• 1404 چهارشنبه 9 مهر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک سپه fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6152 -
  • 1404 چهارشنبه 9 مهر

تهديد و جنگ فرهنگي عليه ملت ايران

مهدي قديري‌بيداخويدي

تخريب از درون خانواده - وقتي اختلاف و دگرگون‌نمايي ارزش‌ها از درون خانواده آغاز شود، ديگر نيازي به «خراب كردنِ خانه» از بيرون نيست؛ اعضاي خانواده خودبه‌خود پيوندها را گسسته و بنيان اجتماعي را سست مي‌كنند. اين پديده، ماهيتا يك تهديد اجتماعي و حقوقي است: تضعيف انسجام خانوادگي نه‌ تنها به سطح فردي آسيب مي‌زند، بلكه سرمايه اجتماعي و توان بازتوليد هنجارهاي جمعي يك ملت را تخريب مي‌كند. مقابله با اين آسيب مستلزم تقويت آموزش خانواده‌محور، حمايت حقوقي از ساختارهاي خانواده و پيگرد محتواي سازمان‌يافته‌اي است كه هدف آن تخريب دروني خانواده‌هاست.
مقدمه -  تاريخ نشان مي‌دهد جنگ‌ها تنها محدود به زمين و آسمان نبوده‌اند. نمونه بارز آن، جنگ‌هاي ترياك در چين است؛ جايي كه انگلستان و امريكا با واردات و ترويج گسترده ترياك، علاوه بر تخريب اخلاق، خانواده و بنيان‌هاي اجتماعي، جامعه چين را ضعيف كردند و باعث شدند اين كشور تن به معاهدات نابرابر دهد و بخش‌هايي از استقلال و حاكميت خود را از دست بدهد. اين تجربه تاريخي گواهي روشن است بر اينكه تهديدهاي فرهنگي و اجتماعي، حتي بدون هيچ درگيري نظامي، مي‌توانند اثرات بلندمدت و جبران‌ناپذيري بر سلامت اجتماعي، انسجام ملي و حاكميت كشور داشته باشند. امروز نيز ايران با نوعي جنگ فرهنگي معاصر مواجه است؛ تهديدي كه با تضعيف اخلاق، خانواده و انسجام اجتماعي اجرا مي‌شود و مقابله با آن يك ضرورت حقوقي و ملي است.

سازوكارهاي جنگ فرهنگي دشمن

1- استفاده از فارسي‌زبانان مهاجر و ايرانيان دوردست:  برخي افراد به‌ خاطر مشكلات معيشتي يا فشارهاي اجتماعي، ناخواسته يا آگاهانه به دشمنان ايران نزديك مي‌شوند و با توليد محتوا يا پيام‌هاي رسانه‌اي عليه جامعه و نظام فعاليت مي‌كنند.
2- گمراه كردن نسل جوان:  برنامه‌ها، فيلم‌ها، تئاترها و محتواي ديجيتال با هدف تزريق سبك زندگي غربي، نمايش برهنگي و رفتارهاي غيراخلاقي، ارزش‌ها و غيرت جوانان را نشانه مي‌گيرد. 

3. عادي‌سازي رفتارهاي نادرست و محتواي مبتذل در فضاي مجازي: 

دشمن تلاش مي‌كند با شوخي‌هاي جنسي، فحاشي، چالش‌ها و ترندهاي مبتذل در شبكه‌هاي اجتماعي، سبك زندگي و رفتارهاي غيراخلاقي را عادي جلوه دهد. اين برنامه‌ها مخصوصا جوانان و نوجوانان را هدف گرفته و تلاش مي‌كنند آنها را از مسير اخلاقي و فرهنگي جامعه دور كنند.

گرچه كنترل كامل فضاي مجازي دشوار است، اما رديابي و شناسايي افراد منتشركننده محتواي بي‌شرمانه و تحريك‌آميز امكان‌پذير است و مي‌تواند به اقدام حقوقي منجر شود.

4. كمك ناخواسته در داخل كشور: 

برخي شهروندان ناآگاه، بدون قصد، با انتشار محتواي غلط يا بازنشر پيام‌هاي دشمن، در اين عمليات فرهنگي نقش دارند.

5. تضعيف بنيان خانواده و عادي‌سازي خيانت: 

دشمن با هدف‌گيري زنان شوهردار و مردان همسردار و عادي‌سازي خيانت تلاش مي‌كند پايه‌هاي خانواده را سست كند و اهميت آن را در جامعه كاهش دهد.

6. تشويش اذهان عمومي توسط مسوولان رده‌بالا: 

باز گذاشتن مسير انتشار محتواي مخرب، نمايش مردم به عنوان ضعيف يا بدبخت، باعث كاهش اعتماد اجتماعي و آرامش رواني جامعه مي‌شود.

7. پيامدهاي تاريخي هشداردهنده: 

تجربه جنگ ترياك در چين نشان مي‌دهد كه تضعيف اخلاق و بنيان اجتماعي مي‌تواند كشور را وادار به تن دادن به خواسته‌هاي خارجي كند. امروز نيز دشمن با جنگ فرهنگي معاصر تلاش دارد انسجام اجتماعي ايران را تضعيف كند.

