سقوط آزاد مصرف شير در كشور
سرانه مصرف شير در 10 سال گذشته 12 درصد كاهش يافت. به گزارش خبرنگار «اعتماد» در حالي كه در روزهاي اخير مصرف لبنيات در ايران كاهش قابل توجهي داشته است و اين امر به تخفيف برخي اقلام لبني در بازار منجر شده است. افزايش قيمت لبنيات در سالهاي اخير سبب شده است سهم اين ماده غذايي از سبد خانوار كاهش يابد و اين امر ميتواند سلامت مردم در آينده را تهديد كند. جنجالهاي برپا شده بر سر استفاده از روغن پالم در صنايع لبني در سال جاري به كاهش مجدد مصرف لبنيات در بازار منجر شد. بر اساس آخرين آمارهاي ارايه شده از سوي بانك مركزي كاهش مصرف لبنيات در 10 سال گذشته محسوس بوده است بهطوري كه مصرف لبنيات از 211 كيلوگرم براي هر خانوار به حدود 138 كيلوگرم رسيده است. با توجه به بعد خانوار در سالهاي اخير و كم شدن تعداد نفرات خانوار سرانه مصرف شير هر نفر از 51كيلوگرم در سال 1383 به 39 كيلوگرم در سال 1392 رسيده است. كاهش مصرف شير در ايران در حالي رخ داده است كه سرانه مصرف لبنيات ايران يك سوم استانداردهاي بينالمللي است و به موجب برنامهريزيهاي صورت گرفته و اهداف پيشبيني شده در قانون برنامه پنجم توسعه مقرر بود سرانه مصرف در كشور افزايش يابد. براساس اين گزارش، كاهش مصرف شير بلافاصله پس از اجراي قانون هدفمندي يارانهها در كشور محسوس بود. در سال 1390 كاهش قابل توجهي در مصرف انرژي در كشور اتفاق افتاد. نمودار زير سرانه مصرف شير در كشور را در فاصله سالهاي 1383 تا 1390 نشان ميدهد. بسياري از كارشناسان معتقدند حجم مصرف شير در كشور ميتواند سبب بروز بيماريهاي ناشي از كمبود كلسيم و... شود، از اين رو سياستگذاريها بر افزايش مصرف لبنيات بايد استوار شود. از سوي ديگر بسياري از توليدكنندگان لبني بر اين اعتقادند كه قيمتها مانع از تامين سود خواهد شد از اين رو مشكلاتي متوجه صنعت لبنيات ايران است.