دارند. چرا كه كم نيستند دانشگاهيان باسوادي كه به هر دليلي از محافظه‌كاري و ترس گرفته تا برج‎عاج‎نشيني و خودبرتربيني، از حضور در فضاي عمومي ابا دارند، يا سياستمداران جاه طلبي كه متاسفانه بهره‎اي از دانش و بينش دانشگاهي ندارند و اظهارنظرهاي‌شان خالي از تعمق و تامل است. بگذريم از دانشگاهياني كه به «خدمتكاران» قدرت بدل مي‌شوند و تعهدي نسبت به جامعه احساس نمي‎كنند، يا فعالان عرصه عمومي كه سواد درست و حسابي ندارند و بدون بينش عمل مي‎كنند. حساب روشنفكراني هم كه مرزبندي خود را با قدرت حفظ مي‎كنند و همواره منتقد يا ناظر باقي مي‎مانند، بايد جدا و تاكيد كرد كه بدون شك حضور اين گروه نيز ضروري و حياتي است.

خانيكي با تاكيد موكدي كه همواره بر ايده گفت‎وگو دارد، به آشتي و نزديك شدن فضاها اعتقاد دارد و در مقام يك كنشگر مرزي، حضوري همواره در عرصه علم و اجتماع و سياست دارد. بزرگداشت او در كتابخانه ملي درواقع اداي احترام به انسان‎هاي اهل گفت‎وگو و فعالي است كه در سياه‎ترين شب‎ها نور اميد را مي‎بينند و اطرافيان فسرده و خموده را به آن فرا مي‎خوانند.

*اشاره به عنوان فيلم مستند «تو ديگر نيستي» كه قرار است امشب در «شب هادي خانيكي» در كتابخانه ملي به نمايش درآيد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون