• 1404 سه‌شنبه 17 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6076 -
  • 1404 سه‌شنبه 3 تير

گزارشی از دیدار وزیر راه و شهرسازی از مشهد دانشمندان شهید هسته‌ای

از آوارهاي برجاي مانده تا مردمان ايستاده با بغض

نستری  همنام

«سه طبقه تخريب شده از ميانه يك برج 15 طبقه»، «طبقات فوقاني تخريب شده از ساختماني چهار پنج طبقه» و «يك ساختمان فروريخته در ميانه دو ساختمان شش طبقه تخريب شده ديگر» در محله‎هاي ستارخان و بلوار فرحزادي. اينها محل زندگي سه تن از دانشمندان هسته‎اي كشورمان بودند كه حداقل آسيب ساختمان‎هاي مجاورشان، فروريختن شيشه‎هاست اما بعضا از موج انفجار ديوارهايشان شكاف‎هاي عميق برداشته، درهايشان كنده شده، ايوان‏هايشان فروريخته و فاقد امكان سكونتند.

تا 10 روز پيش كمتر كسي باورش مي‎شد كه رييس دانشگاه آزاد اسلامي با آن همه دانشجو؛ ساكن محله‌اي قديمي با بافتي 50-40 ساله باشد. يا رييس دانشكده مهندسي هسته‌اي دانشگاه شهيد بهشتي كه دانش‌آموخته مسكو با تخصص راكتور بوده، در خانه‌اي 120-100 متري در محله‌اي متوسط از پايتخت زندگي مي‎كرده. يا استاد تمامي كه او هم تجربه رياست دانشكده مهندسي هسته‌اي دانشگاه شهيد بهشتي را داشته و مقالاتش در زمينه بتن سنگين و مقاومت مكانيكي در سطح جهاني شناخته شده بود؛ ساكن خانه‌اي معمولي بود كه شايد در برابر زلزله هم مقاوم نبود چه برسد به بمب‎هاي اسراييلي. شهيدان محمدمهدي طهرانچي، عبدالحميد مينوچهر و احمدرضا ذوالفقاري با اين تراز علمي در هر جاي دنيا مي‎توانستند زندگي مرفهي داشته باشند اما در ايران چنان ساده زيست بودند كه همسايگانشان بعضا بعد از شهادتشان آنها را به عنوان «دانشمند هسته‌اي» شناختند. همسايه‎هايي كه عموما ناگزير از ترك خانه‎هايشان شده‎اند؛ اما چند نفري از آنها هنوز در خانه‎هايي كه ايمني‎شان محل ترديد است؛ باقي مانده‎اند. مثل همان پيرزني كه شيشه‎هاي خانه‌اش به كلي فروريخته و همسايه‎ها برايش نايلون چسبانده‎اند. او كه به تنهايي و دور از فرزندان مهاجرت كرده‎اش زندگي مي‌كند؛ غروب شنبه 31 خرداد در هشتمين روز از جنگ تحميلي رژيم صهيوني عليه كشورمان با واكر در مقابل خانه‎اش كه طبقه اول از يك ساختمان نيمه مخروبه است، ايستاده بود كه متوجه حضور سرزده فرزانه، وزير راه و شهرسازي شد كه از مناطق تخريب شده و نيازمند بازسازي بازديد مي‎كرد. حجم آوارهاي به‌جا مانده از يكسو و پيام‌هاي شعارنويسي شده مردم همچون «جانم فداي ايران» روي ديوارهاي تخريب شده از سوي ديگر؛ سبب شد تا نخستين كلام وزير در مواجهه با گشاده‌رويي پيرزن كه از او دعوت كرد به خانه‎اش برود؛ اين باشد: «شرمنده‌ام»! پاسخ اما شنيدني‌تر بود. «تو چرا شرمنده باشي؟ اسراييل بايد شرمنده باشد! ما هشت سال در برابر عراق مقاومت كرديم و خم به ابرو نياورديم؛ اين روزها را هم مي‌گذرانيم.»  دقايقي ميزبان وزير بود؛ عكس نوه‎هايش را نشان مي‎داد و به روزهايي اميد داشت كه ايران دوباره ساخته خواهد شد و نوه‌هاي او دوباره به ايران خواهند آمد. خانم ميانسال ديگري كه از بازنشستگان آموزش و پرورش بود و با همسرش در كانكسي در همان محله تخريب شده زندگي مي‎كرد هم به گرمي تنها وزير زن كابينه را در آغوش گرفت. مي‌گفت هنوز موج انفجار در گوش‌هايش است، شب حمله را كه توصيف مي‌كرد؛ بغضش تركيد؛ موجي از خشم پس از ترس، در صدايش شنيده مي‌شد. مي‎گفت ماشين پسرش كه وسيله امرار معاشش بوده زير آوار مانده؛ همان‌طور كه ماشين ديگر همسايه‌ها هم تخريب شده. از وزير مي‎خواست فكري براي مردمي بكند كه در اين روزها بيكار شده‎اند و از تامين هزينه‎هاي زندگي وامانده‎اند. موقع خداحافظي گفت: «به پزشكيان راي دادم و اميدوارم خدا از عمر من كم كند و به او بدهد تا به داد مردم در اين روزهاي سخت برسد.»
 اين‌بار وزير در مواجهه با همدلي مردمي كه با غيرتي وصف ناشدني در چنين شرايطي در مقابل دشمن ايستادگي مي‎كنند، بغض كرد و گفت: اين همه نجابت شما، ما را شرمنده مي‎كند، كار سختي در پيش داريم كه شرمنده شما نمانيم. بازديد وزير از مناطق آسيب‌ديده در جنگ اسراييل با دو دستور مشخص به بنياد مسكن انقلاب اسلامي و سازمان نظام مهندسي ساختمان به پايان رسيد؛ به اين شرح كه بنياد مسكن با حضور مالكان و تماس با آنها ميزان خسارات مردم را برآورد كند و سازمان نظام مهندسي هم ‌ايمني سازه‌هاي مجاور محل‌هاي تخريب شده را بررسي كند. اما نگراني‎اش براي خانواده‎هايي كه مهمانشان شده بود، ادامه داشت. نصب شبانه شيشه‌هاي خانه پيرزن و اسكان زوج بازنشسته در يكي از خانه‎هاي سازماني، نخستين اقدام عاجل وي براي آنها بود. ديگر اقدامات براي بازسازي مناطق تخريب شده جنگي در روزهاي آتي ادامه خواهد داشت.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون