• 1404 دوشنبه 5 آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک سپه fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6174 -
  • 1404 دوشنبه 5 آبان

درباره مردي كه نشريه فارين پاليسي او را در ليست 100 چهره قدرتمند جهان قرار داد، چه مي‌دانيم

فرمانده جنگ‌هاي نامتقارن

با انتشار ويدئوي گفت‌وگوي جديد سردار عزيز جعفري، فرمانده پيشين سپاه بار ديگر اين شخصيت نظامي مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است

گروه گزارش

انتشار قسمت جديدي از برنامه ماجراي جنگ و گفت‌وگو با عزيز جعفري، فرمانده پيشين سپاه پاسداران، هم نكات تازه‌اي از رخدادهاي تازه‌اي از منطقه در سال‌هاي اخير مورد توجه قرار گرفته است و هم شخص سردار جعفري دوباره در مركز توجه.

عزيز جعفري در اين گفت‌وگو همان لحن هميشگي‌اش در مصاحبه‌ها را دارد. پاسخ‌هاي صريح، كوتاه و قاطع. بيش از 4 دهه پوشيدن لباس نظامي در ادبيات او به‌طور كامل مشهود است. در ابتداي اين گفت‌وگو او به صريح‌ترين سوال مجري برنامه پاسخي سريع مي‌دهد. وقتي جواد موگويي به او مي‌گويد كه اين مساله در بخشي از اذهان عمومي مطرح است كه سقوط اسد در سوريه و رخدادهاي بعد از آن در منطقه و در نهايت حمله اسراييل به ايران به دليل اين بوده كه سردار قاآني نتوانست در مسير سردار سليماني حركت كند، جعفري بلافاصله با اطمينان اين ديدگاه را رد كرده و توضيحي مهم مي‌دهد: « اگر حاج قاسم سليماني حضور داشت، شرايط سوريه متفاوت مي‌شد، اما من معتقدم تغييري كه در اراده شخص بشار ايجاد شده بود، به حدي جدي بود كه حتي حاج قاسم هم نمي‌توانست آن را تغيير بدهد.»

جعفري در ادامه اين بحث از جلسه‌اي ياد مي‌كند كه پيش از اين رسانه‌اي نشده بود: « تلاش‌هايي براي تقويت و مشاوره به دولت سوريه انجام شد. حتي در جلسه‌اي كه با حضور سيد حسن نصرالله، سردار سلامي و برخي از فرماندهان مقاومت برگزار شد، اين موضوع مطرح گرديد، اما بشار اسد هيچ استقبالي از آن نشان نداد. ما خطر را به او گوشزد كرده بوديم، اما  نپذيرفت.»

فرمانده پيشين كل سپاه پاسداران در همين گفت‌وگو ضمن بازخواني رويدادهاي آغازين تهديد داعش عليه دمشق تاكيد مي‌كند كه «بشار قبول نمي‌كرد كه مردمش مسلح شوند تا زماني كه تهديد داعش به نزديكي كاخ‌ها رسيد ـ آن زمان شهيد همداني و حاج قاسم حضور داشتند ـ ما چند بار به او گفتيم مردم را مسلح كنيد، اما ايشان قبول نكرد. حتي پيشنهاد دادم كه فرمانده كل سپاه به همراه ديگران بروند و موضوع را مطرح كنند، اما ايشان گفت: بگذار حالا كه تهديد نزديك كاخ شده، من خودم مي‌روم و يك بار ديگر مطرح مي‌كنم. وقتي خطر خيلي نزديك شد و ايشان عملا تماس گرفت، اين‌بار پذيرفت؛ از لحظه‌اي كه بشار موافقت كرد مردم مسلح شوند، تنها چند روز طول كشيد كه عقب‌نشيني‌ها از نقاط حساس آغاز و پس‌زدن داعش شروع شد. وقتي آن احساس تهديد واقعي شد، او همان اراده‌اي را كه در سال‌هاي ۹۲ داشت، بازيافت و همكاري كرد.»

جعفري در همين گفت‌وگو صراحتا از تغيير فرم همكاري‌هاي اسد با حزب‌الله و مقاومت مي‌گويد و يادآوري مي‌كند كه «وقتي اراده در رأس حكومت از بين مي‌رود، طبيعي است كه مجموعه كشور آسيب مي‌بيند. اراده‌اي كه پنج  تا هفت سال قبل وجود داشت، ديگر  در او ديده نمي‌شد.»

نكات مهم اين گفت‌وگو اما تنها با موضوع سوريه و اسد در اظهارات جعفري محدود نيست. در همين مصاحبه او مي‌گويد كه ما از سال ۷۰ مي‌دانستيم با اسراييل به جنگ خواهيم رسيد و آغاز تقويت توان موشكي و پهپادي از اوايل دهه ۸۰ روايت مفصلي ارائه مي‌دهد.

عزيز جعفري؛  مهندسی كه سپاهي شد

نام اصلي عزيز جعفري «محمدعلي»  است. متولد ۱۰ شهريور ۱۳۳۶ در شهر يزد . پدرش از معماران سنتي يزد بود و او نيز پس از دريافت مدرك ديپلم متوسطه، در سال ۱۳۵۴ در رشته مهندسي معماري در دانشگاه تهران پذيرفته شد. دانشجو بود كه در سال ۱۳۵۷ همراه با عليرضا افشار به نمايندگي از سوي انجمن اسلامي دانشجويان، به جمع تسخيركنندگان سفارت امريكا پيوست. در همان سال‌ها به هيات مركزي بسيج وارد شد و پس از چندي نيز به واحد پاسداران انقلاب فرهنگي راه پيدا كرد و عضو واحد اطلاعات سپاه پاسداران شد  و به كردستان رفت. 

ورود رسمي او به واحدهاي رزمي سپاه پاسداران از خرداد ۱۳۶۰ است. در جنگ ايران و عراق ابتدا مدتي فرمانده قرارگاه غرب بود، سپس فرماندهي قرارگاه نجف را برعهده گرفت. علاوه بر اين او فرماندهي تيپ‌هاي عاشورا، معاونت سپاه شوشتر و فرماندهي قرارگاه قدس را نيز مدتي عهده‌دار بود. مشاركت در عمليات كربلاي ۴ و ۵ كه به مجروح شدنش منجر شد، بخشي ديگر از كارنامه جنگي اوست. از او به عنوان يكي از طراحان عمليات‌ كربلاي ۴ نام برده مي‌شود. نقشي كه باعث شده تا به او صفت «فرمانده جنگ‌هاي نامتقارن» در دوران جنگ ايران و عراق را بدهند.

جعفري پس از بهبودي، به ستاد سپاه پاسداران منتقل شد و چندي در سمت معاون عمليات در ستاد مركزي سپاه فعاليت كرد. او سپس به فرماندهي نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي رسيد. در بازگشت از جبهه در سال ۱۳۷۱ موفق به اخذ مدرك كارشناسي در رشته معماري شد و در طول سال‌هاي بعد، دوره كارشناسي ارشد فرماندهي را نيز در دانشگاه امام‌حسين به پايان رساند  و ۱۲ سال فرمانده كل سپاه پاسداران را برعهده داشت .

در تير‌ماه سال ۱۳۹۶ جعفري در مراسم توديع و معارفه فرمانده سپاه محمد رسول‌الله تهران بزرگ، از تمديد حكم فرماندهي خود بر سپاه پاسداران به مدت سه سال ديگر خبر داد اما دو سال بعد دوره حضور او در اين سمت به سر آمد و در يكم ارديبهشت ۱۳۹۸ طي حكمي از سوي رهبري از فرماندهي كل سپاه به قرارگاه فرهنگي و اجتماعي بقيه‌الله‌الاعظم منتقل و حسين سلامي جايگزين  وي  شد.

ازدواج پرماجرا در ميانه جنگ ايران و عراق

عزيز جعفري در گفت‌وگويي با خبرگزاري فارس درباره ماجراي ازدواج خود گفته است: «در همان ايام، ‌از نيروهاي اعزامي به جبهه سوسنگرد برادري روحاني بود از اهالي بابلسر كه براي تبليغ به جبهه اعزام شده بود. نامش شيخ غلامحسين بشردوست بود. از آن روز حاج آقا بشردوست، علاوه بر اداره امور فرهنگي - تبليغي سپاه سوسنگرد، شده بود پاي ثابت عمليات نظامي و شناسايي‌هايي كه در منطقه انجام مي‌داديم. از سر‌بند همان عمليات‌ها و كارهاي مشترك، رفاقت عميقي هم بين ما دو نفر شكل گرفت. دست بر قضا، حميد تقوي -كه تا قبل از آمدن حاج‌آقا دنبال سروسامان دادن به زندگي من بود - تحقيقاتي انجام داد و فهميد آقاي بشردوست يك خواهر دم‌بخت دارد. حميد دنبال فرصتي بود تا در اين باره ندا را به حاج‌آقا بدهد كه بعله، ما دنبال شخصي مناسب براي همسري آقاي جعفري هستيم و اگر اين شخص همشيره شما باشد، چه بهتر از اين! بالاخره هم اين مطلب را به آقاي بشردوست انتقال داد. بعد از اينكه حميد، قضيه را به حاج‌آقا گفت، من هم از فرصت استفاده كردم و طي گفت‌وگويي خودماني، نيم شوخي و نيم جدي به ايشان گفتم: «حاج آقا، شنيده‌ام مازندران جاي خوش آب و هوايي است؛ به خصوص شهر بابلسر كه خيلي از آن تعريف و تمجيد مي‌كنند.

 اگر اجازه بدهيد، مي‌خواهم بيايم از نزديك شهر شما را ببينم. چون از قديم گفته‌اند: شنيدن كي بود مانند ديدن!» از آنجا كه آقاي بشردوست فرد باهوش و سريع‌الانتقالي بود، گوشي دستش آمد و گفت: «قدمت روي چشم! هر وقت فرصت داشتي بگو تا به اتفاق هم برويم بابلسر.»

بعد از آن جلسه معارفه ديگر معطل نكرديم و سريع به تهران برگشتم و تلفني با خانواده‌ام در يزد تماس گرفتم. يادم است گوشي تلفن را مادرم برداشت. وقتي موضوع را به ايشان گفتم با صداي بلند خنديد و گفت: پسرجان تو داري توي جبهه مي‌جنگي يا رفتي دنبال زن گرفتن؟ گفتم: مادر‌جان هم دارم مي‌جنگم و هم دارم زن مي‌گيرم... عزيز من جبهه جنوب كجا و بابلسر كجا؟ اصلا مي‌فهمي چه داري مي‌گويي؟ تازه دو تا برادر بزرگ‌تر از خودت هم داري كه هنوز زن نگرفته‌اند. تو چطور مي‌خواهي زودتر از آنها زن بگيري؟ گفتم مگر چه عيبي دارد كه من زودتر از داداش‌هايم خط‌شكني كنم؟ گفت: عيبي كه ندارد عزيزم؛ هر طور خودت صلاح مي‌داني همان جور عمل كن.» حاصل اين ازدواج دو فرزند - يك دختر و يك پسر-  شد.

دستاوردهاي  موشكي در  دوران  فرماندهي  جعفري

بعد از اتمام دوره مسووليت عزيز جعفري در سپاه پاسداران، خبرگزاري تسنيم در گزارشي تغييرات و دستاوردهاي موشكي سپاه در اين دوران را تشريح كرد.

در اين گزارش قيد شده است كه «ازجمله اقدامات مهم سپاه در يك دهه اخير تقويت يگان موشكي نيروي هوافضاي سپاه بوده است، از اين رو موشك‌هاي بالستيك خرمشهر، خليج فارس، هرمز يك و دو، قيام، فاتح مبين، عماد، فاتح313، دزفول و ذوالفقار و موشك‌هاي كروز سومار و هويزه در اين دوره توليد شدند و به بهره‌برداري رسيدند كه در برخي از عمليات‌هاي موشكي از برخي از اين موشك‌ها استفاده شد. در دوره فرماندهي سرلشكر جعفري، قرارگاهي با عنوان محروميت‌زدايي به ‌فرماندهي خود وي در سپاه تشكيل شد كه در نيروها و سپاه‌هاي استاني نيز قرارگاه محروميت‌زدايي شكل گرفت. نيروي زميني سپاه يكي از مهم‌ترين يگان‌هاي سپاه بود كه محروميت‌زدايي را در راستاي تأمين امنيت پايدار در مرزهاي كشور به‌خصوص در مرزهاي جنوب‌شرقي و شمال‌غربي كشور در دستور كار قرار داد. سازمان بسيج مستضعفين نيز در دهه فجر سال گذشته اجراي 40 هزار پروژه محروميت‌زدايي را به‌ مناسبت چهلمين‌سالگي انقلاب  اسلامي  آغاز  كرد.

سال 1388 و دو سال پس از انتصاب سرلشكر جعفري به فرماندهي كل سپاه، نيروي هوايي سپاه به نيروي هوافضاي سپاه تغيير يافت و سردار اميرعلي حاجي‌زاده به عنوان فرمانده اين نيرو منصوب  شد.

علاوه بر اين ديگر يگان‌هاي نيروي هوافضاي سپاه نيز تقويت شد. تجهيز يگان هوايي هوافضاي سپاه به جنگنده‌هاي جديد و تجهيز آن جنگنده‌ها به بمب‌ها و موشك‌هاي جديد از جمله اين اقدامات است. همچنين يگان پهپادي نيروي هوافضاي سپاه در اين دوره رشد قابل‌توجهي داشت. در اين دوره پهپادهايي توليد شد كه در جبهه مقاومت نيز استفاده شد و در عمليات‌هاي برون‌مرزي سپاه كه با مشاركت يگان موشكي انجام شد، پهپادهاي شناسايي اطلاعات شليك موشك‌ها را به مراكز فرماندهي مخابره كردند.

او در گفت‌وگوي اخير خود در برنامه ماجراي جنگ نيز در اين باره تصريح كرده كه «از اوايل دهه ۸۰ به بعد، بحث تقويت توان موشكي و پهپادي آغاز شد. آنچه در دسترس بود به‌تدريج توسعه يافت و از نيمه‌هاي دهه ۸۰ و اوايل دهه ۹۰ تلاش‌ها براي دستيابي به مرزهاي فناوري موشكي شتاب گرفت. در واقع نيروي هوافضاي سپاه با هدايت مقام معظم رهبري روي دو محور موشك و پهپاد متمركز شد و ستاد كل نيز بر تقويت اين ظرفيت تأكيد داشت.ما در بسياري از زمينه‌ها محدوديتي در توسعه برد موشكي نداشتيم، اما مراقبت‌ها و ملاحظاتي از سوي رهبري وجود داشت؛ از جمله اينكه بردها را تا حدودي فراتر از نياز منطقه‌اي افزايش ندهيم تا اروپايي‌ها احساس تهديد نكنند. به هر حال تهديد منطقه‌اي ما عمدتا در برد حدود ۲۰۰۰ كيلومتري نبود؛ دشمنان منطقه‌اي مانند اسراييل و پايگاه‌هاي امريكا در شعاعي مشخص حضور داشتند و لزومي به تحريك فراتر از آن ديده نمي‌شد.تصميم‌گيري‌هاي كلان رهبر انقلاب و شفاف‌سازي ماموريت‌ها ميان ارتش و سپاه، مسير توسعه توان موشكي و پهپادي را مشخص كرد و باعث شد جمهوري اسلامي ايران راهبردي متناسب با تهديدات نامتقارن پيش‌رو اتخاذ كند.»

