اختلاف بين هند و پاكستان
سعيد عابدپور
تنش موقت بين هند و پاكستان روزبهروز ابعاد جديدتري پيدا ميكند. آخرين خبر سقوط ميگ 29 نيروي هوايي هند است. بسياري بر اين باورند كه تنش بين دو كشور هند و پاكستان نميتواند درازمدت باشد و اين دو قدرت اتمي نهايتا راهحل مسالمتآميزي براي حل مشلات موجود خواهند يافت. نيروهاي تروريستي جيش محمد كه مقرشان در خاك پاكستان است، در آخرين حمله تروريستي خود در سه هفته قبل به يك كاروان موجب مرگ حداقل
40 پليس هندي شدند، اين حمله مقارن با عمليات گروه تروريستي موسوم به جيش العدل در خاك ايران بود كه منجر به شهادت 47 نفر از نيروهاي مرزي شد. انجام حملات تروريستي توسط نيروهاي موردحمايت و آموزش ارتش پاكستان در خاك هند چيز تازهاي نيست. در عمليات بمبئي در هند در سال 2008 ميلادي، چند تن از تروريستهاي لشكر طيبه به چندين هتل و بيمارستان حمله كردند. در جريان حمله تروريستي همراه با تروريستها 174 نفر كشته شد. تمامي مشكل استفاده از گروههاي تروريستي براي «آزادسازي كشمير» است. اين آزادسازي كشمير، اصرار بر تداوم حركتهاي تجزيهطلبي در منطقه است. منطقه كشمير پس از جدايي پاكستان از هند به سال 1947 همواره محل مناقشه بوده است. هند خواهان تثبيت وضعيت فعلي و پاكستان بهدنبال تغيير نقشه سياسي كشمير است. با اينكه منطقه كشمير به دو بخش عمده هندي و پاكستاني و دو بخش كوچكتر تقسيم شده است، پاكستان اصرار بر حفظ هويت پاكستاني و هند اصرار بر حفظ هويت منطقه، هويت متكثر هندي دارد. گفتني است در كشور هند 190 ميليون مسلمان در همزيستي مسالمتآميز با هندوها و ساير اديان و آيينهاي فراوان آن كشور بزرگ زندگي ميكنند. ايدئولوژيهاي افراطي اسلاميگرايي وهابي و سلفي در خاك پاكستان نفوذ فوقالعادهاي دارد.
قدرت اصلي حمايت از افراطيگري دين و سياسي در منطقه و داخل كشور پاكستان برعهده بعضي سازمانهاي پاكستاني است. قدرتي كه پشتيبان اصلي طالبان در افغانستان و گروههاي تروريستي ديگر فعال عليه هند و ايران است.
پاسخ هند به گروه جيش محمد دو هفته پيش كوبنده بود. جنگندههاي هندي مواضع و پايگاههاي نيروهاي تروريستي را در خاك پاكستان بمباران كردند و پس از نبرد بين جنگندههاي هندي و پاكستاني جنگنده هندي ميگ 17 سرنگون شد و سقوط جنگنده ميگ 29 در دو روز قبل تداوم اين تنشها را نشان ميدهد. اين تنشهاي نظامي احتمالا عمق بيشتري نخواهد داشت ولي از بين هم نخواهد رفت. پاكستان همانگونه كه سياست ثابت اين كشور طي دهههاي اخير است، نميتواند خاك كشورش را از وجود تروريستها پاك كند. شايد حوادث اخير صرفا تلنگري بر پاكستان باشد كه هرچه زودتر فكري به حال تروريستهاي سلفي كند. اين را بايد درنظر گرفت درون جامعه پاكستان بسيار ملتهب و آشفته است و فقر در اين جامعه بيشتر از هند مشهود است. ايران و هند و پاكستان نياز به همكاريهاي منطقهاي سازنده دارند تا بتوانند امنيت منطقه را بالا ببرند. حضور فعالانه پاكستان براي تثبيت امنيت و مبارزه با تروريستها در منطقه ضروري است.