«عاشق كيست» اثر امير پورخلجي با صداي شهرام ناظري
چون من همه معشوق شدم عاشق كيست؟
محمدجواد صحافي
نام شهرام ناظري در ميان اهالي هنر بر هيچ كس پوشيده نيست. او بخشي از اعتبار و آبروي موسيقي ايران است كه خود با تلاشهاي شبانهروزياش توانسته به اين مهم دست يابد. هماكنون ناظري ميليونها طرفدار در ايران دارد و صدايش حتي دايره جغرافيايي ايران را هم در نورديده است. فعاليتهاي مداوم شهرام ناظري روي اشعار مولانا، اين شاعر بزرگ را بيش از گذشته به جهانيان شناساند. با اين حال او همواره در كنار اجراي موسيقي روي اشعار مولانا، نگاهي نيز بر اشعار سايرين داشته و در اين راه با آهنگسازان جوان بسياري نيز همكاري كرده است كه نتيجهاي مثبت نيز به همراه داشته است؛ فردوسي و ابوسعيد ابوالخير از جمله اين شاعران هستند كه در آلبومهاي اخير توجه ويژهاي به آنها شده است. آلبوم پيشنهادي اين هفته از ويترين موسيقي ايراني نيز اثري است با عنوان «عاشق كيست» كه امير پورخلجي، آهنگساز جوان موسيقي، به مناسب هزاره ابوسعيد ابوالخير در فضاي اركسترال و با همراهي اركستر سمفوني مترو پوليتن پراگ در استوديو موسيقي تلويزيون دولتي چك ضبط و اجرا كرده است. اين آلبوم داراي 13 قطعه موسيقي است كه 17 شعر از دوبيتيهاي ابوسعيد ابوالخير با صداي ناظري به مخاطبان عرضه شده است. يكي از نقاط قوت اين آلبوم را ميتوان حضور محمدرضا شفيعيكدكني در مقام مشاور ادبي دانست كه باعث شده خواننده، اشعار را به بهترين شكل ممكن و با درستي تمام به مخاطب خويش عرضه كند.
ناظري اما تجربه اجرا در چنين فضايي را در آلبومهاي پيشين خود نيز داشته است، او در آلبوم «يادگار دوست» كه به آهنگسازي كامبيز روشنروان در سال 1363 و به مناسبت هشتصدمين سالگرد مولانا منتشر شد، دوبيتيهاي مولانا را در فضاي موسيقي اركسترال اجرا كرد با اين تفاوت كه در «يادگار دوست» جداي از صداي ناظري، عبدالله آقازاده نيز به عنوان گوينده، برخي دوبيتيهاي مولانا را دكلمه ميكند. در مقابل در آلبوم «عاشق كيست» موسيقي و كلام هر دو به يك اندازه درخلق اثر نقش داشتهاند كه ميتوان اينطور برداشت كرد كه آهنگساز تمام تلاش خود را براي حضور بيشتر شعر در كنار موسيقي انجام داده است.
اين نكته نيز قابل ذكر است كه شهرام ناظري، در برخي آلبومهاي قبلي خود همچون «چشم به راه»، «حيراني» و «لوليان» اشعار ابوسعيد ابوالخير را اجرا كرده است. با اين تفاسير و گذشته از سابقه خواننده اثر در موسيقي ايراني، ميتوان انتخاب شهرام ناظري توسط آهنگساز را براي اجرا در اين آلبوم، انتخابي هوشمندانه و دقيق دانست. او كه پيشتر در آلبومهايش ثابت كرده بهترين گزينه براي خوانش اشعار عرفاني است، توانسته در «عاشق كيست» اشعار عميق و عارفانه اين شاعر نامدار را به بهترين شكل ممكن اجرا كند. اجراي دقيق ناظري و آهنگسازي مثالزدني پورخلجي به اندازهاي است كه ميتواند شنونده را در درك درست شعر ياري
رساند.
به هر روي اگر اهل شنيدن موسيقي ايراني هستيد، پيشنهاد ميشود اين آلبوم را كه دي ماه سال 1396 وارد بازار موسيقي شد، تهيه كنيد و از شنيدن آن لذت ببريد.