در گزارش مرور دوران فرماندهي جعفري در سپاه، نكته مهم ديگري درباره رخدادهاي دوران فرماندهي جعفري قيد شده است؛ اقدامات سپاه براي برخورد با داعش در سوريه: « سال 1389 داعش و ديگر گروه‌هاي تكفيري در سوريه اقدام به انجام عمليات‌هاي تروريستي و ايجاد ناامني در آن كشور كردند كه در پي اين اقدامات، دولت سوريه از جمهوري اسلامي ايران درخواست كمك كرد و نيروهايي از سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به عنوان مستشار در سوريه حضور پيدا كردند، تداوم حضور نيروهاي ايراني در سوريه و عراق و مقابله با تروريسم موجب شد تا در پاييز سال 1396 سردار سرلشكر قاسم سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه در نامه‌اي به فرمانده معظم كل قوا پايان سيطره داعش را رسما اعلام كند»

جعفري در همان زمان در اظهاراتي در اين رابطه توضيح داد‌ه است كه « پيروزي اخير به‌معناي نابودي كامل و صددرصدي داعش نيست بلكه نابودي حاكميت داعش است و‌ اين دو با هم تفاوت دارد، امروز حاكميت داعش تمام شده و ديگر سرزمين و شهر و روستايي در دستش نيست ولي داعش از بين نرفته و اين حضور پراكنده تفكر داعشي در منطقه گسترش پيدا مي‌كند و به‌صورت گروه‌هاي پراكنده به كشورهاي مختلف با حمايت امريكا و اسراييل و سردمدارانشان مي‌روند، لذا در كشورهاي مختلف بايد آمادگي جهت مقابله با ناامني‌ها و عمليات‌هاي چريكي و انتحاري باشد.»

دستگيري  تفنگداران  امريكايي  در خليج‌فارس

در دوره فرماندهي جعفري، ماجراي دستگيري تفنگداران امريكايي در آب‌هاي سرزميني ايران اتفاق افتاد. 22 دي ماه سال 94، دو فروند قايق امريكايي كه حامل 10 تفنگدار بود، توسط نيروي دريايي سپاه متوقف و دستگير شدند. سرلشكر جعفري فرمانده وقت سپاه در اين رابطه گفت: «با دستگيري تفنگداران امريكايي، دشمن خوار  و  ذليل شد .»

تسنيم درباره اين موضوعي در گزارشي در سال‌هاي بعد تاكيد كرده است: « در پي اين اقدام پاسداران نيروي دريايي سپاه، فرمانده معظم كل قوا به فرماندهان نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كه متجاوزان امريكايي را بازداشت كرده بودند، نشان فتح اعطا كردند. فرمانده معظم كل قوا همچنين با تشويق درجه و ارشديت به ساير فرماندهان و كاركنان مربوط به اين عمليات حسب درخواست ستاد كل نيروهاي مسلح موافقت كردند.»

گزارش خبرگزاري تسنيم از اقدامات سپاه  در دوران فرماندهي جعفري در سال 1388

در بخش ديگري از گزارش تسنيم در مرور كارنامه سردار جعفري قيد شده است كه «از ديگر اقدامات و اتفاقات مهمي كه در دوران فرماندهي سرلشكر جعفري روي داد مي‌توان به فتنه سال 88 اشاره كرد كه در پي اين فتنه، سپاه علاوه بر تأمين امنيت مردم و شهرها، مقابله با جنگ نرم دشمن را دستور كار قرار داد و بدين منظور تشكيلاتي را ايجاد كرد. همچنين با روي كار آمدن سرلشكر جعفري ساختار نيروي مقاومت بسيج به سازمان بسيج مستضعفين تغيير يافت و سپاه‌هاي استاني ساختاري مستقل‌تر و عمل‌گراتر پيدا كردند كه در مواقع ضرورت مي‌توانستند به سرعت وارد عمل شوند و اقدامات لازم را انجام بدهند.»