پيامدها و تحليل حقوقي

نقض حقوق بشر و اخلاق عمومي: تضعيف فرهنگ و ارزش‌هاي اخلاقي جامعه، نقض حق دسترسي به اطلاعات صحيح و حق بر زندگي اجتماعي سالم است.

تاثير بر انسجام ملي: وقتي اعضاي خانواده با فشار فرهنگي داخلي و خارجي اختلاف پيدا مي‌كنند، ديگر نيازي به حمله مستقيم نيست؛ خودِ خانواده‌ها پيوندهايشان را گسسته و بنيان اجتماعي را سست مي‌كنند.

مسووليت قانوني و اجتماعي: مقابله با جنگ فرهنگي، الزام حقوقي و اجتماعي است و بي‌توجهي مي‌تواند پيامدهاي بلندمدت جبران‌ناپذيري داشته باشد.

راهكارهاي مقابله

1. تقويت رسانه‌هاي داخلي: ايجاد رسانه‌هاي مستقل، شفاف و قدرتمند كه توان مقابله با اخبار جعلي و محتواي مخرب دشمن را داشته باشند.

2. آموزش سواد رسانه‌اي و اخلاقي: آموزش فوري و گسترده به معلمان، مربيان، دانشجويان و جوانان براي شناسايي پيام‌هاي مخرب، چالش‌ها و محتواهاي مبتذل در شبكه‌هاي اجتماعي.

3. حمايت از بنيان خانواده: اقدامات حقوقي و اجتماعي براي تقويت خانواده‌ها و پيشگيري از آسيب‌هاي فرهنگي.

4. پيگيري حقوقي: رصد و مستندسازي عمليات دشمن در فضاي مجازي و رسانه‌اي و ارايه شكايت در مجامع ملي و بين‌المللي.

۵. درخواست حقوقي از قوه قضاييه

با توجه به تهديدهاي جدي عليه اخلاق، خانواده و انسجام اجتماعي كشور، از قوه قضاييه درخواست مي‌شود اقدامات زير را به‌طور فوري و موثر اجرا كند: 

1. پيگرد حقوقي و كيفري افراد و گروه‌هايي كه به ‌صورت سازمان‌يافته اقدام به انتشار محتواي مبتذل، شوخي‌هاي جنسي، چالش‌هاي تحريك‌آميز و تضعيف بنيان خانواده مي‌كنند.

2. نظارت و برخورد قانوني با شبكه‌هاي اجتماعي و رسانه‌هايي كه اين محتواها را منتشر يا حمايت مي‌كنند.

3. حمايت قانوني از خانواده‌ها و نهادهاي فرهنگي براي مقابله با تهديدهاي فرهنگي و اجتماعي.

4. ايجاد سازوكارهاي پايدار براي پيشگيري از عمليات فرهنگي دشمن و شناسايي محتواي سازمان‌يافته و مخرب.

اين اقدامات مي‌تواند به تقويت امنيت اجتماعي، حفظ ارزش‌ها و انسجام ملي و كاهش آسيب‌هاي فرهنگي منجر شود و بار ديگر نشان دهد كه مقابله با تهديدهاي فرهنگي نيز به ‌اندازه تهديدهاي نظامي و امنيتي اهميت دارد.

نتيجه‌گيري: جنگ فرهنگي امروز، همان جنگ ترياك تاريخي است؛ با اين تفاوت كه ابزارها مدرن و رسانه‌ها گسترده شده‌اند. آسيب به اخلاق، خانواده و انسجام اجتماعي، بيش از هر حمله نظامي مي‌تواند به ملت، كشور و نظام ضربه بزند. مقابله با اين تهديد، يك ضرورت حقوقي، اخلاقي و ملي است و بي‌توجهي به آن، گواه بي‌توجهي به امنيت اجتماعي و حاكميت فرهنگي كشور خواهد بود.

كارشناس ارشد حقوق جزا و جرم‌شناسي 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
تیتر خبرها
نهاد سلامت را دريابيد بازار خودرو ترمز برید پروژه ترامپ صلح يا سراب؟ فيلترينگ گوگل ادز راه‌حل يا بحران؟ نمي‌گذارند سينمامتروپل ديده شود جادوي زندگي انسان از تولد تا مرگ طبقه متوسط و نگهداشت جامعه برندگان تورم گروهي كوچك از صاحبان منافع‌اند محك چين پس از فعال شدن مكانيسم ماشه حمله به دولت از مسووليت‌شناسي تا ابراز وجود! تهديد و جنگ فرهنگي عليه ملت ايران از بالفور تا بلر سياست‌هاي استعماري غرب اروپا عليه روسيه؛ امريكا عليه چين چالش هويت دانش‌آموزان در عصر شبكه‌هاي اجتماعي ريسك‌هاي پنهان بورس تهران از شوك تا بازنگري: تجربه جديد بازاريابي ديجيتال مردم كجا جمع مي‌شوند! ولايت قلم بر تئاتر عرفان بدون متا فيزيك افزايش نجومي اجاره‌بها بلاي جان مستاجران متعهد به زيست و زبان صحنه طبقه متوسط و نگهداشت جامعه برندگان تورم گروهي كوچك از صاحبان منافعند محك چين پس از فعال شدن مكانيسم ماشه حمله به دولت از مسووليت‌شناسي تا ابراز وجود! تهديد و جنگ فرهنگي عليه ملت ايران
کارتون
کارتون