دي ماه سال ۱۳۹۲ جعفري در سومين مجمع عالي بسيج پيشكسوتان جهاد و شهادت با تاكيد بر اينكه «فتنه سال ۸۸، تقابل دو ديدگاه ارزشي -  انقلابي و سازشي و منفعل وابستگان به اجنبي بود كه اين تقسيم‌بندي و مرزبندي در بيانات مقام معظم رهبري وجود دارد» تاكيد كرد كه «درايام فتنه سال ۸۸، چه ظلم‌هايي كه نسبت به امام (ره)، رهبري و نظام اسلامي روا داشته نشده است.»

او همچنين درباره رويكرد سردار سليماني در ايام بعد از انتخابات سال ۸۸ نيز گفته است: «در سال ۸۸ وقتي كه فتنه گسترده‌تر و عميق‌تر و خطرناك‌تر مي‌شود، با وجودي‌كه ماموريت‌هاي او از سال ۸۵ در منطقه خيلي بيشتر شده بود، در ايام فتنه هرگاه مي‌آمد ايران خيالش راحت نبود و خاطرم هست در قرارگاه ثارالله- قرارگاه امنيتي تهران- حضور پيدا مي‌كرد و دغدغه داشت و تلاش مي‌كرد ماجرا را آرام كند و حتي بارها به من گفت كه آمادگي هرنوع ماموريتي را دارم . البته نيازي به نقش‌آفريني او در صحنه نبود، اما بيشتر نقش سياسي و ديپلماسي داخلي را به خوبي انجام مي‌داد؛ اما به‌شدت ناراحت و عصباني از كليت اين حركت و حاميان فتنه ۸۸ بود.»

آذر ماه سال ۱۴۰۰ نيز جعفري در اجتماع بسيجيان استان همدان نيز گفت: «نقش ديگر بسيجيان در از بين بردن ناامني‌هاي بعد از جنگ همچون فتنه سال ۸۸ بود و در اين حوادث بسيجيان «نقش‌آفريني موثر، گسترده و سازماندهي شده و آموزش ديده شده» داشتند. مردم در بحران‌هاي مختلف نقش‌آفريني كردند و در هر كدام از حوادثي كه در طي دوران انقلاب رخ داده اگر حضور مردم نبود ضربه بزرگي به نظام مي‌خورد»

بر اساس گزارش تسنيم و فارس، اتحاديه اروپا در (۲۳ فروردين‌۱۳۹۰ ) ۳۲ مقام ايراني از جمله محمدعلي جعفري را تحريم كرد و در حكمي عجيب دستور توقيف اموال اين مقامات در اروپا را نيز صادر كرد. در ۷ مهر ۱۳۸۹ نيز وزارت خزانه‌داري ايالات متحده امريكا محمدعلي جعفري  را با ادعاي اتهام نقض حقوق بشر به دليل حضور در رخدادهاي بعد از انتخابات رياست‌جمهوري سال ۱۳۸۸ تحريم كرد.

عزيز جعفري  و  فايل صوتي 

بهمن ماه سال ۱۴۰۰ فايل صوتي از جلسه‌اي ميان سرلشكر محمدعلي جعفري و سرتيپ صادق ذوالقدرنيا منتشر شد كه گفت‌وگوها از اختلاف نظر فرماندهان ارشد سپاه در نحوه برخورد با مسائل اقتصادي و موارد موسوم به فساد مالي حكايت داشت. محتواي گفت‌وگو مربوط به سال ۱۳۹۷ بود و درباره هولدينگ ياس در آن صحبت مي‌شد و عزيز جعفري تاكيد بر لزوم پيگيري موضوع براي شفاف شدن ماجرا و جلوگيري از طرح اتهامات بي‌اساس عليه سپاه مي‌شود. 

تاكيد  بر مقابله  با   بي‌حجابي

در اسفند سال ۱۴۰۲ عزيز جعفري به عنوان فرمانده قرارگاه بقيه‌الله سپاه پاسداران تاكيد كرد كه فعاليت «آمران به معروف» نه تنها در متروی تئاتر شهر تهران متوقف نخواهد شد بلكه به  ساير  ايستگاه‌هاي مترو  نيز توسعه خواهد يافت. او روز جمعه، ۱۸ اسفندماه، در جمع «آمران به معروف و ناهيان منكر» با بيان اينكه «با همكاري شهرداري تهران در كنار متروی تئاترشهر، در ساير ايستگاه‌هاي مترو هم بايد فعاليت خود را شروع كنيم» گفت كه «مي‌خواهيم با توسعه اقدامات خود، زودتر بساط فتنه بي‌حجابي را  خنثي كنيم.» فرمانده‌كل پيشين سپاه پاسداران همچنين تاكيد كرد كه «عدم رعايت حجاب مي‌تواند تيشه به ريشه انقلاب بزند.» جعفري اعتراض‌هاي سال ۱۴۰۱ را نيز «فتنه» توصيف كرد و با اشاره به اينكه طي آن «بسياري از مسوولان و بخشي از مردم مردود شدند و برخي از مومنين هم حتي دچار ترديد شدند»، افزود: «مطمئن باشيد اين فتنه به صورت كامل جمع خواهد شد.»او در بخش ديگري از اين سخنراني گفت «حسرت مي‌خورم كه به دليل مشكل جسمي نمي‌توانم در كف ميدان همراه شما باشم. من هم وظيفه خود مي‌دانم كه در خيابان همراه شما امر به معروف و نهي از منكر» كنم. جعفري همچنين ارديبهشت سال ۱۴۰۳ با حمايت از «طرح نور» تأكيد كرد: در همه ماموريت‌هاي فرهنگي و اجتماعي و اقتصادي امكان اشتباه وجود دارد، با تذكر رهبر انقلاب اشتباهات «طرح نور» رفع مي‌شود نه اينكه كل طرح زير سوال برود، بنابراين وظيفه همه است كه از اين كار حمايت  بكنند.

جعفري در ليست 100 چهره قدرتمند جهان

نام جعفري به عنوان يكي از پنج شخصيت ايراني كه در فهرست ۵۰۰ نفر از قدرتمندترين افراد جهان كه از سوي نشريه امريكايي فارن پاليسي منتشر شده است، ديده مي‌شود. كتاب كالك‌هاي خاكي مجموعه خاطرات محمدعلي جعفري از كودكي تا عمليات آزادسازي خرمشهر در تير‌ماه سال ۱۳۹۲ رونمايي شد. «كالك‌هاي خاكي» در يازده فصل متني، يك فصل عكس و سند منتشر شده است. فصل اول با عنوان بچه نجف‌آباد يزد، به دوران كودكي تا نوجواني جعفري، همچنين آداب و رسوم مردم يزد و جغرافياي اين استان مي‌پردازد. فصل دوم با عنوان دانشكده هنر، فصل سوم با عنوان خميني‌اي امام، فصل چهارم با عنوان دانشجوي خط امام، فصل پنجم با عنوان در انقلاب فرهنگي، فصل ششم شكست حصر سوسنگرد، فصل هفتم پيروزي يك تفكر، همسر يا همسنگر، تيپ يك عاشورا، با قرارگاه عملياتي قدس در نبرد فتح و الي بيت‌المقدس، از ديگر عناوين بخش‌هاي اين كتاب است. بخش پاياني كتاب كالك‌هاي خاكي اختصاص به عكس‌هايي از مراحل مختلف زندگي جعفري دارد .

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون